Home Kattenproducten Beste kattenspeelgoed

Beste kattenspeelgoed

Ook voor een kat is speelgoed belangrijk voor hun ontwikkeling en ontspanning. Kies een goed speeltje uit en wissel af, of speel zelf met je kat.

Door Steven Toquero

Probeer erop te letten dat je niet iets koopt wat je enkel zelf leuk vindt, want dit wil niet meteen zeggen dat je kat dit ook leuk gaat vinden. Een kattenspeeltje hoeft daarenboven niet per se duur te zijn. Goedkope speeltjes kunnen ook voldoen, zolang ze maar stevig gemaakt zijn. Het kan erg gevaarlijk zijn om een kwetsbaar speeltje aan je kat te geven, omdat het speeltje zou kunnen versplinteren of in kleine stukjes worden gebeten, wat terecht kan komen in zijn/haar spijsvertering.

Een tip die we kunnen meegeven is om kattenkruid te verstoppen in de speeltjes. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben katten dit erg graag en zijn ze ook meer gemotiveerd om echt met het speeltje te gaan spelen, want vaak hebben katten in het begin niet zo veel interesse in hun nieuwe aanwinst.

De 6 beste kattenspeeltjes van 2022

 • Beste kattenspeeltje voor beweging: Filo elektrisch bewegende vissen
  “Een geweldig en origineel cadeautje voor je kat. Doordat het speeltje beweegt, wordt je kat extra gestimuleerd om te bewegen.”
 • Beste speeltje voor het denkvermogen van je kat: Trixie Cat Activity Fun Bord
  “Het ideale speelgoed om je tijgertje urenlang bezig te houden. Steek wat lekker eten in het bord en laat je kat maar plezier maken.”
 • Beste kattenspeelgoed voor buiten: Kattentunnel Connect 2in1
  “Geeft je kat uren buitenspeelplezier! Je kunt deze set zo veel uitbreiden als je maar wilt, wat een enorm voordeel is.”
 • Beste speeltje voor jonge katten: Kong cat kitten pom tail mouse
  “Het ideale speeltje voor je kitten! Stevig, uitdagend en betrouwbaar.”
 • Beste krabpaal voor katten: Acaza Kat krabpaal voor meerdere Katten
  “De beste en meest kwalitatieve krabpaal voor het geld. Met leuke extraatjes, maar geen overbodige luxe.”
 • Beste catnipspeeltje: Kong Catnip Toy Rat
  “Een realistisch en stevig speeltje waar je kat van betoverd wordt. Kan bijgevuld worden met catnip.”

Beste kattenspeeltje voor beweging: Filo elektrisch bewegende vissen

Wil je graag echt origineel zijn en je gasten verrassen met een kat die een echte vis lijkt te vangen? Dan is dit de perfecte keuze als kattenspeeltje voor beweging! De vis ziet er superrealistisch uit en werkt op batterijen die je gewoon kunt opladen via USB. Doordat de vis maar één minuut beweegt wanneer de kat hem wil vangen, blijft het interessant voor de kat, want dan denkt hij/zij dat de vis dood is. Dit zorgt voor wat afwisseling tijdens het spelen.

Bij de vis zit ook nog een extra goudvis zonder elektrisch motortje om je kat wat te laten wennen aan zijn/haar nieuwe speelgoed. Net zoals bij echte vissen, is deze vis ook waterdicht, dus je kunt het speeltje zoveel wassen als je wilt, zolang je de batterijen er maar uithaalt. Water op de vis maakt het speeltje uiteraard een stuk realistischer voor je huisdier. Nog een leuk extraatje bij dit speelgoed, is dat er kattenkruid in de vissen verstopt zit. Plezier gegarandeerd! Interesse in kattenkruid? Klik dan hier!

De vis beweegt ook steeds op een andere manier en wordt pas geactiveerd als de kat de vis vastneemt. Sommige kopers van dit product vinden wel dat de vissen veel geluid maken en dat ze sommige katten kunnen afschrikken, omwille van dit geluid en de nogal hevige bewegingen.

Beste speeltje voor het denkvermogen van je kat: Trixie Cat Activity Fun Bord

Dit is volgens ons het beste speeltje om het denkvermogen van je kat aan te scherpen! Omwille van de diverse “obstakels” die zijn aangebracht op het bord, gaat je kat urenlang zitten prutsen aan het bord om al het voer te pakken te kunnen krijgen! Het witte bord is niet te druk in kleuren. Vaak eten katten hun eten heel snel op. Dit is niet goed voor hun spijsvertering. Door je kat wat te laten werken voor zijn/haar eten, gaat hij/zij veel trager eten en is hij/zij bovendien actief bezig. Een win-winsituatie voor zowel je kat als voor jou, want als je kat zich verveelt, durft hij/zij al snel je meubilair aan te vallen.

Het bord heeft vier kommen die op kleine visbokaaltjes lijken. Hierin kun je wat meer voer steken. Je kat zal met zijn/haar pootje moeten grabbelen tot alles eruit is. Dan is er ook nog een gedeelte met allemaal pinnen. Dit is het makkelijkere gedeelte. Dan heb je drie plaatjes in een golfvorm, waarbij je kat het voer naar de rand van het bord moet schuiven. Als laatste en moeilijkste obstakel heb je een tunnel met bovenop allemaal holtes in vierkantvorm.

Het bord is heel stevig gemaakt en is voorzien van antislip onderaan, waardoor het speeltje niet door heel je huis schuift. Het speeltje is ook erg geschikt voor oude katten, die misschien meer moeite hebben om eten uit het iets moeilijkere tunneltje te halen. Het is wel wat lastig om het product schoon te maken met al die kleine holtes.

Kattentunnel voor buiten: Kattentunnel Connect 2in1

Laat je kat het hele jaar door in je tuin ravotten met deze geweldige tunnelset! Katten doen niets liever dan door nauwe ruimtes kruipen in de natuur om muizen en andere kleine diertjes te vangen. Daarom is deze set de perfecte keuze voor jouw kat, of deze nu piepjong of stokoud is. En het beste aan heel deze set is dat je hem kunt uitbreiden zoveel je maar wil! Bij deze set zit er ook een kubusvormig tentje bij. Dit fungeert als ingang van het “doolhof”. Doordat het speelgoed zo gemakkelijk uit elkaar te halen is met klittenband, kun je geregeld de lay-out van je “doolhof” aanpassen, zodat het interessant blijft voor je kat. Je kunt heel je tuin er mee volleggen!

Je kunt deze buizen nog een pak leuker maken door er snoepjes of voer in te verstoppen. Op deze manier gaan katten immers het allerliefst op zoek naar eten. Je kunt ook andere speeltjes verstoppen in de buizen, zoals de bewegende vis die we net al besproken hebben. Je huisdier kan er bovendien goed in rusten.

Het is dus het ideale speelgoed voor buiten om je kat tijdens de warme zomermaanden wat vertier te geven. Het enige minpuntje is dat het materiaal niet heel dik is, dus als je kat redelijk ruw speelt, kan het zijn dat de tunnels stukgaan. Het materiaal is ook heel licht, dus je tunneldoolhof kan snel worden weggeblazen.

Beste speeltje voor jonge katten: Kong cat kitten pom tail mouse

Dit kleine speeltje gaat je kitten urenlang speelplezier geven! Het speeltje is gemaakt door Kong. Dit merk is vooral bekend voor zijn extreem duurzame hondenspeelgoed. Onlangs zijn ze ook overgestapt naar de kattenproducten, die veel succes hebben. Dit exemplaar is zeer stevig en niet te groot voor het kleine mondje van je kitten. Katten hebben over het algemeen heel graag touwtjes met een bolvormig uiteinde aan, daarom zie je op foto’s vaak katten met een bol garen spelen. Dit speeltje “speelt” hier slim op in. Het is bovendien erg kleurrijk en opvallend, waardoor je kleine kitten al snel geïnteresseerd geraakt in dit leuke speeltje. Het product is redelijk zacht, waardoor het de tandjes van je opgroeiende huisdiertje niet gaat beschadigen.

Doordat het speeltje gemaakt is in de vorm een muisje, leert je kitten jagen en leert hij/zij kleine knaagdiertjes herkennen. Dit is ideaal om je kat te laten uitgroeien tot een echte jaagster. Probeer met dit speeltje ook zelf eens mee te spelen, en laat het wat over de grond schuiven, zodat je kitten zijn/haar prooi echt moet gaan besluipen.

Er zit ook wat kattenkruid in het speeltje, en het kraakt ook als je tijgertje erop bijt. Hierdoor blijft het speeltje interessant! Een nadeel aan deze speeltjes is dat ze redelijk duur zijn (€ 20,99 op bol.com). Elk product van Kong is redelijk duur, maar het is het beste speeltje voor jonge katten!

Beste krabpaal: Acaza Kat krabpaal

Als katteneigenaar weet je waarschijnlijk al dat een krabpaal een onmisbaar stuk is in je huis als je een kat als huisdier hebt. Daarom is deze krabpaal volgens ons het beste. Er zijn voldoende elementen met touw omwikkeld om aan te krabben. De nagels zijn voor je kat heel erg belangrijk, want daar doet hij/zij bijna alles mee. Het is daarom belangrijk dat zijn/haar nagels steeds genoeg worden getraind, zodat ze scherp blijven. Zonder krabpaal gaat je kat ook krabben, maar dan aan je meubels. Dit wil je natuurlijk niet.

De paal is ook uitgerust met een paar ligbankjes, een hangmatje en een omsloten hokje voor wat privacy. Er hangen ook twee pluisballetjes met een touwtje aan de twee ligbankjes, waardoor je kat ook nog eens wat extra speelplezier kan beleven! Door deze elementen associeert je kat deze paal met rust en plezier. Het is als het ware een eigen klein paradijsje voor hem/haar!

We hebben speciaal een middenmaat gekozen als beste krabpaal voor katten, omdat je beter wat meer geld kunt uitgeven aan een kwalitatieve middelgrote krabpaal, dan aan een enorm krabkasteel dat na een paar maanden toch is stukgekrabd! Een te kleine krabpaal heeft dan weer te weinig interessante elementen voor je kat, waardoor je kat het product niet gaat gebruiken.

Een nadeel is dus dat deze krabpaal iets duurder is in de aankoop, maar je krijgt er echt een topproduct voor, met juist genoeg eigenschappen om het interessant te maken voor je kleine vriendinnen!

Beste catnipspeeltje: Kong Catnip Toy Rat

Zoals we hierboven al hebben vermeld, is Kong een zeer kwalitatief merk dat speeltjes maakt voor zowel honden als katten. Dit exemplaar ziet er zowel voor jou als je kat heel leuk uit, want het is een klein ratje. Of je kat nu jong of oud is, het product zorgt voor urenlang speelplezier! Doordat het speeltje op een rat lijkt, wordt het jachtinstinct van je kat gestimuleerd. Het is belangrijk om dit instinct steeds geprikkeld te houden.

Het grote voordeel aan dit beste catnipspeeltje is dat er een hersluitbare opening in zit voor catnip, ofwel kattenkruid. De geur van dit goedje zorgt ervoor dat je kat in een gelukzalige roes kan geraken. Het zorgt voor aantrekkingskracht naar het speeltje. Dit is ook meteen de reden waarom speeltjes met kattenkruid zoveel succes hebben. Het product is absoluut ongevaarlijk voor je kat, want na 10-15 minuten verdwijnt het effect weer.

Als de geur van het kattenkruid in het speeltje vervlogen is, kun je gemakkelijk het product openen om het kattenkruid te vervangen. Er zit zelfs een potje kattenkruid bij, dus je komt nog even toe vooraleer je nieuw kattenkruid nodig hebt! Omdat het speeltje van pluche is, raden we wel aan om steeds alert te zijn dat je kat het speeltje niet in kleine stukjes bijt, want dit kan heel gevaarlijk zijn voor hem/haar! Let er ook op dat niet elke kat even geïnteresseerd is in kattenkruid. Zie het dus zeker niet als een wondermiddel.

Tot zover de lijst beste kattenspeelgoed 2022.
Daarnaast bekeken we ook welke kattenbakken, en vulling, de beste zijn.

beste kattenspeeltjes

Waar moet ik op letten bij het koppen van een kattenspeeltje?

Eigenlijk is het heel moeilijk om onmiddellijk te kunnen zeggen wat je kat graag heeft. Ieder huisdier is anders en heeft andere interesses. Het is daarom erg belangrijk om verschillende soorten speeltjes uit te testen. Dit kan soms wat tijd vergen.

Speelgoed met lasers

Een heel belangrijke raad we kunnen geven, is om geen speelgoed met lasers te kopen! Het lijkt alsof je kat leuk aan het spelen is, en je vindt vaak grappige filmpjes op YouTube van hyperactieve katten die achter lasers aanlopen, maar katten kunnen heel snel gefrustreerd raken omdat ze hun “prooi” niet kunnen vangen! Het is ook gevaarlijk wanneer je kat toevallig in het laserlampje kijkt.

Kwaliteit

Probeer bij het kopen van een kattenspeeltje er gewoon op te letten dat het stevig genoeg is. Zoals we al eerder hebben vermeld, is het erg gevaarlijk om een speeltje van slechte kwaliteit aan je huisdier te geven.

Het kan versplinteren of in kleine stukjes gebeten worden, die heel gevaarlijke effecten kunnen hebben op de spijsvertering van je kat! Hoe duur je speeltje ook is, houd je kat toch af en toe in de gaten en controleer zijn/haar speeltje op beschadigingen.

Probeer bovendien rekening te houden met het feit dat kittens nog kwetsbare tandjes hebben. Let er dus op dat de speeltjes niet te taai of te hard zijn, zodat hun tandjes wel gestimuleerd worden, maar niet worden gebroken.

Samen spelen

Je kunt ook best af en toe eens samen met je kat spelen. Veel mensen denken dat katten altijd op zichzelf willen zijn, maar dit is niet helemaal waar. Om een goede band met je huisdier op te bouwen, is het noodzakelijk om elke dag ongeveer een halfuurtje vrij te maken om actief samen met je kat te spelen. Wissel dan ook eens van speeltje, zodat het interessant en afwisselend blijft voor je huisdier.

Wat je ook kunt doen, is je kattenspeeltjes zelf maken. Je moet er dan wel op letten dat ze een bepaalde vaardigheid van je kat vragen, want anders blijft het speeltje liggen.

Onze tip: probeer eens iets met je oud karton! Je kunt een doolhof maken en je kat aan het uiteinde belonen met een snoepje! Katten vangen natuurlijk ook heel graag muizen en andere kleine diertjes, dus kan het interessant zijn om een speeltje te maken dat op een muis lijkt. Hier zijn ze al onmiddellijk meer in geïnteresseerd dan in een ander soort speeltje!

Je kunt ook kattenkruid gebruiken, want dit geeft een euforische roes en zorgt al onmiddellijk voor wat extra aantrekkingskracht.

Prijs

Maakt de prijs een verschil bij het kopen van mijn kattenspeeltje? Ja, meestal wel. De kwaliteit van het speeltje is beter en er zit wat meer “research” in. Maar staar je er ook niet blind op.

Veel goedkope kattenspeeltjes kunnen ook perfect in orde zijn en zouden wel eens het favoriete speeltje van je kat kunnen worden.

Je kunt zelfs een heel paradijs maken voor je kat met wat oud karton, propjes paper en een bol garen! Probeer gewoon zo veel mogelijk uit, en kijk wat je kat leuk vindt. We wensen je alvast veel speelplezier samen met je kat!

beste kattenspeeltjes 2021

Heeft een kat speelgoed nodig?

Ja zeker! Het is enorm belangrijk. Net zoals honden, hebben katten ook een divers aanbod aan nuttig tijdverdrijf nodig. Je hebt verschillende soorten kattenspeeltjes voor diverse doeleinden.

In de eerste plaats heb je speeltjes die gemaakt zijn om het gebit van je kat gezond te houden. Door uitnodigend te zijn om op te bijten, houdt de tanden van je kat actief en scherp. Er zijn ook kattenspeeltjes die je kat in beweging houden. Tot slot zijn er ook speeltjes die inspelen op het logisch redeneringsvermogen van je kat. Deze speeltjes zijn zo ontworpen om je kat aan het denken te zetten.

Beste Kattenspeelgoed

Lees meer artikels in de categorie ‘Katten’

Ook interessant