Een kat in huis halen!
Maak je woning katvriendelijk met een handige katten checklist.
Je hebt een nieuw lid toegevoegd aan je gezin. Dit is het moment om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe dingen te leren en je kat een warm huis aan te bieden. Om het hele proces makkelijker te maken stellen we een katten checklist samen. Zo zet je meteen een stap in de juiste richting.
Als dit je eerste ervaring is met kitten raden wij aan een goed kattenboek te kopen over het verzorgen van een kat. Afhankelijk van het ras is er veel of weinig verzorging nodig. Huiskatten vereisen meer aandacht en dus ook meer verzorging. Langharige katten hebben soms ook nood aan speciale verzorging. Let dus ook op het kattenras om te weten of er speciale benodigdheden zijn.
Een katten checklist een ideale manier om te beginnen. Voorbereid zijn is de eerste stap om een kat een warm en vertrouwelijk gevoel te geven. Dit is belangrijk voor uw veiligheid en die van je nieuwe makker. Je zal leren hoe een kat communiceert. Hoe meer tijd jullie samen doorbrengen, hoe beter je elkaar zal begrijpen.
Dit artikel geeft een introductie tot de basis benodigdheden van je nieuwe vriend. Hier gaan we…
Must haves & good to haves
- Kwaliteit katteneten
- Ruimte dat de kat als hetzijne beschouwd
- Een kattenbak
- Een Scoop & geurloze vulling
- Voedselbakje
- Een krabpaal
- Een kattenborstel
- Snoepjes voor training
- Een clicker voor training
- Vers water
- Nagel trimmers
- Een zacht speeltje (met geluid)
- Interactief speelgoed (bewegend/hangend)
- Een kattenbed
- Verstopplaatsen (dozen, tunnels, …)
- Een kattencarrier
- Een kattenboom
- Identificatie chip
Stap 1: Bezoekje aan de dierenarts
Net zoals jij je vaste dokter hebt zal je een vaste dierenarts nodig hebben voor je kat. Afhankelijk van de verzorging en genetische afkomst van de kat is het best hierop voorbereidt te zijn. Eens katten een bepaalde leeftijd halen kunnen gezondheidskwaaltjes zich voordoen. Het is voor de dierenarts het makkelijkste als hij de geschiedenis van de kat kent.
Afhankelijk van de leeftijd van de kat, of hoe je aan de kat komt, moeten we beginnen met vaccinaties en ontworming. Zelfs al heeft je kat deze katten vaccinaties al gehad is het best om eens een checkup te doen. Zeker als je andere huisdieren hebt.
De dierenarts kan ook raad geven op het trimmen van de nagels of aanpassingen aan de voeding. Dit kan hij/zij zien adhv gewicht, vacht, …
Stap 2: Een katvriendelijk huis
Katten zijn en blijven katachtigen. Ze zijn roofdieren die altijd op hun hoede zijn. Als een roofdier naar een nieuw territorium verhuisd moet het vertrouwen kunnen aanvoelen. Een nieuwe kat moet zich langzaam kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving. Hoe kleiner de kat, hoe voorzichtiger hiermee omgegaan moet worden.
De beste manier om dit te doen is om te beginnen met een ‘kattenruimte’ aan te maken. In deze kattenruimte staat het bedje van de kat. Deze kattenruimte is “hun kamer” in jouw huis. Zet hierbij een kattenbak, krabpaal en een paar verstopplaatsen. Je nieuwe kat kan al meteen beginnen wennen aan zijn nieuwe kamer.
Eens de kat zich veilig genoeg voelt zal hij of zij beginnen ontdekken en verkennen. Speelgoed is altijd een goede manier om een kat stilletjes uit vertrouwd te maken met je aanwezigheid. Interactie met afleiding geeft een goede aanzet tot het opbouwen van je relatie.
Hoelang je je kat in de kattenruimte houdt is jouw keuze. Je moet dit aanvoelen, eens een kitten oud genoeg wordt zal ze genoeg vertrouwen hebben om met jouw te ontdekken. Let op dat je ze niet meteen buiten laat!
Als je je kattenbak beslist te verzetten, wees dan steeds zeker dat je kat weet waar die staat en eraan kan.
Stap 3 – Kattenchecklist – Het baasje leren kennen
Nu je kat in de kattenruimte is is het tijd om je te leren kennen. De beste manier om dit te doen is met interactief speelgoed. Een touwtje met daaraan een speeltje, een balletje dat je gooit en hoort rinkelen en nog veel meer. De kat zal zijn aandacht vestigen op het speeltje en zo onbewust vertouwd raken met jouw aanwezigheid. Door de afwezigheid van hun moeder is het ook jouw taak hen te leren springen, lopen en klimmen. Jagen hoort ook bij het proces! Beloon je kat door hen het speelgoed af en toe te laten vangen.
Daarbij ben je ook de persoon die je kat voedt. Geef je kat steeds op dezelfde momenten van de dag voeding en maak het ook duidelijk dat jij beslist waar en wanneer. Als je voeding geeft telkens als je katje dit vraagt dan ben jij het baasje niet!
Stap 4: Proofing en veiligheid
Voor een kat is een huis deel van de natuur of de omgeving. Dat een zetel meer waarde heeft dan een vod is voor een kat van geen belang. Alles is dus mogelijk speelgoed. Om te klimmen zijn er gordijnen, om nagels te scherpen zijn er zetels, en om te springen zijn er kasten.
Om dit te vermijden heeft het weinig zin een watersproeier boven te halen. Begin met opleiden van zodra de kat jong is en zorg voor alternatieven. Een krabpaal of kattenboom kan het perfecte vervangspeelgoed zijn voor je gordijnen of zetels. Verstopplaatsen en dozen zijn ideale katten-kasten.
Hier is een veiligheid-checklist voor katten:
- De verboden kamers moeten steeds op slot zijn van dag één.
- Kijk altijd in het wasmachine of droger voor je die aanzet.
- Beveilig vliegenschermen
- Zet gevaarlijke producten op veilige plaatsen
- Laat geen touwtjes of rubber liggen, niets dat opgegeten kan worden
- Zet een deksel op alle vuilnisbakken
- Laat geen plastic zakken rondslingeren
- Maak kleine openingen toe waar een kat in vast kan komen zitten
- Zet geen breekbare objecten op kasten
- Laat geen elektrische stroomkabels rondslingeren
- Kijk 2x voor je een kast toe doet
- Beveilig de open haard als nodig
Stap 5: De kattenbak
Voor jonge katten is het belangrijk dat de kattenbak in de buurt staat. De kat moet zijn omgeving kennen en er makkelijk kunnen navigeren. Koop geurloze kattenbak vulling als je je zorgen maakt over de geur. Zorg ervoor dat de bak laag genoeg is zodat je kitten erin kan!
Eens je kat groter wordt kan je een grotere kattenbak kopen en deze verhuizen. Als je je kattenbak altijd op hetzelfde moment kuist zal je kat ook weten wanneer het die niet kan gebruiken. De beste momenten om het te vervangen is tijdens de maaltijd of kort voor het spelen.
Stap 6: Kattenvoeding en water
Begin meteen met de juiste voeding- en waterbakjes te kopen. Hoe sneller een kat of kitten weet waar hij zijn voeding haalt hoe beter. Als je meerdere katten hebt is het ook ideaal om elk een ander bakje te geven. Heb je een kitten en volwassen katten, geef hen dan appart voeding. Kittens hebben groei formule nodig, katten niet! Kittens hoef je enkele dagen per dag te voeden en je dierenarts kan je hierover best inlichten.
Katten hebben ook vers water nodig. Zet het water best niet naast het water, katten hebben liever dat deze twee gesplitst zijn. Gebruik dus ook geen multifeeder of double-feeder bowls.
Katten drinken graag melk, maar het is best dit niet te geven! Eens ze teveel melk binnen hebben worden ze ziek en krijgen ze buikloop. Dit kan dan weer dehydratatie veroorzaken wat dodelijk kan zijn bij de afwezigheid van een dierenarts. De melk die aan katten gegeven worden is geen koeienmelk. Tenzij je de dierenarts hierachter gevraagd hebt geef je best vers water.
Stap 7: De Krabpaal
Een kitten moet leren en wil ontdekken. Om te vermijden dat je salon een klimrek wordt geef je je kat best wat spullen om te oefenen. Kittens hebben ook weinig controle over hun klauwen. Eens ze ouder worden zullen ze leren hoe deze terug te trekken. Maar tot dan zijn je gordijnen en zetels een doelwit. Krabpalen zijn de oplossing!
De textuur van de krabpalen spelen hierin een grote rol. Het patroon en de stof zorgen voor een sterk ontwerp. Als je denkt aan een krabpaal te kopen vermeid je best krabpalen met tapijt. Deze zijn minder effectief.
Plaats de krabpaal in de buurt waar je kat nood heeft aan uitrekken en krabben. Na een maaltijd of waar ze hun dutje doen bijvoorbeeld.
Denk je aan het weghalen van de nagels, denk er dan eerst aan om je kat even te trainen. Een goede krabpaal zal altijd verkozen worden boven je zetel of gordijn. Nagels weghalen verzwakt de kat en is permanent!
Stap 8: Kattenboom of krabpaal
Een goed alternatief of toevoeging aan de krabpaal is een kattenboom. Zo kan je je kat leren klimmen en vertouwen op laten doen alvorens naar buiten te gaan. Vertrouwen, kracht opbouwen, evenwicht en snelheid. Allemaal belanrijke attributen voor een gezonde kat. Daarnaast is het ook een ideale manier om te vermijden dat er kattennagels in je kast staan.
Gordijnen worden met een kattenboom ook minder geviseerd, een win-win dus. Hoe ouder een kat wordt hoe meer hij het verticale terein zal gaan verkennen. Voorzie hen van de mogelijkheden, of ze maken gebruik van wat ze hebben.
Stap 9: Grooming en Nagel Trimming
Het trimmen en verzorgen van nagels is belangrijk. Wij raden je aan hier zo snel mogelijk mee te beginnen als je een kitten adopteert of aankoopt. Het is zeker niet aangeraden hiermee te beginnen wanneer een kat volwassen is en hier geen ervaring mee heeft. Als je kitten jong is zal ze dit toelaten en hieraan gewend raken.
Ook voor borstelen is het van belang hier jong mee te beginnen. Neem een zachte borstel en begin zachtjes te borstelen voor enkele minuten per dag. Zorg ervoor dat je kitten gewend raakt van jouw handen aan haar gezicht te hebben. Tanden nakijken, oren inkijken, medicatie geven, ….
Nagels trimmen leer je best eerst van je dierenarts. Eens hij of zij dit heeft voorgedaan kan je hier zelf mee beginnen. Goed opletten want er is een ader dat naar de nagel loopt. Als je deze beschadigd kan dit bloedingen veroorzaken. Dit kan dan weer leiden tot infecties.
Stap 10: Kitten training
Wil je een goed opgevoede kat dan moet je een geode opvoeding geven. Steek hier tijd in en je bespaart je tijd op de lange termijn. Begin sterk en blijf consistent met je kat. Wees duidelijk dat jij de baas bent en dat jij beslist, dit wil niet zeggen dat er harde handen aan te pas moeten komen!
Heb je andere mensen in het huishouden, zorg er dan voor dat ze allen dezelfde regels toepassen. Zo vermijd je dat de kat verward geraakt met wat nu wel en niet mag.