Snel zoeken
Het hangoorkonijn
Net zoals de naam doet vermoeden, zijn Hangoorkonijnen bekend om hun lange hangende oren. Dankzij hun schattige uiterlijk en nieuwsgierige karakter zijn Hangoren een erg populair konijnenras. Onder de Hangoorkonijnen zijn verschillende rassen terug te vinden. In dit artikel bespreken we vijf verschillende types: de Franse, Nederlandse, Engelse en Duitse Hangoor, alsook de American Fuzzy.
Gewone naam: Hangoor
Type konijn: Dwerg tot middelgroot
Gewicht: Afhankelijk van type
Afmetingen: Afhankelijk van type
Leeftijd: tot 10 jaar
Kleuren: gevarieerd
Vergelijkbare rassen: Leeuwenkop, Angora
Verschillende soorten Hangoorkonijnen
Franse Hangoor
De Franse Hangoor is een van de grootste onder de Hangoorkonijnen. Hoewel hij met een gemiddeld gewicht van 6 kg behoort tot de grote konijnenrassen, lijken zijn oren nog steeds te groot voor zijn lichaam. Maar de Engelse variant heeft zelfs nog grotere oren. Met zijn bolle wangen en zachte vacht is de Franse Hangoor een geliefd huisdier.
Hij staat bekend als de vriendelijke reus, een ideaal speelkameraadje voor kinderen. Bovendien is hij minder schuw dan een gemiddeld konijn. Aan kleuren is er bij deze Hangoor geen gebrek: ze zijn te vinden in verschillende schakeringen.
Nederlandse Hangoor
De Nederlandse Hangoor is een van de vaakst gefokte rassen. Als je die grote oren op dat kleine, bolle lijfje ziet, is dat ook volledig begrijpelijk. Deze Hangoor lijkt wel de miniatuurversie van de Franse Hangoor, wat logisch is aangezien het een kruising is tussen de Franse variant en de Kleurdwerg.
Net zoals de Franse Langoor komt ook de Nederlandse Hangoor in verschillende kleurschakeringen voor. Hij weegt amper 1,5 kg en valt dus in de categorie van de dwergkonijnen. Deze vriendelijke Hangoor vraagt niet veel extra of speciale verzorging, wat van hem dan ook het ideale eerste konijn maakt.
American Fuzzy
Net zoals zijn naam doet vermoeden, heeft de American Fuzzy een pluizige, donzige vacht. Qua lichaamsbouw en gewicht lijkt hij op de Nederlandse Hangoor. Met zijn 1,6 kg behoort hij namelijk ook tot de dwergkonijnen. De American Fuzzy stamt af van de Nederlandse Langoor en de Franse Angora, wat zijn vacht verklaart.
Hoewel zijn wol niet de bekende angorawol evenaart, kan het nog steeds gesponnen worden. In vergelijking met andere Hangoren moet hij wel regelmatiger gekamd worden. Laat je niet misleiden door zijn extra laagje schattigheid, want deze kleine pluizenbol zit barstensvol energie.
Engelse Hangoor
De Engelse Hangoor ligt aan de grondslag van de andere Hangoren. Hij werd speciaal gefokt met het doel de langste oren te verkrijgen en zo een aandachtstrekker te worden op internationale tentoonstellingen. En dat is gelukt, want met oren die een gemiddelde lengte hebben van 58 cm tot 70 cm kan hij evengoed ‘Lange Hangoor’ genoemd worden.
Helaas maken zijn oren hem niet erg geliefd als huisdier, omdat ze hem een merkwaardig uiterlijk bezorgen en hij meer verzorging behoeft. Ook zijn gewicht van 3,5 kg tot 5 kg maken hem minder schattig; maar hij is wel rustiger dan de Nederlandse Hangoor en de American Fuzzy.
Duitse Hangoor
De Duitse Hangoor is een relatief nieuw konijn onder de Hangoren. Het is een gespierd konijn. Met zijn robuuste en gedrongen lichaam ziet hij er steviger uit. Het speciale kroonvormige stukje vacht tussen zijn oren maakt hem schattig.
De Duitse Hangoor is een mix van de Franse Hangoor en de Nederlandse Hangoordwerg. De kruising had als doel om een middelgroot konijn te kweken. Het is dus eigenlijk een kleinere versie van de Franse Hangoor. Met zijn gemiddelde gewicht van 3 tot 4 kg is hij over het algemeen rustiger dan de andere dwergvarianten.
Verzorging van Hangoorkonijnen
De vacht van een Hangoor behoeft geen extra verzorging. Wel dient die af en toe geborsteld te worden om losse haren te verwijderen. Vooral tijdens de ruiperiodes is het aangeraden om ze wat vaker te kammen. Gebruik hiervoor een zachte vachtborstel, die losse haren en klitten verwijdert en de bloedsomloop stimuleert.
Het wordt afgeraden om je konijn een bad te geven. Als hij vuil is, ga je beter met een vochtig washandje voorzichtig over de vieze plekken. Daarnaast kan een Hangoorkonijn moeilijk hogere temperaturen verdragen. Zet dus op warme dagen het buitenhok in de schaduw; of beter nog: zet het dier binnen op een frisse plek.
Hoeveel kost een Hangoorkonijn?
De prijs van een Hangoorkonijn hangt af van meerdere factoren. Onder meer de stamboom, de kwaliteit van het ras, de verkooplocatie en zijn geslacht bepalen mee hoeveel geld je voor je konijn neertelt. Het is logisch dat een showkonijn dat aan bepaalde criteria moet voldoen prijziger is. Over het algemeen koop je voor ongeveer 20 euro een Hangoor bij de dierenwinkel. Bij een fokker kost een Hangoor gemiddeld 40 Ã 50 euro. Maar naargelang hun stamboom kunnen ze meer dan 100 euro waard zijn.