Home Kattenrassen Munchkin kat: kattenras profiel

Munchkin kat: kattenras profiel

De aangename huiskat met korte pootjes

Door Slim Abid

De Munchkin kat

De Munchkin kat is een zeer nieuw kattenras dat toch iets of wat onnatuurlijk overkomt. Dit kattenras is een goede vergelijking van de dashond of de Teckel, langwerpig met kleine poten. Een munchkin is geen getraind jager maar is wel een ideaal gezelschap voor thuis of op appartement. Munchkins zijn afkomstig uit de verenigde Staten toen een kat kleintjes had met korte poten. Deze genetische afwijking werd verder gekweekt om zo een heel ras kleine poten te hebben. De afwijking bleek dominant en zo kwam de Munchkin tot stand.

GEWICHT: 2 tot 4 kg
LENGTE: Groei tot 30 cm lengte
VACHT: korthaar met medium dikke vacht
KLEUR: Alle kleuren mogelijk
OGEN:  Alle kleuren mogelijk
LEVENSVERWACHTING: 12 tot 15 jaar

Middelgrote kat

Een munchkin kat is eigenlijk een middelgrote kat maar blijft redelijk klein door zijn korte pootjes. Deze pootjes kenmerken een munchkin kat.

Intelligent

Munchkins zijn observerende katten. Ze houden alles in de gaten en zijn intelligent. Daarbij kunnen ze het goed vinden met andere katten en dieren.

Communicatief

Deel van de intelligentie is zichzelf laten  horen. Een munchkin kat vraagt om hulp wanneer nodig en weet dat hij of zij op het baasje kan rekenen.

Speelse huiskat

Munchkins hebben een fijn karakter en spelen graag. Ze kunnen het ook zeer goed vinden met andere dieren en zelfs kinderen. Al moet je hen niet teveel irriteren, dan verstoppen ze zich.

Affectie Zeer Speels Zeer
Vriendelijk Zeer Energie Zeer
Kind-vriendelijk Normaal Intelligent Zeer
Dier-vriendelijk Zeer Vocaal Normaal
Beweging nodig Zeer Haarverlies Normaal
munchkin kat korte poten

Herkomst van de Munchkin

Sinds 1940 zijn er documenten dat verwijzen naar dit kattenras. Een Britse dierenarts rapporteerde in 1944 dat er vier generaties van gezonde kortbenige katten waren. Deze katten waren perfect gezond en hadden alles weg van een normale huiskat, behalve hun korte poten. Nadien verdween de Munchkin opnieuw even van het toneel door de tweede wereldoorlog, maar verscheen terug in Rusland in 1956 en dan opnieuw in de VS in 1970.

Het Munchkinras dat we nu kennen is afkomstig uit Louisiana in de Verenigde Staten. Daar bracht Sandra Hochenedel in 1983 verschillende kortbenige katten samen en kweekte het ras verder. Omdat één van de katers (Toulouse) vaak buiten rondliep begonnen er hier en daar ook kortbenige straatkatten te verschijnen.

munchkin kat uiterlijkDe Munchkin werd pas populair in 1991 wanneer de TICA (international Cat Association) de kat toonde op TV. Kritiek kwam van alle hoeken, geleerden gingen ervan uit dat de korte poten voor afwijkingen en problemen in de rug zou zorgen. Echter hadden zij ongelijk. Het ras werd geregistreerd in 1994 en mocht sinds 2003 officieel deelnemen aan kattenshows.

Toch zijn er nog verschillende organisaties die het kattenras niet erkennen. Zo is het in Australië erkend als misvormd ras. Ook in Nederland wordt de Munchkin niet erkend als ras, in België wel…. afhankelijk van de organisatie.

Het wereldrecord, gevestigd door een munchkin, van kleinste volgroeide kat ter wereld gaat naar lilieput. Een kleine munchkin van California dat ongeveer 13cm groot was.

Karakter van een munchkin kat

De Munchkin wordt best beschreven als een goedhartige, speelse kat. Door zijn grootte is de kat ideaal voor in huis te houden, toch kan de kat zijn mannetje staan buitenshuis. De korte poten weerhouden de kat niet van te jagen, lopen, spelen en klimmen. Munchkins worden ook net zoals ragdolls graag opgepakt.

Verder is de Munchkin zeer sociaal en intelligent. Haal je dit ras als huiskat dan zal hij de regels van het huis goed begrijpen en zijn plaats hierin vinden. De Munchkin heeft geen nood aan dominant zijn. Dit maakt het plezierig om met hen te leven. In het algemeen is de Munchkin  zeer communicatief en straalt ze vertrouwen uit. Naast de korte benen hebben ze een atletisch lichaam. Los daarvan is het een zeer lieve kat die goed overweg kan met andere dieren en mensen en ook zeer goed kan communiceren.

Ook op andere aspecten is de Munchkin net zo normaal als ieder ander kattenras. Dit is ook te verklaren door het voortdurend kruisen van allerlei rassen met de kortbenige Munchkin.

munchkin kat verzorging en ziektes

De Munchkin, een kindervriend die ook andere huisdieren verdraagt

De Munchkin is zeer speels en sociaal. Het is zeker geen kat die zichzelf boven andere rassen ziet of een kat die ruzie zoekt om dominantie vast te stellen. De Munchkin is dan ook een goede partner voor in huis, met kinderen of met andere huisdieren samen te wonen. De kat respecteert zijn eigenaar en zal training goed opnemen als deze goed gegeven wordt door de eigenaar.

De kat is slim genoeg om kinderen en baby’s te ontwijken. Kinderen tussen 5-16 jaar zijn eerder hun vriend omdat die hun energie en nieuwsgierigheid delen. Verder heeft een Munchkin weinig schrik van de buitenwereld. Stel je andere huisdieren voor dan worden ze meestal goede vrienden.

Uiterlijke karakteristieken van een Munchkin

Munchkin katten zijn te herkennen aan hun korte poten, daarbuiten zijn er verschillende varianten van het ras.munchkin kattenras informatie

 • Klein tot middelgrote kattenras
 • Atletisch met korte benen
 • Ronde borst
 • Grote ogen – walnootvormig
 • Afgeronde schedel – vlak voorhoofd

De Munchkin is een kleine tot middelgrote kat. Hoewel gespierd met dikke vacht weegt de Munchkin ergens tussen de 3-4 kg. Mannelijke katten zijn vaak groter dan vrouwelijke katten en dit is ook voor de Munchkin het geval. Poezen wegen eerder tussen de 2-3 kg.

Hoewel ze korte poten hebben zijn de voorpoten korter dan de achterpoten. Dit zorgt voor betere sprongkracht en een natuurlijkere manier van lopen. De benen zijn vaak ook licht gebogen wat resulteert in O-benen.

De vacht  is lekker warm en komt in verschillende kleuren en patronen. Enerzijds bestaat er de langharige Munchkin, anderzijds zijn er de Munchkin kortharen.

Ergens moet men een lijn kunnen trekken omdat, buiten de korte poten, dit kattenras sterk lijkt op de algemene huiskat. Alle vormen, kleuren en patronen zijn mogelijk. Echte dominante trekken die enkel bij Munchkins voorkomen zijn er niet.

Het hoofd heeft meestal de vorm van een gelijkzijdige driehoek. De schedel is afgerond naar een vlak voorhoofd. Opmerkelijk aan veel Munchkins is de brede kaken en grote walnootvormige ogen. Deze staan ver van elkaar en met een lichte hoek.

Munchkin kat verzorging en ziektes

Vaak voorkomende ziektes bij Munchkin katten

De Munchkin is een soort van huiskat dus er zijn niet meteen ziektes die aan het ras gebonden worden. De ziekte of aandoening die benoemd wordt voor de korte poten is ‘Achondroplasia‘. Dit zou inhouden dat er een afwijking is die zorgt voor korte benen en een groot hoofd, net zoals mensen dat ook kunnen hebben. Deze combinatie van afwijkingen is niet het geval en dus kan men niet zeggen dat Munchkins aan Achondroplasia lijden. Wel kunnen ze last krijgen van:

 • Ronde holle borst
 • buiging van de ruggenwervels

Speciale verzorging voor een munchkin

Voortdurende verzorging is niet nodig. Het kattenras dat op zich al vrij proper is en zich goed kan verzorgen. Help daarbij door wekelijk eens te borstelen, de nagels en tanden goed te onderhouden en vooral; de kattenbak proper houden.

 • Tanden poetsen is ook nodig.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Krijgt een Munchkin andere voeding?

Een Munchkin kat is een normale kat en moet dus dezelfde voeding krijgen dan de meeste  andere katten. Zo lang er geen gezondheidsproblemen zijn moet je geen speciale voeding voorzien. De Munchkin is een gemiddelde kat met een normaal gewicht. De korte poten maken hierin geen verschil.

hoe herken je munchkin kat

Tot zover het kattenras profiel van de Munchkin kat. Dit is echt een polyvalente kat – binnen en buiten, lang- en kortharig. Veel hangt dus af van de fokkers en het genetisch materiaal van de kat dat je wil kopen.

Lees naast de Munchkin kat meer kattenras profielen:

Ook interessant