Home Hondenproducten Beste hondenspeelgoed

Beste hondenspeelgoed

De leukste speeltjes voor jouw hond met oog voor gezondheid en ontwikkeling

Door Steven Toquero

Onze honden zijn speelse huisdieren. Zowel jong als oud houden ze ervan om alleen, samen of met het baasje te spelen. Spelen is goed voor de gezondheid van je dier. Het houdt de conditie en het gewicht op peil en zorgt voor sterke spieren en een goede coördinatie. Ook mentaal blijft je hond zo fris en scherp. Het verhoogt zijn concentratie en gaat verveling tegen.

Wanneer je samen met je hond speelt versterkt het ook nog de band die jullie hebben. Redenen genoeg om hondenspeelgoed aan te schaffen. Maar wat is nu goed speelgoed? En welk speelgoed past het beste bij jouw hond? Je ontdekt het in onze lijst met de beste hondenspeelgoedjes van 2022.

De 9 beste hondenspeeltjes van 2022

Beste prijs-kwaliteit: Chuckit! Ultra Bal

Chuckit beste hondenspeelgoed
 • Te koop in veel maten
 • Veelzijdig speeltje
 • Raakt niet snel kwijt
 • Sommige honden knagen hem kapot

De ultra ball van Chuckit is bij veel honden een zeer populair speeltje. Door het duurzame materiaal van natuurrubber heeft deze bal een aantal unieke eigenschappen. Dit speeltje kan stuiteren, drijven en er verschijnen niet snel gebruikerssporen op van de tanden van je hond.

Door deze trage slijtage is dit een veilig hondenspeeltje. Ook kan je er leuk samen mee spelen door de bal met een werparm extra ver weg te gooien. Het model, in dit geval maat M met een diameter van 6,5 cm, is goed vast te houden voor middelgrote honden. Hij is ook te koop in maat S, L, XL en XXL.

Met zijn opvallende oranje kleur raken jij en je hond de bal niet snel kwijt. Sommige honden lukt het toch de bal stuk te bijten. Het is dan ook goed de bal weg te halen wanneer jullie klaar zijn met spelen. Zo voorkom je dat je hond op zijn gemak zijn tanden erin kan zetten. Met de voordelige prijs en zijn fijne eigenschappen blinkt dit speelgoed uit in prijs-kwaliteit verhouding.

Beste goedkope: Kong Squeezz Jels Piepend

Kong beste hondenspeelgoed
 • Erg goedkoop
 • Ook geschikt voor puppy’s
 • Piepgeluid is niet storend
 • Niet geschikt voor honden die ruw spelen

Het merk Kong staat bekend om zijn duurzaamheid en een grote variëteit in aanbod van hondenspeelgoed. Er is dus voor elke soort hond wel een leuk speeltje te vinden.

De Squeeze Jels zijn de goedkope varianten van Kong. Het is een zacht speeltje met geluid en het piept er vrolijk op los wanneer erin geknepen of gebeten wordt. Dit maakt het zeer aantrekkelijk voor veel honden. Zelfs honden die niet graag spelen zullen het piepende geluid niet kunnen weerstaan.

Eenmaal aan het spelen zal je merken dat het speeltje ook stuitert. Ze zijn te verkrijgen in vijf verschillende kleuren en vormen. Sommige honden bijten het speeltje erg snel stuk. Het is dus niet aan te raden hen dit speelgoed te geven. Voor alle andere honden is dit een goedkope manier van spelen met je hond. Met de lage prijs kan je gerust twee of drie speeltjes aanschaffen zodat je eens kan afwisselen. Je kan van tevoren niet aangeven welke kleur je wil hebben. Houd hier rekening mee bij het bestellen.

Beste sterk en stevig: Kong Classic

Zeer beste hondenspeelgoed
 • Zeer stevig model, gaat niet zomaar stuk
 • Veilig materiaal
 • Blijft lang leuk doordat je hem kan vullen
 • Maat XS valt groot uit

Wanneer je een onverwoestbaar speeltje voor je hond zoekt denken we direct aan de Kong classic. Veel mensen hebben dit rubberen speelgoed van de Kong extreme lijn al in huis. Het staat erom bekend dat het niet snel kapot gaat, ook niet wanneer je een echte sloper in huis hebt.

Het harde materiaal is zo sterk dat het niet afbreekt of gaat scheuren, terwijl het gebit van je dier gespaard blijft. Komt er toch een beschadiging in dan is het een veilig, niet giftig materiaal. Hoewel het slechts sporadisch gebeurt hoef je je dus geen zorgen te maken als je hond een stukje in zou slikken. Let wel goed op welke maat jouw hond nodig heeft. Voor sommige honden is maat XS nog steeds te groot.

De grappige vorm van dit speelgoed is een echte uitdaging voor jouw viervoeter. Hij rolt, stuitert en draait steeds een andere kant op. Je hond moet moeite doen om de Kong te volgen. Daarnaast kan je in het gat iets lekker stoppen, zodat het speeltje extra aantrekkelijk wordt voor hem. Denk hierbij aan koekjes, beloningsbrokjes of een speciale pasta die aan de binnenkant kleeft. Deze pasta is moeilijk eruit te halen waardoor je hond er lang mee bezig kan zijn. Ideaal voor honden die niet graag alleen zijn of zich snel vervelen.

Speelgoed voor puppy’s: Vustin 12-delige set

Vustin beste hondenspeelgoed
 • Regelmatig afwisselen van speeltje
 • Verschillende materialen en vormen
 • Veilig voor puppy’s
 • Gratis reistas en drinkbak
 • Niet geschikt voor grotere en sterkere pups

Spelen is voor een puppy bijna een eerste levensbehoefte. Daarnaast leert een pup door het spelen belangrijk sociaal gedrag aan. Bijvoorbeeld op tijd stoppen met bijten of trekken en niet te wild spelen. Wanneer je regelmatig met je hondje speelt zal jullie band versterken en zal hij steeds zelfverzekerder worden. Probeer zo veel mogelijk met hondenspeelgoed te spelen. Dit is veiliger dan bijvoorbeeld met een stok of tak. Deze kunnen splinteren of in het gehemelte prikken wat lelijke wonden kan veroorzaken.

Kies speelgoed speciaal voor puppy’s, zoals de 12-delige set van Vustin. Deze speeltjes zijn aangepast op het formaat van je hondje en zijn kleine (melk)tandjes. Ook leert je hondje spelen met verschillende voorwerpen zoals een frisbee, een bijtring en een beloningsbal. Let op met hondjes van grotere rassen, zij krijgen de speeltjes mogelijk eerder stuk.

Hoewel het goed is dat je pup zijn energie kwijt kan is het minstens zo belangrijk hem op tijd ook weer rust te geven. Te lang spelen kan je hondje uitputten of doen blesseren. Geef duidelijk aan dat het spelen afgelopen is en ruim alle speelgoed op. Met dit signaal zal je pup sneller accepteren dat het spel afgelopen is en dat het tijd is om te gaan slapen. Na een stevig dutje kan dan de pret weer opnieuw beginnen.

Wissel regelmatig af met de 12 verschillende speeltjes. Zo blijft deze set altijd leuk en interessant voor je viervoeter. Wordt geleverd met gratis reistas en drinkbak voor onderweg.

Beste voor buiten: Chuckit Werpstok

Chuckit sport beste hondenspeelgoed
 • Gooi de bal extra ver weg zonder dat het je extra kracht kost
 • Je hoeft niet te bukken om de bal op te rapen
 • Geschikt voor alle soorten honden
 • Oppassen voor blessures bij je hond bij te lang gebruik
 • Je kan geen kleur kiezen

Je kent ze vast wel; de honden die oneindig de bal kunnen apporteren. Je blijft maar gooien en hij bljft de bal maar halen. Jouw arm wordt veel sneller moe dan dat jouw hond dat wordt. Wanneer je de bal steeds minder ver weg kan gooien en uiteindelijk stopt met het spel, kijkt je maatje je beteuterd aan. “Nu al?” lijkt hij te denken. Met deze werpstok van chuckit is dit scenario verleden tijd. Wanneer je deze werpstok gebruikt kan je de bal tot wel drie keer verder weggooien dan wanneer je dit gewoon doet. Je kan hem dus het beste gebruiken in een zeer grote achtertuin of op een weiland.

Een bijkomend voordeel is dat je niet meer hoeft te bukken om de bal op te rapen, want ook dit doe je met deze stok. Zo lang je een tennisbal van ongeveer 7 cm doorsnede gebruikt past deze altijd in de kom van de arm. Er zijn drie verschillende kleuren te krijgen, oranje, blauw of groen. Je kan niet kiezen welke kleur je ontvangt.

Jij en je hond kunnen je urenlang vermaken met deze werkstok. We vinden dit speelgoed het beste hondenspeelgoed voor buiten. Las wel voldoende pauzes in zodat je hond niet geblesseerd raakt van enthousiasme.

Beste voor grote honden: Malony Kauwbot

Malony beste hondenspeelgoed
 • Heeft een lekker geurtje
 • Helpt tanden schoon te houden
 • Te gebruiken bij verlatingsangst
 • Enkel in het paars te koop

Een schoon gebit door een kauwbot? Jazeker, met het kauwbot voor grote honden van Malony kan dit. De structuren op het bot schuren tijdens het kauwen langs de tanden en kiezen van je hond. Zo krijgt tandplak geen kans om tandsteen te worden en blijft het gebit van je hond makkelijker schoon.

De subtiele melksmaak zorgt ervoor dat je hond dit bot steeds opnieuw interessant blijft vinden. Is hij toch uitgekeken op deze smaak? Smeer dan iets lekkers in de groeven van het kauwbot zodat de geur van je hond opnieuw geprikkeld wordt.

Dat deze kluif speciaal voor grote honden gemaakt is kan je wel zien aan het formaat van 18 cm. Het sterke rubber zal niet snel stuk gaan. De ingebouwde pieper gaat pas geluid maken als je hond echt stevig op het bot knaagt. Dit zal de aantrekkingskracht alleen maar nog hoger maken.

Is je hond niet graag alleen en sloopt hij dan je interieur? Bewaar dit bot dan voor de momenten dat je hond even alleen moet zijn zodat hij al zijn aandacht aan het speeltje besteedt.

Beste onverwoestbaar: Goughnuts bal

Goughnuts beste hondenspeelgoed
 • Is ook echt onverwoestbaar
 • Goede omruilservice
 • Veilig voor grote honden
 • Duurder dan een gewone bal
 • Je hond mag er niet alleen mee spelen
 • Je kan geen kleur kiezen

Wanneer je de Goughnuts bal interactief gebruikt is deze bijna onverwoestbaar te noemen. Met interactief wordt bedoeld dat jullie er samen mee spelen. Geef hem dus niet aan je hond als je geen tijd of zin hebt om mee te doen.

De bal is van zeer sterk rubber gemaakt en te krijgen in drie verschillende soorten: gemiddelde bijtkracht, sterke bijtkracht en zeer sterke bijtkracht. Welke bij jouw hond past zal je zelf moeten inschatten vooraf. Heb je de bijtkracht verkeerd ingeschat kan de bal dusdanig beschadigen dat deze niet meer veilig gebruikt kan worden. Stuur hem dan terug naar de leverancier die hem vervangt voor een nieuwe.

Hij is te koop in vijf verschillende kleuren. Je weet vooraf niet welke kleur je toegestuurd krijgt. De bal is best prijzig, maar met de hoge kwaliteit en de service die erbij geleverd wordt valt dit wel weer mee. We vinden daarom de Goughnuts bal het beste uit de bus komen in de categorie onverwoestbaar.

Beste touw-trekspeelgoed: Beeztees Flossytoy

Beeztees beste hondenspeelgoed
 • Zeer stevig speeltje
 • Fijne lengte
 • Goed voor het gebit
 • Gevaar voor inslikken draadjes
 • Bij pups niet te hard trekken

Een flostouw is een ideaal hondenspeeltje. Je hond kan het veilig alleen gebruiken, maar ook samen met een andere hond is het ontzettend leuk spelen. Ze kunnen het van elkaar afpakken of allebei aan een andere kant eraan trekken. Ook met het baasje is het flostouw een goed, interactief speeltje. Fijne bijkomstigheid is dat het katoen tijdens het spelen het gebit van je hond reinigt. Het touw schuurt langs de tanden en masseert ondertussen het tandvlees. Houd wel altijd toezicht als je hond alleen met het touw speelt. Zo kan je voorkomen dat je hond in zijn enthousiasme de touwtjes doorknaagt en inslikt.

Er zijn zes verschillende maten van het flossytoy flostouw te krijgen. Deze worden onderverdeeld in gewicht, van de kleinste van 25 gram voor kleine honden, tot het grootste van 600 gram en 62 cm lengte voor grote honden. In het speeltje zitten drie knopen die de touwen bij elkaar houden en er zo voor zorgen dat je hond ze niet zomaar loskrijgt. Ze bieden tevens houvast wanneer jullie samen met het flostouw willen spelen.

Wees altijd voorzichtig met trekspelletjes, vooral bij hele jonge en oude honden. De tanden van een puppy zijn nog niet sterk genoeg om echt mee te kunnen trekken. Voor oude honden geldt dat te hard schudden en trekken pijnlijk kan zijn voor de gewrichten.

Trixie Dog beste hondenspeelgoed
 • Daagt je hond steeds opnieuw uit
 • Eindeloos variëren in moeilijkheid
 • Goed te reinigen
 • Geleverd met een boekje vol tips
 • Een enkele hond raakt verveeld

Honden zijn intelligente dieren. Ze houden ervan om lekker te bewegen en zo nu en dan uitgedaagd te worden. Dit kan je fysiek doen door te gooien met een stok of bal. Maar ook de hersenen van je hond kan je aan het werk zetten en trainen. Met een hondenpuzzel kan je dit ideaal doen. Deze puzzel zorgt ervoor dat je hond zijn intelligentie moet inzetten om beloond te worden.

We hebben het Trixie dog Activity Chess hondenspel als beste puzzel voor je hond uitgekozen. Verstop iets lekkers in de puzzel, of gebruik hem om de dagelijkse maaltijd van je hond aan te bieden. Met de vier kegels, de gaten en schuiven kan je eindeloos variëren en steeds opnieuw afwisselen in moeilijkheid. Dit spel daagt je hond uit om iedere keer zijn grenzen te verleggen. Het zal niet snel saai worden waardoor verveling en depressie bij je hond tegengegaan zal worden.

Het is een stevig bord dat goed te reinigen is. Gebruik het bijgeleverde boekje voor tips en trucs om je hond nog meer uitdaging te bieden. Slechts een enkele hond vindt deze puzzel na een poosje niet interessant meer.

Tot zover artikel ‘De 9 beste hondenspeelgoedjes van 2022’.
Ga je vaak op stap met je hond neem dan een kijkje naar het beste hondentuig of de beste hondenfietskarren van dit moment.

goede hondenspeelgoed
Afbeelding:Canva.com

Wanneer je speelgoed speciaal voor je hond wil aanschaffen is het goed te weten van welke materialen het speeltje gemaakt is. Veel speeltjes zijn gemaakt van rubber. Het is belangrijk dat dit rubber vrij is van weekmakers, ftlaten en BPA. Dit zijn giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je dier. Controleer de verpakking hierop, maar je kan het ook aan het speelgoed ruiken. Hangt er een zware, chemische lucht aan het speeltje? Koop het dan liever niet. Check bij het kopen van een knuffel of de binnenkant niet schadelijk is voor je dier.

Soorten

Speelgoed moet op de eerste plaats leuk en aantrekkelijk zijn om mee te spelen. Dat staat buiten kijf. Maar veel hondenspeeltjes hebben een extra functie zoals de verzorging van het gebit, de maaltijd langzamer opeten of wat extra hersenwerk voor je viervoeter.

Neem dit mee in je zoektocht naar het beste speeltje voor jouw hond. En pas het aan naar het karakter van jouw dier. Het heeft geen zin om je hond een ingewikkelde puzzel aan te bieden als hij meer interesse heeft in zwemmen of het rennen achter de bal. De puzzel zal hem dan juist frustreren en averechts werken.

Hondenras

Hoewel de meeste hondenrassen wel van spelen houden, is er toch een groot verschil tussen de rassen onderling. Een herder kan misschien eindeloos de bal terugbrengen terwijl een bulterriër liever de hele dag trekspelletjes doet. Ook zijn er honden waarvan het uithoudingsvermogen minder is en die liever bijten in een piepend speeltje dan dat ze achter een frisbee aan rennen.

Een hond met een hoge intelligentie kan zijn ei kwijt in een ingewikkelde hondenpuzzel, terwijl zijn wat minder slimme broer liever wat eten uit een speeltje probeert te vissen. Er is niets goed of slecht in deze. Wanneer je rekening houdt met deze verschillen zal je hond een leuk en tevreden leven leiden.

Leeftijd

Welk speelgoed past bij welke leeftijd heeft te maken met de toestand van het gebit en de kracht van de kaken.

Speelgoed voor puppy’s

Een puppy heeft een gebit dat nog vol in ontwikkeling is. De tanden en kiezen kunnen los staan en het tandvlees kan gevoelig zijn. Gebruik voor hen liever geen trekspeelgoed of erg hard speelgoed. Dit kan het gebit beschadigen. Kom de behoefte om te kauwen tegemoet met speciale bijtringen of zachte speeltjes gemaakt voor pups. Zo wordt het pijnlijke tandvlees gemasseerd tijdens het spelen.

Speelgoed voor volwassen honden

Een volwassen hond kan wel wat uitdaging gebruiken. Sterkere touwen, ballen en kluiven zijn dan ook aan te raden. Je hond moet zijn energie kwijt kunnen zonder dat het speelgoed het direct begeeft. Afhankelijk van de voorkeuren van je dier kies je het speelgoed voor je volwassen hond uit.

Speelgoed voor oudere honden

Is je hond een dagje ouder dan heeft hij vermoedelijk wat minder sterke kaken en een minder sterk gebit. Doe geen spelletjes waarbij springen, wenden en keren nodig zijn. Dit is niet goed voor oudere gewrichten en artrose. Pas zijn speelgoed hierop aan. Oude honden hebben vaak nog frisse zin om te spelen, maar alles gaat rustiger en langzamer. Kies bijvoorbeeld voor een zacht rubberen bal of een speeltje met geluid.

goed hondenspeelgoed
Afbeelding:Canva.com

Lees meer artikels over honden

Ook interessant