Home Kattenrassen Siamese kat: kattenras profiel

Siamese kat: kattenras profiel

Een mooie lichte vacht met iconische lichtblauwe ogen en donkere accenten. De siamese kat is populair en geliefd.

Door Slim Abid

‘De Siamees’

De Siamese kat is een iconische kat. Door de mooie vacht en het betoverende patroon gecombineerd met amandelachtige ogen is deze kat één van de kenmerkende kattenrassen. De Siamese kat is vooral een huiskat. Zij komen buiten maar door hun prijs van aankoop en (beperkte) nood aan beweging kan deze gerust binnen zitten. Dit ras bestaat al zo lang dat verschillende andere kattenrassen enkele genen meedraagt. De Siamese kat wordt het vaakst vergeleken met de Perzische kat.

GEWICHT: 2 tot 6 kg
LENGTE: Groei tot 35-40 cm lengte
VACHT: korthaar
KLEUR: Iconisch lichte vacht met donkere accenten aan de oren, snuit en pootjes
OGEN:  parelachtig blauw
LEVENSVERWACHTING: 8 tot 12 jaar

Affectie

Siamese katten en mensen leven al generaties samen. Ze genieten van de aanwezigheid van hun baasjes en genieten van aandacht en affectie.

Vriendelijk

Ze zijn niet agressief en zullen eerder weglopen van teveel lawaai en actie. Ze zijn vriendelijk met andere huisdieren en kinderen.

Vocaal

Ze weten wat ze graag hebben en zullen dit ook merkbaar maken als het niet zo is. Een Siamese kat geniet van een propere omgeving en zaagt af en toe wel eens.

Beweging

Het lijkt misschien niet zo maar Siamese katten komen graag buiten, spelen graag en hebben voldoende beweging nodig. Ze zijn slim en energiek.

Affectie Zeer Speels Zeer
Vriendelijk Zeer Energie Zeer
Kind-vriendelijk Zeer Intelligent Zeer
Dier-vriendelijk Zeer Vocaal Zeer
Beweging nodig Zeer Haarverlies Weinig
verzorging en ziektes siamese katten

Van waar komt de Siamese kat

De Siamese kat ziet er iets magischer uit dan sommige andere kattenrassen. Het mooie glanzende patroon doet denken aan een gemaskerd bal met mooie accessoires en parelachtige blauwgroene ogen. Deze prachtige blonde vacht, met een donker masker, oren, poten en staart staan bekend als Siamese katten.

siamese kat uiterlijkDoorheen de geschiedenis komen we wel vaker Siamese katten tegen, maar het is pas sinds de late 19de eeuw dat ze voorkwamen in het Westen. Eens ze vertoond werden in de Londense kattenshow werden ze zeer populair bij mode-gebonden mensen. In 1877 ontving President Rutherford Hayes een Siamese kat als geschenk van Thailand. Eens de kat ook in het westen populair werd kwam deze naar de VS.

Eerst werd enkel de typische Siamese kat, met de blonde vacht en zwarte masker, geaccepteerd in de kattenshows. Door de populariteit ontstonden er heel wat mixen en varianten, zo werden blauwe, chocolade, en lilla Siamezen vaak voorkomend. Nadien werden ook deze varianten toegelaten op de meeste kattenshows.

De Siamese kat zelf is een natuurlijk ras. Hiermee bedoelen we dat de originele kleuren en patronen het resultaat zijn van genetische mutaties. Men merkt ook dat de Siamese genen vaak voorkomend zijn in andere kattenrassen. De Balinees, Perzische kat, Tokinees, en nog enkele anderen stammen af van dit kattenras. Ondertussen is de Siamese kat erkend door alle katten-associaties.

Het karakter van een Siamese kat

Siamese katten hebben een zeer kenmerkend karakter. In het engels hebben ze een gezegde ‘Siamese if you please, Siamese if you don’t please’. Waarmee ze bedoelen dat het karakter van een Siamese kat niet al te veel afhangd van de eigenaar. Toch is het slechts een stereotype en zit er ongelooflijk veel verschil in het karakter van kat tot kat. De vraag blijft steeds, is dit een kat voor jouw?

Een zeer belangrijk kenmerk aan Siamese katten is dat ze intelligent zijn en goed kunnen communiceren. Toon verschil en frequentie van miauwen tonen aan wat de kat bedoelt. Als je geen aandacht aan hen geeft zal het volume omhoog gaan en de tonen scherper worden. Siamese katten zijn zeer goed bevriend met mensen en onze samenwerking gaat al eeuwen mee. Ze willen vaak helpen en zullen vaak in jouw buurt blijven. Wanneer je comfortabel gaat zitten zal dit kattenras op de schoot komen zitten. Ben je al in bed gekropen kan je ook daar de aanwezigheid van je kat verwachten.

Spraakzaamheid en nood aan aandacht zijn twee kenmerken van de siamese kat. Ben je niet bereid hiermee om te gaan dan koop je beter geen Siamees. Aan de andere kant is dit kattenras een uitstekende huisgenoot. Je kan ertegen spreken en ze zullen luisteren. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt voor je kat. Ze zijn niet graag alleen, het kan interessant zijn om voor een vriendje te zorgen als je vaak weg van huis bent.

Siamese katten staan hoog op de lijst van intelligentste kattenrassen. Daarnaast is ze zeer lenig, atletisch en speelzaam. Alle kattenrassen moeten getrained worden en gestimuleerd worden. Bij Siamese katten is dit zeker ook het geval. Wij raden aan intelligent speelgoed te kopen om je kat bezig te houden.

Puzzels, intelligent speelgoed, bewegend motorisch speelgoed, een Siamese kat heeft een uitdaging nodig. Doe je dit niet dan neem je het risico dat hij nieuwsgierig wordt en je huis afspeurt naar iets dat kan dienen als speelgoed. CDs, toilet papier, sokken, veters, …. Laat je kat je spullen niet vernietigen – zorg voor een uitdaging.

De keuze maken om een Siamese kat te kopen is de keuze maken om een huisgenoot te hebben waarmee je plezier zal beleven en een kat waar je je mee bezig kan houden. Siamese katten is niet het meest onafhankelijke kattenras.

siamese kat karakter kitten

Hoe herken je een Siamese kat

siamese kat kitten verzorgingSiamese katten hebben een vrij uniek uiterlijk. Het hoofd is lang en smal met een puntig neusje. De oren zijn groot, open en draaien naar buiten toe. Deze grote oren zijn zeer wijd aan de basis maar komen samen in een licht gebogen punt. Ergens is er een grote gelijkenis tussen de vorm van de oren en de vorm van het hoofd.

De middelgrote amandel ogen zijn vrijwel altijd in een mooi helder blauw. Het lichaam is eerder langwerpig en lenig met daaronder dunne maar stevige poten. Net zoals vele andere kattenrassen zijn de achterpoten langer dan de voorpoten.

De vacht van de Siamese kat heeft een zeer fijne textuur. Volgens de katten associaties komen de Siamese katten vaak in de 4 meet voorkomende kleuren. Sealpoint (of beter gezegd zwart), Chocoladekleur, Lila en blauw/grijs. Toch is de bekendste de crème kleur op het lichaam met daarnaast een zeer donker hoofd. Daarnaast zijn er nog vele andere kleuren mogelijk. De populairste zijn; blauw, rood/oranje en wit.

Het officiële ‘Traditional Cat Association’ erkend twee types Siamese katten. De traditionele en de klassieke Siamese kat. Beiden zien er anders uit, maar beiden zijn erkend door de verschillende kattenassociaties. De traditionele Siamese kat heeft een rond hoofd en beenderen die zorgen voor een ronder lichaam. De klassieke Siamese kat, zoals voordien beschreven, is minder breed maar eerder elegant, en heeft een driehoekig hoofd.

De staart van het kattenras is vaak iets kleiner dan het lichaam met dezelfde beharing als het lichaam.

Ziektes bij Siamese katten

Beide soorten Siamese kat zijn een sterk kattenras met een goede genetische achtergrond. Net zoals bij alle katten zijn er enkele ziektes die vaker voorkomen dan andere. Ook bij een Siamese kat is het belangrijk op te letten voor de volgende ziektes:

  • Amyloidosis: een ziekte die opkomt wanneer teveel proteïnen opgeslagen worden in de organen, voornamelijk de lever. Dit kan zorgen voor het vormen van niersteentjes. Melk is absoluut af te raden voor katten.
  • Bronchitis: Aandoening aan de longen
  • Aortic Stenosis: Aandoening aan het hard

Je Siamees verzorgen

Een Siamese kat is zeer goed in voor zichzelf zorgen. De dunne onder-vacht zorgt voor weinig haarverlies. Toch is de kat er om zichzelf te kuisen. Jij kan helpen door eens per week de dode haren uit de vacht te kammen. Af en toe de tanden poetsen is een plus!

Verder is dit kattenras goed als huiskat. Door de verschillende ziektes, mogelijke aanvallen van andere dieren, en het feit dat je kat veel geld waard is, is het soms slimmer deze kat ook binnenshuis te houden.

  • Tanden poetsen 1x per week.
  • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
  • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
  • Kattenbak goed proper houden!

Hoe oud wordt een Siamese kat?

Siamese katten kennen een gemiddelde levensduur van 8 tot 12 jaar. Veel hangt af van de genen en erfelijke ziektes, daarnaast moet je ook rekening houden met de algemene gezondheid, ziektes en verzorging. Sommige katten leven langer dan 12 jaar, maar het is ook mogelijk dat (door ziekte of ongevallen) je kat de 10 jaar niet haalt.

informatie over siamese katten

Tot zover het kattenras profiel van de Siamese kat. Ben je vooral aangetrokken tot hun uiterlijk maar wil je een kat dat voornamelijk binnen zit, bekijk dan ook eens het profiel van de Ragdoll.

Lees naast de Siamese kat ook het profiel van de volgende kattenrassen

Ook interessant