Home Kattenrassen Ragdoll kat: kattenras profiel

Ragdoll kat: kattenras profiel

Hangen als een pop, de Ragdoll geniet van affectie en aandacht

Door Slim Abid

Ragdoll kattenras

De Ragdoll is een van de meest populaire huiskatten van het afgelopen decenia. Hier is een simpele reden voor! Het Ragdoll kattenras is de perfecte kat voor in huis of op appartement. De kat heeft weinig nood aan buiten zijn, maar wel aan affectie en activiteiten. Dit zorgt ervoor dat de kat ideaal is voor kinderen en andere huisdieren.

GEWICHT: tot 9 kg (kater) of tot 7 kg (poes)
LENGTE: Groei tot 35 cm schouderhoogte
VACHT: medium lengte
KLEUR: Verschillende kleuren mogelijk
OGEN:  Blauwe ogen
LEVENSVERWACHTING: 13 tot 15 jaar

Middelgrote kat

Ragdolls kunnen redelijk groot worden, vooral katers worden iets groter. Toch blijven ze typische huiskatten die veel aandacht nodig hebben.

Speels

Ragdolls jagen weinig maar spelen veel. Ook met andere dieren (en zelfs kinderen) kunnen ze het uitstekend vinden.

Intelligent

Omdat ze zoveel affectie nodig hebben en altijd rond mensen zijn zijn ze ook intelligent geworden. Of ze weten ten minste wanneer ze iets moeten vragen!

Training

Omdat ze zo intelligent zijn en vaak binnen blijven kennen ze maar één echte wereld…. je woonkamer. Hierdoor zijn ze ook makkelijker te trainen.

Affectie Zeer Speels Normaal
Vriendelijk Zeer Energie Normaal
Kind-vriendelijk Normaal Intelligent Zeer
Dier-vriendelijk Zeer Vocaal Normaal
Beweging nodig Normaal Haarverlies Normaal
Ragdoll ziektes voeding en verzorging

Afkomst van de Ragdoll

In de familie van de katachtigen zijn de Ragdolls een jonge generatie. Het kattenras bestaat nog niet zo lang! In 1960 werden de eerste Ragdolls ‘ontworpen’ (lees gefokt), want het ras komt niet natuurlijk voor. Ann Baker was de eerste persoon om in California, in 1960, een Ragdoll voor te stellen. Ann gebruikte hiervoor de genen van een ‘Josephine’, een witte huiskat met lange haren, en deze van andere gelijkaardige katten die in de omgeving te vinden was.

Ann Baker zocht enkel katten met een goede persoonlijkheid, katten die groot uitgroeiden en lange haren hadden met verschillende patronen. Verschillende bronnen melden ook dat er Siamese-invloed is binnen het Ragdoll ras. Later werd ook duidelijk dat er Perzische, Birmaanse en Burmeense genen aanwezig zijn.

Het Ragdoll kattenras kreeg zijn naam omdat, net zoals een ragdoll (lappenpop), de kat meteen ineen stuikt zodra je hem oppakt. Baker ging nog een beetje verder met haar ‘speciale kat’ en claimde dat er verschillende invloeden waren op het ontwikkelen van deze kat. Zo zijn er alien, CIA en zelfs menselijke genen dat ‘invloed’ hebben gehad op het proces. Natuurlijk vallen al deze claims buiten de realiteit en is hier ook geen enkel bewijs van teruggevonden.

In 1993 kreeg het kattenras de goedkeuring voor verkoop van de Cat Fanciers Association (cfa). Eens het een geregistreerd ras was werd de kat aan de lopende band gefokt en maakte het vrij snel zijn intrede als huiskat of kat voor op het appartement.

Het karakter van de Ragdoll kat

Ragdoll kat kattenras informatieHij geeft zich over aan zijn baas en wanneer mogelijk volgt hij hem op de voet. men kan zeggen dat bij de Ragdoll het karakter doorslaggevend is. De Ragdoll kan een uitstekend showexemplaar zijn en/of een echte liefhebberskat, maar in beide gevallen behoort hij onmiskenbaar tot het Ragdoll-ras.

In tegenstelling tot andere kattenrassen is de Ragdoll zeer aanhankelijk. De kat geniet van opgepakt te worden en, zoals zijn naam aangeeft, laat zich volledig doen. Ragdolls zijn zelfs een klein beetje hondachtig en genieten echt van de aanwezigheid van mensen. Zo komen ze je verwelkomen aan de deur, volgen ze je in huis, of komen ze op de schoot eens je comfortabel zit. Ook opmerkelijk aan Ragdolls is dat je hen dingen kan aanleren. Zo kunnen vele Ragdolls hun eigen speelgoed gaan halen!

Het beste woord om een Ragdoll te omschrijven is ‘gedomesticeerd’, zonder te zeggen dat ze niet actief zijn. Zoals voordien vermeld spelen ze graag met hun speelgoed en met hun baasjes. Met positieve aanmoediging en snoepjes als beloning kan je hen enkele trucjes aanleren. Aan de paal krabben is er daar ook één van. Katten zitten graag hoog, op een paal, kast of iets anders. De Ragdoll zit het liefst bij jouw!

Hoe herken je een ragdoll kat

Ragdolls zijn een redelijk groot kattenras. Na 3 jaar zijn ze volgroeid.

 • Groot & stevig gebouwd. Krachtige borst en schouders/voorpoten, hun zwakte ligt in de zwaardere achterkant
 • Korte tot middellange poten voor hun lichaamsgrootte – zware botten
 • Wipvormige kop van gemiddelde grootte
 • Stevige kaken, wangen en kin
 • Grote ogen, ovaal en altijd blauw
 • Opmerkelijke welving in de snuit
 • Afgeronde puntoren – ver uit elkaar
 • Dikke lange staart
 • Halflange haren – lichte kleuren

Je hebt ook Ragdolls met een zeer dikke harige vacht. Soms lijken ze wat op een Noorse boskat of Maine Coon. Goed opletten is dus de boodschap.

Ragdoll informatie kattenras

Kleur vacht

uiterlijke kenmerken van ragdoll katRagdolls zijn ‘Point-cats‘, net zoals Siamese katten dat zijn. Dit betekend simpelweg dat hun snuit, oren, poten en staart vaak donkerder zijn dan de rest van hun lichaam. Enkele dagen na de geboorte beginnen de haren in deze zones te verkleuren. Na enkele weken is het patroon zichtbaar.

De Ragdoll-patronen bestaan in drie varianten: ‘colourpoint’, ‘mitted’ en ‘bicolour’:

 1. De ‘colourpoint‘ heeft een lichtere lichaamskleur dan de extremiteiten (points) en heeft geen wit.
 2. De ‘mitted‘ heeft eveneens een ‘Siamees’ patroon, maar met witte pootjes, een witte bles op de neus, een witte kin, borst en onderbuik.
 3. De ‘bicolour‘ is ook een ‘colourpoint’, maar met een omgekeerde witte ‘V’ op de snoet; vier witte poten, een witte borst en buik.

De definitieve kleur wordt pas na twee jaar bereikt en wordt met het ouder worden steeds donkerder.

Deze variëteiten bestaan in verschillende hoofdkleuren: seal (=bruin), blue (=grijs), red, cream, lilac en tabby (streeppatroon).

Ziektes en gezondheidsproblemen van een Ragdoll

Veel van de problemen met katten en ziektes hebben te maken met de genetische aard van hun ras. Ragdolls hebben dus ook problemen die vaker voorkomen:

 • Hypertrophic cardiomyopathy. Kortweg een hartaandoening die vaak voorkomt bij Ragdolls. Deze genetische afwijking zorgt ervoor dat het hart minder goed kan ontwikkelen
 • Verhoogd risico op niersteentjes. Geef je ragdoll niet zomaar melk! NOOIT DOEN!
 • Verhoogde kans op FIP

Speciale verzorging voor een Ragdoll

Een ragdoll heeft lang haar maar een kleine onderjas. Dit wil zeggen dat het mindersnel haar zal verliezen. Toch wil dit niet zeggen dat de kat minder verzorging nodig heeft.

Idealieter de kat 2x per week kammen met een stale kam om dode haren weg te halen. Ook zeer belangrijk van de poten te borstelen omdat deze het meeste knopen/vuil zal bevatten. Een pluspuntje is dat Ragdolls hier ongelooflijk van kunnen genieten.

Door het vele haar is het soms ook nodig om te zien of hier geen vuiligheid in vasthangt. Je ragdoll baden kan, maar wordt niet aangeraden. Doe je het toch, doe het dan maximum een keer per maand. Als de pels vuil en vettig lijkt is het tijd voor een bad. Dit wil vaak zeggen dat de kat het niet zelf kan opkuisen.

 • Tanden poetsen is ook nodig voor de Ragdoll.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden! Een Ragdoll kan een primadonna zijn, een grote en propere kattenbak is belangrijk.
 • Een grote onderbuik is normaal! Dit wil niet zeggen dat je kat dik is! Let op de voeding maar mager je kat niet uit
ragdoll wit blauwe ogen kitten

Leer naast de Ragdoll ook de volgende kattenrassen kennen

Ook interessant