De beste mokzalf voor je paard of pony helpt de geïrriteerde en aangetaste huid van de benen te kalmeren en herstellen. Mok kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Het is een hardnekkige aandoening die alle paarden kan overkomen.
Wanneer je op zoek bent naar een goede mokzalf is het raadzaam goed te onderzoeken welk middel geschikt is voor jouw dier. Met deze koopgids helpen we je op weg naar een goede keuze. Lees hier verder om de beste mokzalf voor jouw paard te vinden.
Onze selectie mokzalf
- Beste prijs-kwaliteit: Sectolin Moccare bij Divoza
- Beste budget: Grand National Mokcrème bij Medpets
- Beste natuurlijke: Cavalor MudDoc bij Medpets
- Beste met zink: Sensipharm Sensi Horse Cream bij Bol.com
- Beste koop: Excellent Mok Crème Plus bij Divoza
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Sectolin Moccare
- Verzacht de verdikte huid
- Herstelt de vochtbalans
- Goede prijs-kwaliteit
- Handige tube
- Dagelijks meerdere keren herhalen
Wil je de ruwe en schrale huid van je paard van mok ontdoen dan is de Sectolin Moccare een goede keuze. De formule verzacht verdikte huidlagen veroorzaakt door mok. Ook herstelt ze de vochtbalans in de huid, waardoor huidirritatie verdwijnt. De prijs-kwaliteitverhouding vinden we uitstekend.
Maak voor elke behandeling de benen en huidplooien van je paard goed schoon en droog af met een zachte doek. Zorg dat alle modder volledig weg is. Smeer hierna de zalf rijkelijk op de aangetaste, rode huid. Doe dit enkele malen per dag, gedurende vijf dagen. De handige tube voorkomt knoeien.
Samenstelling:Â Sesamzaadolie, sojaolie, bijenwas, chloorhexidine |Â Inhoud: 250 ml
Beste budget: Grand National Mokcrème
- Gaat lang mee
- Verzacht en verkoelt
- Zalf volledig op te gebruiken
- Ruikt goed
- Goedkope mokzalf
- Onhandig om aan te brengen
Voor een kleine prijs heb je deze pot mokcrème al in je bezit. Omdat de pot 450 milliliter bevat doe je er ook nog eens lang mee. En dat is fijn, want mok kan zeer hardnekkig zijn. Het is mogelijk dat je gedurende lange tijd zal moeten behandelen om je paard van deze kwaal af te helpen.
Omdat de zalf in een pot zit is deze wel onhandig aan te brengen. Je moet de zalf er met je vingers uit halen. Wil je vuile handen voorkomen, gebruik dan een lepel of een spatel en een kwastje. Het voordeel van een pot is wel dat je alle zalf kan opgebruiken. Het middel heeft een lichte mentholgeur, wat door veel gebruikers als prettig ervaren wordt. De menthol heeft bovendien een verzachtend en verkoelend effect.
Samenstelling: Menthol, allantoïne, lanoline, silica en kamille-extract | Inhoud: 450 ml
Beste natuurlijke: Cavalor MudDoc
- Honderd procent natuurlijk
- Bacteriewerende formule
- Snelle wondgenezing
- Hydraterend
- Handige tube
- Waterige zalf
- Duur
De tien verschillende essentiële oliën in deze zalf werken samen om tegelijkertijd te ontsmetten, te helen en te verzachten. Ze zorgen voor een onaangename omgeving in de kootholten zodat bacteriën die mok veroorzaken geweerd worden. Tevens wordt de bloedsomloop gestimuleerd zodat de wondjes sneller genezen.
Dit middel is honderd procent natuurlijk en het kan dus veilig gebruikt worden. Was de benen eenmalig met een (ontsmettende) shampoo en behandel ze hierna dagelijks met de crème. Het middel hydrateert de ruwe huid zodat nieuwe kloven voorkomen worden. De zalf is wel wat waterig, waardoor hij minder goed in de koot blijft zitten. Hij is duurder dan de gemiddelde zalf.
Samenstelling: Aloë vera, lavendel, tea tree en eucalyptus | Inhoud: 200 ml
Beste met zink: Sensipharm Sensi Horse Cream
- Hoog zinkgehalte
- Voor droge mok
- Waterafstotend
- Goed smeerbaar
- Geur
- Onhandig om aan te brengen
Zink heeft een beschermende en drogende werking op de huid. Hierdoor is deze stof bijzonder geschikt voor de behandeling van blaasjes, korstjes en eczeem. De zalf van Sensipharm bevat een hoog gehalte aan zinkoxide. Dit voedt en beschermt de gevoelige en geprikkelde huid van het pijpbeen en de kootholte van je paard.
Smeer de aangetaste huid dagelijks in gedurende minimaal een week. Door de waterafstotende werking is het niet erg als je paard nat wordt. De zalf smeert goed uit en is in te zetten bij zowel droge als natte mok. Het middel ruikt minder lekker dan de andere zalven.
Samenstelling:Â Lanoline, zinkoxide, vitamine E |Â Inhoud: 300 gr
Beste koop: Excellent Mok Crème Plus
- Beschermt de gevoelige huid
- Verzachtend
- Trekt snel in
- Waterafstotend
- Smeren moet vaak en langdurig
- Onhandig om aan te brengen
Deze zalf heeft een verzachtende werking op de kootholten. Tevens beschermt de crème deze gevoelige huid tegen nieuwe wondjes en kloven. Maak de benen van je dier goed schoon en droog voordat je gaat smeren. De zalf trekt snel in de huid. Om te voorkomen dat er vliegen op de benen gaan zitten die zo opnieuw voor een besmetting zorgen, kan je vliegenspray gebruiken. Spray deze nooit in open wondjes of kloven, maar behandel eromheen.
De crème is tevens waterafstotend. Vanwege alle goede eigenschappen is deze zalf onze keuze voor beste koop geworden. Een minpunt is dat je minimaal tweemaal daags moet smeren, gedurende zeven tot veertien dagen. De pot is ten slotte minder handig dan een knijptube.
Samenstelling: Kruidenoliën, vitamine E, lanoline en zinkoxide | Inhoud: 250 ml
Kort samengevat
Het is bij alle zalven belangrijk dat je begint met het schoon- en droog maken van de benen en koten van je paard. Indien nodig kan je de benen tijdelijk scheren, zodat ze beter droog blijven en de zalf de huid goed raakt.
Wanneer je niet te veel geld kwijt wil zijn, raden we de Sectolin Moccare en de Excellent Mok Crème Plus aan. Vermoed je dat er meerdere behandelingen nodig zijn gedurende een langere periode, kies dan voor de grote verpakking Grand National Mokcrème.
Zoek je een zacht, verzorgend middel, dan is de natuurlijke zalf van Cavalor MudDoc of de Sensipharm Horse Cream een goede keuze.
Waar op letten bij het kopen van mokzalf?
Ingrediënten
Alle mokzalven hebben een vette basis zoals vaseline, lanoline, bijenwas of aloë vera. Dit maakt de zalf homogeen en goed smeerbaar. Tevens houden deze ingrediënten water tegen, een belangrijke veroorzaker van mok.
Daarnaast is de toevoeging van een ontsmettend ingrediënt ook belangrijk. Zo krijgen bacteriën geen kans om nieuwe wondjes te infecteren. Hiervoor wordt onder andere chloorhexidine gebruikt. Natuurlijke ontsmettende middelen zijn bijvoorbeeld honing, tea tree, lavendel en andere essentiële oliën. Een voordeel van toegevoegde essentiële oliën is dat deze ook verzachtend werken.
Zink heeft zowel een uitdrogende, beschermende en herstellende als vochtwerende werking. Vitamine E helpt om weer een gezonde huid te verkrijgen.
Antibiotica
Wanneer je mok bij je pony of paard ontdekt, begin dan zo snel mogelijk een mokzalf te smeren. Binnen enkele dagen zal je waarschijnlijk wel verbetering zien. Maar als je paard een ernstige mok heeft of ook kreupel is, kan je beter een dierenarts raadplegen.
Deze kan een mokzalf met antibiotica voorschrijven. Deze zalf is niet zonder voorschrift bij de apotheek te koop en hij bevat naast antibiotica ook ontstekingsremmers.
Duurtijd behandeling
Het is belangrijk om altijd de oorzaak van de mok te onderzoeken. Soms ontstaat mok door een infectie met mijten of door zonnebrand. Deze oorzaak zal dan ook aangepakt moeten worden om te voorkomen dat de kwaal terugkeert.
Een behandeling tegen mok duurt minimaal zeven dagen of zolang de klachten aanwezig zijn. Bij sommige paarden kan het zeer hardnekkig zijn. Bijvoorbeeld bij dieren die veel buiten staan of die veel beharing aan de benen hebben. De behandeling kan dan tot wel acht weken lang nodig zijn.
Wat is mokzalf?
Een zalf die mok tegengaat is een mokzalf. Mok ontstaat wanneer bacteriën de gevoelige huid van de onderbenen van het paard infecteren. Hierbij kan je een verschil maken tussen zogenaamd natte en droge mok.
Bij natte mok is er sprake van blaasjes met wondvocht. Deze kan je het beste insmeren met een zalf op basis van zink. Dit ingrediënt heeft een drogende werking op de huid.
Bij droge mok moet je net een vettig smeersel gebruiken vanwege de vele kloven en de verdikte huid. Veel paarden hebben een combinatie van natte en droge mok.
Veel middelen hebben ook een verzachtende en antibacteriële werking. Dit komt het herstel van de huid ten goede. De beste mokzalf heeft een combinatie van al deze eigenschappen.
Wanneer is het nodig om mokzalf te gebruiken?
Als je paard een milde irritatie van de benen of koten heeft hoef je niet direct te behandelen met mokzalf. Mogelijk is een goede wasbeurt van de benen met betadineshampoo en het drooghouden van de benen al voldoende.
Zorg er ook voor dat de stal van je paard proper blijft. Urine vergroot de kans op een infectie. Zie je dat er ook wondjes en korstjes ontstaan, of zelfs verdikkingen, dan is een goede mokzalf aan te raden.