Home Kattenrassen Perzische kat: kattenras profiel

Perzische kat: kattenras profiel

De Pers, een mooie langharige kat met een speciale snuit.

Door Slim Abid

‘de Pers’

De Pers of Perzische kat is een parel op zich. Het kattenras is zeer kenmerkend. De Perzische kat is een langharig kattenras dat behoord tot de duurste kattenrassen ter wereld. Dit kattenras wordt met geduld gekweekt om voor de beste mutaties te zorgen. Het lange haar en de platte neus zijn ongelooflijk uniek aan de Pers. Zoals te vermoeden hebben ze hun naam te danken aan hun afkomst. Deze kat is afkomstig uit Perzië, het vroegere Iran.

GEWICHT: 3 tot 5.5 kg
LENGTE: Groeit tot 40-45 cm lengte
VACHT: Langharige kat
KLEUR: Vaak wit, crème of zwart. Kan ook andere kleuren zijn
OGEN:  Blauw, groen of hazel
LEVENSVERWACHTING: 10 tot 17 jaar

Middengrote kat

Perzische katten zijn medium tot grote katten. Ze hebben een zeer platte neus dat hen kenmerkt.

Kalm

Geen grote fan van beweging, lopen of jagen. Deze kat geniet van rust en kalmte. Daarom dat het ook niet snel bij kleine kinderen zal zitten.

Communicatief

Perzische katten hebben nood aan wat affectie en vragen al snel om hulp wanneer ze je nodig hebben. Deze kat is iets vocaler dan de gemiddelde kat.

Haarverlies

Spijtig van de mooie vacht, maar deze langharige kat verliest zijn vacht. Dit hangt ook af van het seizoen en de warmte.

Affectie Normaal Speels Weinig
Vriendelijk Normaal Energie Weinig
Kind-vriendelijk Weinig Intelligent Weinig
Dier-vriendelijk Weinig Vocaal Normaal
Beweging nodig Weinig Haarverlies Veel
platte snuit perzische kat

Herkomst van de Perzische kat

Het Perzische kattenras is één van de oudste bestaande kattenrassen. Afkomstig uit Perzië, het huidige Iran of het vroegere Mesopotamië. Het ontstaan van het kattenras was een gevolg van een natuurlijke mutatie van de lange haren. Deze lange haren werden ontzetten populair in Europe, met name Italië in 1626. De meeste kattenrassen in Europa waren huiskatten of kortharige katten. Eens de Perzische kat in Europa neerstreek begonnen ook deze rassen gefokt te worden om lange haren te bekomen.

Tot in de 19de eeuw was de Perzische kat niet echt gedefinieerd. Alle langharige katten van Oosterse afkomst werden ‘Aziatische katten’ genoemd. Zo was er weinig verschil tussen een Pers, een Siamees (ja ook deze kan langharig zijn) of een Afghaanse kat. Pas richting het einde van de 19de eeuw werden hier standaarden voor neergeschreven en werden de verschillen op papier gezet. Doordat de koningin van Engeland een grote fan was van dit ras werd ze ook snel in heel Groot-Brittannië geadopteerd.

De opkomst van Perzische kweekers zorgde voor de karakteristieken van de kat die we vandaag kennen. De Perzische kat wordt gekweekt om zoveel mogelijk typische kenmerken te hebben. De populairste zijn; een rond hoofd, platte snuit, bolle kaken en kleine oren. Ook de lange haren en het kleine krachtige lichaam zijn kenmerkend.

De Perzische kat veroverde ook de Verenigde Staten en verving de Maine Coon als hun favoriete kattenras.

Perzische kattenras karakter

Een Perzische kat is gekend voor huislijk, kalm en aardig te zijn. De kat kent zijn omgeving goed en gaat hier goed mee om. De Perzische kat is een pronkstuk in huis en iedereen zal het geweten hebben. Zit je goed comfortabel dan zal de kat met plezier op zijn plaats – jouw schoot – komen zitten. Dit kattenras houdt van erkenning en zoekt deze op. Op de schoot zitten en geaaid worden is mogelijk één van de favoriete gebeurtenissen in de dag van de Pers.

perzische kitten katten belgieDe kat gaat goed om met andere katten en kinderen. Het houdt van spelen, het houdt van rusten en het houdt van aandacht. Hun haarbos is een speeltje langs één kant maar een extra beschermlaag langs de andere kant. Let wel op, de Perzische kat is zo met de mensen dat hij graag heeft. Van deze personen zullen ze heel veel tolereren. Tegen vreemden kan de kat zich verlegen en defensief opstellen.

Luide en te energieke omgevingen zijn niet gemaakt voor de Perzische kat. Soms worden ze vergeleken met gedrogeerde katten, zeer traag in omgaan en zeer rustig in huis. Ze hebben een goede manier om zich toe te voegen aan een gezin of huishouden. Rustig maar wel communicatief genoeg om zijn noden aan te wijzen.  Enkele tips om met je Perzische kat om te gaan:

 • Telkens op tijd maaltijd geven
 • Speeltijd voorzien
 • Beetje kattenkruid af en toe kan geen kwaad
 • Kleine spelletjes, niets te groot of te bewegend.

Dit kattenras ga je nooit in je gordijnen vinden. De Perzische kat is ook niet degenen die hoogtes opzoeken of een hoog observatiepunt zouden hebben. Ben jij druk bezig? Dan gaat je kat wel ergens rustig alleen liggen.

Perzische kat met kinderen & andere dieren

Perzische katten zijn zeer speels en zeer sociaal. Door hun lange geschiedenis met mensen en andere dieren zijn ze zeer goed aangepast aan onze samenleving. Ze zijn rustige katten die wel graag eens een spelletje spelen. Heb je kinderen of andere katten…. Geen probleem! De Pers komt goed overeen met mensen of dieren dat hij kent. Wel moet je het vertrouwen winnen, anders zal hij niet met jouw spelen!

Zoals vermeld houdt een Pers wel van wat rust. Speel je te heftig, of is er teveel lawaai, dan zal de je Perzische kat zich even afzonderen. Agressief wordt deze kat zo goed als nooit.

Mooie perzische kat lang harig

Uiterlijke kenmerken van een Pers

hoe herken je perzische kattenDe Perzische kat heeft een zeer kenmerkend en uniek uiterlijk. Een groot rond hoofd met grote ronde ogen. Daarbij een kleine platte neus en bolle kaken bovenop een korte nek en klein explosief lichaam. De Pers heeft kleine dikke benen met daaronder dikke ronde poten. Ook de staart is in proportie met het lichaam, en de beharing blijft dezelfde.

De vacht van de Perzische kat is ook een uniek stuk. De zeer donzige vacht zorgt voor veel haarverlies. Deze vacht is zeer dik, bestaand uit onder- en boven vacht, en bestendig tegen alle seizoenen. Tussen winter en zomer is er een zeer groot verschil in de grootte van de kat. Deze is dus niet noodzakelijk dik!

Perzische katten, hoewel uniek, bestaan in verschillende ‘looks’. De meest voorkomende of gekende is de Perzische kat met het platgedrukte gezicht. Deze katten worden in de volksmond ‘Peke-face’ katten genoemd. Denk daarbij aan ademhalingsproblemen, deze mutatie is misschien niet meteen de voordeligste. De ‘Doll-face’ Pers is degene met een oud gezicht. Deze katten lijken te dateren van voor de 18de eeuw. Het gezicht is veel minder plat, wat ook voor minder gezondheidsproblemen zorgt.

Perzische katten bestaan in alle kleuren en patronen. De unieke kenmerken van de kat zijn eerder gebonden aan het uiterlijk, maar niet aan de vacht. Het wilde haar van de Pers bestaat in zowat alle kleuren en kleurcombinaties. Het heeft geen zin ze hier op te noemen.

Wat wel ongelooflijk is, is dat de kleur van de ogen verbonden is aan de kleur van de vacht! Een witte Perzische kat heeft blauwe of koperen ogen, terwijl een gouden Pers groene of blauwe ogen heeft. Zo bestaan er enkele regels waar dit ras niet van afwijkt!

perzische kat kattenras informatie

Gezondheid en ziektes uniek aan de Pers

Beide soorten Perzische kat zijn sterke kattenras met een goede genetische achtergrond. Net zoals bij alle katten zijn er enkele ziektes die vaker voorkomen dan andere. Tegenover andere katten (werd) wordt de Pers veel meer gefokt om mutaties te behouden. Soms is dit goed, om sterke eigenschappen naar boven te laten komen. Anderzijds is dit slecht, want hoe platter de neus hoe meer problemen bij het ademhalen.

De Perzische kat heeft vaak te kampen met de volgende ziektes of problemen:

 • Moeilijkheden bij het ademhalen
 • Tandafbraak door de bolle kaken die niet goed opeen passen
 • Traanvocht dat vrijkomt door de grote ogen
 • Zicht problemen op lange termijn
 • Oververhitting door de dikke vacht en het beknopte lichaam
 • Nierziektes
 • Haarverlies op termijn

Speciale verzorging voor een Perzische kat

Een Perzische kat is een kat dat veel verzorging vereist.

Het belangrijkste is de dagelijkse nood aan kammen. De dikke boven en onder vacht zorgen voor veel haarverlies wat opnieuw zorgt voor knopen. Zolang het vrij en proper blijft ben je gedekt. Daarnaast is de Perzische kat zeer moeilijk wanneer het over zijn kattenbak gaat. Deze moet altijd proper zijn, anders doet hij zijn behoefte ernaast..

Let ook op voor de ogen en de tanden. Door het vreemde gezicht werken deze niet optimaal, de ogen tranen snel wat voor vochtophoping kan zorgen en de tanden passen niet goed op elkaar. De Perzische kat is een licht misvormde kat, en hoewel men dit mooi kan vinden is het niet practisch.

Verder -zoals altijd- nog de volgende punten

 • Tanden poetsen 1x per week.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak ZEEEEER proper houden!
ziektes verzorging en voeding perzische katten

Lees naast de Perzische kat ook de volgende kattenras profielen:

Ook interessant