Home Kattenrassen Blauwe Rus: kattenras profiel

Blauwe Rus: kattenras profiel

Eén van de mooiste blauwe vachten uit het kattenkoninkrijk

Door Slim Abid

De Blauwe Rus

De Russisch Blauw is een kat afkomstig uit Rusland, zoals de naam al aangeeft. Door de mooie grijsblauwe vacht is een Russisch blauw uitgegroeid tot één van de populairste huiskatten. Dit kattenras is geschikt voor zowel binnen als buiten. Naast zijn kenmerkende vacht zijn ook de ogen zeer speciaal. De Russisch blauw kat staat bekend om goed om te gaan met mensen en andere dieren. Daarbij is het ras ook gekend voor een goede gezondheid. Weinig genetische ziektes en een sterk immuniteitssysteem zorgen voor een gezonde kat.

GEWICHT: 3 tot 5.5 kg
LENGTE: Groei tot 60 cm lengte
VACHT: korthaar
KLEUR: Blauw / grijs
OGEN:  Groen (meestal)
LEVENSVERWACHTING: 15 tot 20 jaar

Grote kat

De Blauwe Rus is een redelijk groot kattenras als we vergelijken met andere katten. Ze zijn lang en slank maar eten graag. Let dus op hun voeding!

Speels

Geen zotte katten, maar wel één dat graag speelt. Deze kat speelt graag een spelletje met kinderen, baasje of andere dieren.

Communicatief

Dit kattenras geniet ook van menselijk contact en affectie. Het is een type kat dat graag bij jou in de zetel komt liggen voor wat extra aandacht.

Intelligent

Daarbij zijn ze nog eens zeer intelligent, je zal hen niet snel foppen. Deze kat leert snel en bewijst zich graag. Een ideaal huisdier.

Affectie Zeer Speels Normaal
Vriendelijk Normaal Energie Normaal
Kind-vriendelijk Zeer Intelligent Zeer
Dier-vriendelijk Zeer Vocaal Weinig
Beweging nodig Normaal Haarverlies Weinig
blauwe rus kattenras informatie

Van waar komt de Blauwe Rus

Van waar de Blauwe Rus of Russische blauwkat afkomstig is blijft een vraag zonder echt antwoord. Doorheen de geschiedenis zijn er verschillende mogelijke verwijzingen naar het ras. Maar deze draagt veel verschillende namen en dit is moeilijk op te sporen.

Toch zijn er sterke aanwijzingen dat het ras afkomstig is van Noord-Europa. Noorwegen, Rusland, Zweden, Denemarken, …. Overal zijn kleine aanwijzingen van de Blauwe Rus, of gelijkaardige kattenrassen. Toch zijn er opmerkelijke gelijkenissen met rassen waar we de afkomst wel van kennen. Zo is de Britse korthaar bijvoorbeeld familie van de Blauwe Rus.

De Blauwe Rus stond vroeger bekend om zijn goede jachtvermogen. Het kattenras was goed bevriend met het stadsleven en scheepslui. Daar jaagde ze op muizen en ratten. Ook de prachtige dikke glanzende vacht zorgde voor de populariteit van deze dieren. De Russisch blauwe katten komen vanaf 1860 voor in de Engelse Kronieken (Chronicles). Mogelijk is de Blauwe Rus oorspronkelijk van Engeland.

Het kattenras kent ook een geschiedenis binnen het koninklijke huis. Zo zou de Tsaar Nicholaas II een grote fan zijn van de Blauwe Rus. Er werd gezegd dat deze katten magische krachten hadden die mensen beschermden tegen kwade geesten en negatieve energie. Zo werden ze in Azië soms in wiegjes van pasgeborenen gelegd.

Rond 1860-1875 werd de kat ook zeer populair bij Engelse fokkers. Ze gebruikten de blauwe Rus om de vacht van de Britse korthaar mooier te maken. De mooie blauwe glans is afkomstig van een zeer donzig grijze vacht. Vanaf deze periode werden grote hoeveelheden blauwe katten van Rusland naar Engeland gehaald.

Het grootste verschil tussen de inheemse Britse Blauwe en de Russische kat zat in de vacht. Die van de Rus was korter en zijdeachtiger en had een mooie zilverglans. Een deel van de Russische katten had amberkleurige ogen. De meesten hadden echter groene ogen.

De Blauwe Rus & zijn karakter

Niet alle katten zijn dezelfde. Socialisatie opvoeding en erfelijke achtergrond spelen een grote rol bij het tperen van een karakter. Daarom is het belangrijk deze onderstaande beschrijving te zien als een algemene omschrijving. Daarnaast kan elke kat verschillen.

blauwe rus kittenDe Blauwe Rus is een kattenras dat zich hecht aan zijn eigenaar. Hoewel ze niet altijd op de schoot komen zitten zal je hen altijd in de buurt vinden. De Russisch blauw observeert graag zijn omgeving vanop afstand, wetende dat alles in orde is. Ze zitten altijd in jouw nabije omgeving en zijn zeer nieuwsgierig aangelegd.

Omdat de Russisch Blauw kat zo sociaal is, is het belangrijk dat er steeds iets of iemand aanwezig is om gezelschap te houden. Huiskatten die buiten kunnen zullen hiervan minder last hebben. Heb je geen tuin of kan de kat niet vaak buiten, dan genieten ze zeker van een vriend. Blauw katten zijn sociaal aangelegd en komen goed overeen met andere dieren en kattenrassen.

Het is belangrijk voor de kat dat er genoeg ‘persoonlijke’ ruimte is. Blauwe russen worden vaak aanzien als rustige katten. Graag ontwijken zij drukke of luide omgevingen. Toch is het belangrijk dat er genoeg beweeg- & leef ruimte is.

Net zoals de Britse korthaar is de Blauwe Rus het gewoon om met mensen samen te leven. Onze samenwerking gaat al eeuwen mee. Hoewel ze nog geen mensentaal spreken kunnen ze zich zeer duidelijk maken. Verschillen in stemgeluid en andere tonen maken hun boodschap duidelijker.

De blauwe Rus is een verlegen kattenras. Ze kunnen zich nogal gereserveerd opstellen naar nieuwe vriendjes of vreemden. Hun nieuwsgierigheid zorgt er dan voor dat ze toch eens komen kijken. Pas als zij de situatie als ‘ok’ aanschouwen komen ze uit hun plekje.

Dit kattenras is ook een ras dat houdt van routine. Veranderingen in de leefomgeving en verhuizen zijn stressvolle situaties.

Spelen met kinderen & huisdieren

De blauwe Rus is zeer sociaal met mensen dat hij kent. Het is een ras dat goed omgaat met andere kattenrassen, zolang het energiepijl niet ongelooflijk hoog is. Zet bijvoorbeeld geen Chihuahua of Jack Russel samen met een Russische blauw kat. Ze genieten van een huisgenoot wanneer hun eigenaar niet thuis is. Ragdolls of Britse kortharen zijn gekende rassen dat goed samengaan met de blauwe Rus.

De kat past zich goed aan aan zijn omgeving. Als de kat opgroeit in een omgeving met kinderen dan zal ze deze ook kunnen verdragen. Een volgroeide blauwe Rus die een rustig leven gewoon is wordt best niet in zo’n omgeving geplaatst. Ze respecteren hun eigenaars en de regels van het thuis. Ze zijn zeer communicatief en makkelijk op te voeden.

De kat is slim genoeg om drukke omgevingen te vermeiden. Ze begrijpen dat kinderen wat lomp kunnen zijn en accepteren dit. Ze zullen zich nooit agressief opstellen maar eerder weggaan van de situatie.

Hoe herken je een Blauwe Rus

De kop van de Blauwe Rus heeft een korte wig met een vlakke schedel tussen beide oren. Het snuitje is kort met geprononceerde snorharkussens die ervoor zorgen dat deze breed oogt.

uiterlijke kenmerken blauwe rus kat

Als je de Russisch blauw van profiel bekijkt zijn het voorhoofd en de neus recht. Door de stevige volle kin en goed sluitend gebit hebben ze een vrij ronde kop. Grote puntige oren die breed zijn aan de basis maakt de kop volledig.

De ogen zijn kenmerkend aan de blauwe Rus. Ze hebben wijd geplaatste amandelvormige ogen. Het kenmerkende is de kleur. Meestal zijn de ogen een mooi schitterend eenkleurig groen. Bij Russisch blauwe kittens komt de kleur pas later op.

Het ras wordt ook wel eens vergeleken met een dobberman. Een lang, slank, elegant maar gespierd lichaam zorgt voor een sterke houding. De poten hebben een middelzware beenderstructuur. Door deze lange poten met relatief kleine voeten hebben ze een goede afstootkracht. De staart is vrij lang in verhouding met het lichaam.

Typerende blauwe vacht

De blauwe Rus beschikt over een dubbel vacht met een zeer dichte ondervacht. De vacht wordt beschreven als kort, fijn en zacht. In vergelijking met kortharen is de vachtstructuur zeer verschillend. Dit is dan ook het ware kenmerk van de blauwe Rus, en de reden waarom Britse kortharen hiermee gefokt werden.

De blauwe Rus of Russisch blauwkat heeft een zeer eenkleurig blauwe vacht met een waarneembare zilverglans. De prijs-katten hebben telkens een mooi egale midden blauwe kleur. De zilverglans is afkomstig door het ontbreken van het blauwe pigment in de haarpunten.

Er bestaan daarnaast ook witte en zwarte Russen. Onze voorkeur gaat toch naar de mooie Blauwe Rus.

kattenras blauwe rus origine

Gezondheid en ziektes

Russisch Blauw katten hebben relatief weinig genetische ziektes in vergelijking met andere rassen. Los daarvan zijn er de gekende kattenziektes:

  • Kans op hartziekten
  • Mogelijk last van ruggenwervels

Vergelijk deze lijst eens met de Perzische kat en je weet meteen welk ras gezonder is.

Speciale verzorging van Blauwe Rus katten

Voortdurende verzorging is niet nodig voor Blauwe Rus. Het kattenras dat op zich al vrij proper is en zich goed kan verzorgen. Help daarbij door wekelijk eens te borstelen, de nagels en tanden goed te onderhouden en vooral; de kattenbak proper houden.

Verder is het belangrijk dat de kat een rustige persoonlijke ruimte heeft. Zien dat er genoeg beweegruimte is of de mogelijk hebben om buiten te gaan is een plus.

De Blauwe Russen waren vroeger echte jagers. Ze eten dus ook graag. Let hier wat op dat ze ofwel voldoende beweging krijgen ofwel beperk je hun eten. Zo voorkom je dat je kat te zwaar wordt.

  • Tanden poetsen is ook nodig.
  • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
  • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
  • Kattenbak proper houden!
Russische blauw kat informatie

Tot zover het kattenras profiel van de Blauwe Rus. Bekijk ook het profiel van een Britse korthaar. Deze lijken op elkaar maar hebben toch een ander karakter. De Britse korthaar is een echt huisdier voor binnen, terwijl de Blauwe Rus er toch nog graag op uit gaat.

Bekijk ook de volgende kattenrassen

Ook interessant