Met de beste volière hebben je vogels voldoende ruimte om eens fijn de vleugels uit te slaan. Iets wat heel belangrijk voor ze is. Het helpt ze sterk en fit te blijven en voorkomt dat ze ziek worden.
Er zijn veel verschillende soorten volières te koop. Zo heb je een buitenvolière, een volière met nachthok en kooien met diverse vormen. Welke de beste volière is voor jouw vogels lees je hieronder.
Onze selectie volières
- Beste prijs-kwaliteit: Duvo+ Woodland bij Bol.com
- Beste goedkope: Voltrega 420 bij Bol.com
- Beste grote: Voldux Thomas bij Bol.com
- Beste kleine: Ferplast Bella Casa bij Zooplus
- Beste koop: Flamingo Nevada Cottage bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Duvo+ Woodland
- Voor binnen en buiten
- Mooi design
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Makkelijk schoonmaken dankzij schuiflade
- Kleine deurtjes
- Geen nachthok
Het design van de charmante volière van Duvo+ trok direct onze aandacht. Deze ronde volière is gemaakt van gebeitst hout en afgewerkt met een charmant dak. Hij is geschikt om meerdere vogels het hele jaar buiten te huisvesten. Zorg wel dat de volière niet in de volle zon of wind staat en plaats hem liefst tegen een gevel of muur voor extra beschutting.
De vogels kunnen zich in het puntdakje verschuilen. Dalen de temperaturen tot rond het vriespunt, dek dan de open zijden af met doorzichtig plastic, maar zorg voor voldoende verluchting. Een andere optie is de kooi in een schuur (met raam) te zetten. Er is geen nachthok.
De bodem kan je gemakkelijk reinigen door de schuiflades eruit te halen. Er zijn twee kleine deurtjes waardoor je je vogels kunt verzorgen. Deze zijn wel erg klein, een vogel vangen is bijna onmogelijk. De kooi wordt geleverd met twee zitstokken. Extra inrichting dien je apart aan te schaffen. Voor een gunstige prijs heb je deze kwalitatieve volière in huis.
Afmetingen: 100 x 86 x 85 cm | Materiaal: Hout | Met nachthok: Nee | Zelfbouw: Ja
Beste goedkope: Voltrega 420
- Veel deuren
- Schuiflade om te reinigen
- Twee kleuren
- Op wielen
- Goedkoop
- Alleen voor binnen
- Lastig in elkaar te zetten
- Enkel voor kleine vogeltjes
De Voltrega 420 is ideaal voor gebruik binnenshuis. Het is een goedkope volière die je zelf in elkaar moet zetten. Dit levert bij sommige gebruikers wat problemen op, maar met wat hulp het uiteindelijk wel. Doordat er vijf deurtjes in zitten op verschillende plekken kan je je vogels goed verzorgen.
Er worden twee water- en voerbakjes meegeleverd, alsook zes zitstokken. De stokken zijn enkel geschikt voor kleine vogeltjes. De breedte van deze volière maakt hem enkel geschikt voor kleine vogelsoorten.
De volière is in twee verschillende kleuren te koop. Wij vinden het groene model een vrolijke aanwinst voor je huiskamer. Door de wieltjes kan je de volière eenvoudig verplaatsen, bijvoorbeeld om eronder schoon te maken. Het hok zelf kan je met behulp van de schuiflade reinigen.
Afmetingen: 65 x 54 x 150 cm | Materiaal: Kunststof | Met nachthok: Nee | Zelfbouw: Ja
Beste grote: Voldux Thomas
- Sterk en duurzaam
- Zeer veilig
- Geschikt voor alle seizoenen
- Met draaibaar voedersysteem
- Voor alle vogelsoorten
- Enkel voor buiten
- Duur
Deze grote volière met nachthok is ontworpen om je vogels het hele jaar door onderdak te geven buiten. Het is een zogenaamde winterharde volière, een permanente vogelkooi voor buiten. Hij bestaat uit een grote vlucht van aluminium en een nachthok van geïmpregneerd hout. Hierdoor is hij sterk, onderhoudsvrij en heeft hij een lange levensduur.
Het nachthok is vrij van tocht en vocht, waardoor je vogels er ook in de winter warm bijzitten. Tevens is er een sluis aangebracht waardoor je veilig kunt voeren of het nachthok kunt betreden. De kans dat je vogels ervandoor gaan is dus minimaal.
Het voederplateau kan je in de sluis bijvullen en omdraaien zodat de vogels ervan kunnen eten. De drie hoge deuren geven toegang tot zowel het nachthok als de vlucht. Je hebt dus altijd een goede toegang tot het vogelverblijf. Je kan de volière zowel als een zelfbouwpakket als gemonteerd laten leveren.
Afmetingen: 289 x 120 x 190 cm | Materiaal: Hout | Met nachthok: Ja | Zelfbouw: Naar keuze
Beste kleine: Ferplast Bella Casa
- Compact model
- Gemakkelijk schoon te maken
- Draaibare voerbak
- Vijf zitstokken
- Schoonmaaklade
- Niet voor kromsnavels
- Zonder wielen
Wie zijn vogels binnen wat extra ruimte wil bieden maakt met deze kleine volière een goede keuze. Hij is compact en zeer praktisch. Met drie grote deuren kan je goed in elke hoek van de volière komen. Dit is handig als je eens goed wil schoonmaken. De dagelijkse schoonmaakbeurt kan je via de kunststof schuiflade doen.
Door de draaibare voerbak hoef je de deuren niet onnodig te openen. Je kunt de voerbak langs de buitenzijde vullen en terug het hok in draaien. De volière wordt geleverd als bouwpakket en is gemakkelijk in elkaar te zetten.
Er worden vijf zitstokken meegeleverd. Voor kromsnavels zoals parkieten is de volière mogelijk niet sterk genoeg. Hoewel het hout van goede kwaliteit is, kunnen zij dit toch stuk knabbelen. Bij dit model zouden wielen een pluspunt zijn.
Afmetingen: 83 x 67 x 153 cm | Materiaal: Hout en metaal | Met nachthok: Nee | Zelfbouw: Ja
Beste koop: Flamingo Nevada Cottage
- Mooi design
- Voor binnen en buiten
- Schuiflade om te reinigen
- Speelse zitstokboom
- Enkel voor kleine vogels
- Kleine deurtjes
Deze mooie volière is gemaakt met vergrijsd hout. Je kan hem zowel binnen als buiten een plaats geven. Denk hierbij aan huiskamer, tuin of balkon. Onder het dakje kunnen de vogels schuilen bij wind of regen. Dit is echter niet hetzelfde als een nachthok. Wil je je vogels hier het hele jaar huisvesten, dan dien je een extra zijde af te schermen met bijvoorbeeld plastic. Bij permanent gebruik buiten moet je de kooi eens per jaar behandelen met beits. Zo blijft het hout sterk.
Door de afmetingen is de volière vooral geschikt voor kleine vogeltjes zoals kanaries, tropische vogels of zangvogels. In het midden zit een grote zitstok die speels van boven naar beneden loopt. Dit zullen de vogels zeker kunnen waarderen.
Een metalen schuiflade onderin helpt je bij de dagelijkse schoonmaak. Twee deurtjes geven je toegang tot de volière. Ze zijn volgens ons echter te klein om je vogels te vangen of om een grote schoonmaak uit te voeren.
Afmetingen: 66 x 45 x 158 cm | Materiaal: Hout | Met nachthok: Nee | Zelfbouw: Ja
Kort samengevat
Een goede volière is belangrijk voor de gezondheid van je vogels. Het geeft ze de vrijheid om te bewegen en te vliegen. Twee modellen die goed binnen te gebruiken zijn vinden we de Voltrega 420 en de Ferplast Bella Casa. Wil je er een speciaal voor buiten, dan is de Voldux Thomas een geschikt model.
Uiteraard is de prijs ook een belangrijk onderdeel bij je keuze. De Duvo+ Woodland en de Flamingo Nevada Cottage zijn twee volières die niet al te duur, maar toch van goede kwaliteit zijn.
Waar op letten bij het kopen van een volière?
Type vogel
Huisvesting in een volière is aan te raden voor alle vogelsoorten. Bekijk eerst welk type vogel je hebt en pas hier dan de kooi aan aan. Voor kromsnavels is bijvoorbeeld een verticale tralie niet handig. Zij verplaatsen zich deels met hun snavel en hebben bij horizontale tralies een goede grip.
Ook de ruimte tussen de spijlen moet afgesteld worden op het type vogel. Voor kleine vogeltjes mag deze ruimte niet meer zijn dan een centimeter. Voor dwergpapegaaien moet dit minimaal 1,4 tot maximaal 2 centimter zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van de papegaai. Omdat ze wel met hun snavel ertussen moeten kunnen is een model voor parkieten niet geschikt. Ze kunnen dan klem komen te zitten met hun snavel.
Tevens moeten de zitstokken ook afgestemd worden op het type vogel. Dit is belangrijk om goed te kunnen rusten. Ook slijten de nagels beter af op een zitstok met een goede dikte.
Aantal vogels
Voor de meeste vogels is alleen wonen geen optie. Vogels zijn echte groepsdieren en ze zijn gelukkiger als ze samenzijn. Hoeveel vogels je kunt samenhouden in een volière hangt natuurlijk af van de grootte en het soort vogel. Een algemene richtlijn is één koppeltje per vierkante meter (inclusief nachthok). Heb je dus een volière van een bij twee meter, dan kun je twee paartjes houden.
Uiteraard is meer ruimte altijd beter. Hoe meer bewegingsvrijheid, hoe minder kans op vechtpartijen en strijd rondom de voederplaats. Houd er rekening mee dat koppeltjes ook jongen kunnen krijgen, waardoor de leefruimte weer beperkt wordt.
Inrichting
Zoals alle huisdieren moeten ook volièrevogels iets te doen hebben in hun verblijf. Verveling leidt tot stress en kwalen zoals verenpikken. Richt de kooi dus in met speelgoed zoals schommels, een spiegel, een belletje, verse takken met blad of knoppen, dennenappels en touwen. Ook kan je het voedsel door de kooi heen verstoppen of aanbieden in een puzzel of voederballetje. Je vogel moet dan moeite doen om zijn eten te verzamelen, net zoals in de natuur.
Wees voorzichtig met het plaatsen van takken en dennenappels die uit de natuur komen. Ze kunnen giftig zijn en er kan hars uit komen, wat gevaarlijk is. Takken van fruitbomen zijn eigenlijk altijd veilig. Dennenappels kan je best een half uurtje in kokend water leggen en ze hierna goed drogen.
Plaats nooit speelgoed in de vliegroutes van je vogels. Deze routes kan je ontdekken door je dieren goed te observeren.
Wat is een volière?
Een volière is eigenlijk gewoon een zeer ruime vogelkooi. Je kan een volière zowel voor binnen als buiten aanschaffen. Er zijn ook modellen die binnen én buiten kunnen staan. Deze hebben soms wieltjes om het verplaatsen te vergemakkelijken. We raden echter aan een volière niet te vaak te verplaatsen. Veel verandering van temperatuur is niet goed voor vogels.
Er zijn verschillende soorten te vinden. Een grote volière maakt het vliegen gemakkelijker voor je vogels. Zeker wanneer de ruimte vooral de breedte in gaat. Een ronde volière ziet er leuk uit omdat je de vogels langs alle kanten kunt zien. Een hoge volière is vooral praktisch omdat deze in elk huis past. Echter, voor parkieten en dwergpapegaaien is een hoog, smal model niet geschikt. Zij zullen vanwege hun spanwijdte niet kunnen vliegen en enkel nog klauteren.
Welke vogels kunnen samen in een volière?
Ondanks dat vogels beter samen kunnen leven, kan je niet zomaar alle vogelsoorten bij elkaar zetten. Er zijn soorten die elkaar niet kunnen verdragen of die elkaar zelfs pesten. Daarnaast zijn de snavels van parkieten en dwergpapegaaien erg scherp. Zij kunnen zo een pootje van een kanarie kwetsen of zelfs breken.
Kijk altijd naar de leefomstandigheden van elke specifieke vogelsoort, zoals bijvoorbeeld het nestelen. Parkieten en papegaaien knagen bijvoorbeeld alles kapot, waardoor mogelijk nestelmateriaal voor andere vogels verdwijnt.
Ook twee of meer koppeltjes in één kooi kunnen voor territoriumproblemen zorgen. Dominante vogels kunnen het voedsel van schuchtere dieren opeten. In een grote volière is dit vaak geen probleem.
Welke vogels zijn winterhard?
Vogels die winterhard zijn kunnen goed tegen winterse koude. Hierdoor kunnen ze een heel jaar buitenleven, mits de volière over voldoende beschutting en een warm nachthok beschikt. Ook dien je je vogels extra eten te geven zodat ze voldoende energie hebben om zichzelf warm te houden.
Vinken, kanaries, dwergpapegaaien, grasparkieten, duiven en kwartels zijn vogels die goed buiten kunnen leven. Valkparkieten zijn hiervoor niet geschikt. Ook veel papegaaien zijn niet winterhard en dus niet geschikt voor een buitenvolière. Twijfel je, vraag een specialist dan om raad. Zit je vogel de hele dag bol, dus met zijn veren uitgezet, dan heeft hij het te koud.