Home Kattenrassen Savannah kat: kattenras profiel

Savannah kat: kattenras profiel

De afstamming van de grote kat uit de Savannah met een mooi tijgerpatroon

Door Slim Abid

De Savannah kat is net zoals de Bengaalse kat een hybriede kattenras dat ontstaan is door het mengen van gewone katten en wilde tijgerachtige katten. Dit kattenras is een ongelooflijke aankoop. Enerzijds heeft het het atletische uiterlijk en instincten. Anderzijds blijft het een speelse kat! De Savannah kat staat bekend om zeer goed om te gaan met andere katten, dieren en mensen. Daarnaast is het een zeer slim en avontuurlijk dier met een ongelooflijke sprongkracht. Haal deze kat enkel in huis als je een omgeving hebt waar de savannah kat kan bewegen en ontdekken.

Savannah kat kattenras

GEWICHT: 5 tot 11 kg
LENGTE: Groei tot 50-60 cm lengte
VACHT: korthaar (tot medium)
KLEUR: Tijger patronen, strepen of gestippelde vacht
OGEN:  Alle kleuren mogelijk
LEVENSVERWACHTING: 12 tot 20 jaar

Grote kat

Savannah katten zijn afkomstig van een wild kattenras. Na zoveel generaties zijn ze heel wat kleiner, maar tegenover de typische huiskat blijft het een redelijk groot kattenras.

Speels

Ze jagen en spelen zeer graag. Ze hebben energie en hebben graag een partner om mee te spelen. Andere katten, dieren en zelfs kinderen zijn allemaal speelvriendjes.

Affectie

Dit sociale kattenras heeft ook nood aan affectie en liefde. Ze zitten graag bij hun baasje voor extra aandacht en verwenning.

Atletisch

Hun lichaam (zolang je niet overvoed) is slank en atletisch gebouwd. Ze zijn goede jagers die graag spelen en nood hebben aan wat beweging.

Affectie Zeer Speels Zeer
Vriendelijk Zeer Energie Normaal
Kind-vriendelijk Zeer Intelligent Normaal
Dier-vriendelijk Zeer Vocaal Normaal
Beweging nodig Normaal Haarverlies Normaal
voeding van een savannah kat

Origine van de Savannah kat

De Savannah kat is het resultaat van een kruising tussen huiskatten en de Serval kat. De Serval is een grote wilde Afrikaanse kat. In 1986 gaf men de eerste officiële berichtgeving van het nieuwe kattenras. De kitten werd toen de naam Savannah genoemd.

In het begin was er veer twijfel rond het ras omdat er ook mixen waren van bengaalse katten en Egypitsche Mausen. Voortdurend kruisen van rassen is echter niet meer toegelaten. Sinds dan is het Savannah ras bepaald. Enkel rechtstreekse kruisingen tussen de serval en de huiskat worden geregistreerd.

Sinds 2001 wordt de savannah kat erkend door het TICA. Sinds 2012 mogen ze ook deelnemen aan de kattenshows.

Karakter van een Savannah kat

verzorging en ziektes van savannah katDe Savannah kat is een zeer sociale kat die goed kan communiceren. Met andere dieren, kinderen of andere savannah katten zijn ze zeer vriendelijk. Door hun speelse temperament geven ze een goede indruk en komen ze goed overweg met anderen. Net zoals sommige andere katten, maar dan iets harder, geeft dit kattenras affectie door het geven van kleine kopstootjes. De Savannah kat houdt het meeste van buitenlucht en geknuffeld worden. Let toch op als je de kat buitenlaat, dit is één van de duurste kattenrassen. Je wil hem niet gestolen zien.

Ook staat de Savannah kat nog dicht bij de natuur. Hem buitenlaten geeft de mogelijkheid tot weglopen.

Savannah katten houden van water. Net zoals de boskat of de bengaalse kat hebben zij geen schrik van hun vacht nat te maken. Naast goeie zwemmers zijn ze ook ongelooflijke klimmers. Leer je hen aan te apporteren, gooi het speelgoed dan ver de boom in. Zo geef je je kat een extra uitdaging.

Savannhah katten hebben ruimte nodig, vooral de F1, F2 en F3 zijn groot. Vanaf F4 is de grootte van een kat ongeveer hetzelfde als de normale kat. Ze hebben veel beweging nodig.

Spelen met kinderen & huisdieren

De savannah is zeer speels en sociaal. Het is zeker geen kat die zichzelf boven andere rassen ziet of een kat die ruzie zoekt om dominantie vast te stellen. De savannah kat is dan ook een goede partner voor in huis, met kinderen of met andere huisdieren samen te wonen. De kat respecteerd zijn eigenaar en zal training goed opnemen als deze goed gegeven wordt door de eigenaar.

De kat is slim genoeg om kinderen en babies te ontwijken. Kinderen tussen 5-16 jaar zijn eerder hun vriend omdat die hun energie en nieuwsgierigheid delen. Verder heeft een ket weinig schrik van de buitenwereld. Stel je andere huisdieren voor en ze worden goede vrienden.

Savannah kat uiterlijke kenmerken en karakter

Hoe herken je een Savannah kat?

Savannah katten zijn te herkennen aan hun gespotte uiterlijk en lang voorkomen,

 • karakter van savannah kattenrasMidden tot Grote kattenras
 • Atletisch met lange benen
 • Lang lichaam
 • Grote ogen – amandelvormig
 • Gevlekte vacht

De Savannah kat is een zeer groot kattenras. Ze kunnen tot 45 centimeter groot worden. Verder blijft de Savannah kat een zeer atletische en behendige kat, deze moet goed kunnen lopen, klimmen en jagen. Voor deze reden behoudt het zijn slange elegante uiterlijk. Het kattenras heeft in het algemeen een gouden/oranje vacht met zwarte vlekken of spots.

Savannah katten kunnen relatief groot worden. Er bestaat een beeld dat ze even groot als een luipaard of puma zijn, dit is niet het geval. De grootte van de Savannah kat hangt af van het percentage bloed van de Serval. Hoe hoger dit percentage, hoe groter de kat.

 • F1 Katten – met 75% Serval worden tot 60cm
 • F2 Katten met 50% Serval worden tot 40cm
 • F3 worden tot 30cm
 • F4 hebben hetzelfde formaat dan huiskatten

Door de genen van de Serval is de Savannah kat eigenlijk een iets kleinere versie. Hij is aanhankelijker en extraverter. Ook is de nek, poten en oren net iets langer dan bij de Serval.

Het hoofd heeft at weg van een omgekeerde driehoek met afgeronde hoeken. De kop is vaak langer dan dat deze breed is voor de weerstand van de wind te beperken tijdens het lopen. Toch oogt het hoofd

Een gezonde Savannah kat

Vaak voorkomende ziektes

Door de hybride versie van dit kattensoort zijn er voorlopig weinig ziektes dat gebonden zijn aan het kattenras. Los daarvan zijn er de gekende kattenziektes:

 • Kans op hartziekten
 • Mogelijk last van ruggenwervels

Gezondheid en verzorging

Voortdurende verzorging is niet nodig voor Savannah katten. Het kattenras dat op zich al vrij proper is en zich goed kan verzorgen. Help daarbij door wekelijk eens te borstelen, de nagels en tanden goed te onderhouden en vooral; de kattenbak proper houden. Verder moet je ook weten dat je met een grote tot midgrote kat zit. Daarom is het interessant om een omgeving te hebben waar deze kat los in kan bewegen. Echter raden we jullie aan dit niet simpelweg buiten te doen in de tuin. De Savannah kat is mogelijk de duurste kat dat je in huis kan halen. Andere mensen en rovers weten dit ook, jullie kat is niet veilig op zijn eentje.  Daarnaast zijn er ook steden die het houden van hybride beesten verbieden, let op dat je dit in het oog houdt.

 • Tanden poetsen is ook nodig.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!
Savannah kat kattenras informatie

Ook interessant