Snel zoeken
De Vlaamse Reus
Het boek ‘de Grote Vriendelijke Reus’ van Roald Dahl zou evengoed over de Vlaamse Reus, het grootste konijnenras ter wereld, kunnen gaan. Ondanks zijn imposante uiterlijk (is dit ras een ideale huisgenoot. Ooit was hij vooral geliefd om zijn vacht en vlees; nu is hij wereldwijd een populair huisdier . Hij is makkelijk in de omgang en leert snel, waardoor de Reus vlot te trainen is. Je kan het ras ook herkennen aan zijn typische, lange, rechtopstaande oren en wollige vacht. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker verder.
Gewone naam: Hangoor
Type konijn: Dwerg tot middelgroot
Gewicht: Afhankelijk van type
Afmetingen: Afhankelijk van type
Leeftijd: tot 10 jaar
Kleuren: gevarieerd
Vergelijkbare rassen: Leeuwenkop, Angora
Karakter van de Vlaamse Reus
Laat je niet misleiden door zijn imposante postuur. De Vlaamse Reus is echt een, grote, vriendelijke reus. Ze zijn makkelijk in de omgang en zeer kalm. Hou er wel rekening mee dat uitzonderingen altijd mogelijk zijn. Over het algemeen is de Vlaamse Reus rustiger dan zijn soortgenoten, waardoor hij veel makkelijker te temmen is . Een efficiënte training is hierbij wel noodzakelijk. Hou in gedachten dat konijnen het niet leuk vinden om opgetild te worden. De ruggengraat van deze huisdieren is daar niet voor gebouwd.
Dit ras werd initieel gefokt voor zijn vacht en vlees. Maar door zijn zachtaardige en geduldige karakter is deze soort uitgegroeid tot een volwaardig huisdier. Dankzij zijn rustige karakter kan de Vlaamse Reus goed overweg met kinderen.
Net zoals andere konijnenrassen moet hij natuurlijk wel eerst gesocialiseerd worden. Dit verloopt bij de grote, vriendelijk reus vlot, omdat die van nature een erg volgzaam karakter heeft. De Vlaamse Reus is dan wel goedaardig, maar het wordt afgeraden om je kinderen alleen te laten met deze konijnen. Als ze iets niet kunnen verdragen, heb je dat meteen geweten.
Voeding
Omdat de hoeveelheid voeding afhangt van leeftijd, lichaamsbeweging en grootte, is het vanzelfsprekend dat de Vlaamse Reus gemiddeld meer voeder nodig heeft dan andere rassen. Zeker een jonge Vlaamse Reus in volle groei moet voldoende eten om een normaal gewicht te bekomen. Laat je echter niet leiden door het beeld dat je hebt van een volwassen Vlaamse Reus. Genoeg voeding is belangrijk, maar het konijn mag geen overgewicht krijgen. Vers hooi mag wel in onbeperkte mate worden gegeven, omdat de vezels in het hooi bijdragen tot een vlotte spijsvertering.
Voor droogvoer, dat dient als aanvulling bij het hooi, hanteer je 20 g per kg lichaamsgewicht per dag. Een Vlaamse Reus van 7 kg geef je dus per dag 140 g biks. Daarnaast kan je voor wat variatie zorgen in het dieet door groentjes toe te voegen. Een dieet met groenvoer dien je wel langzaam op te bouwen om diarree te voorkomen. Best wissel je verschillende groente af, zoals broccoli, witloof en andijvie. Sommige groente, kruiden en fruit kunnen giftig zijn voor een konijn. Raadpleeg bij twijfel dus altijd eerst je dierenarts. Ten slotte moet een konijn altijd proper drinkwater ter beschikking hebben.
Hok
Wat betreft het konijnenverblijf zegt de regel: hoe groter, hoe beter. Zeker een Vlaamse Reus heeft een groot hok nodig. De doorsnee konijnenhokken op de markt zullen vaak te klein zijn. Dit ras vereist minimum een hok van 120 cm lang, 80 cm breed en 60 cm hoog. Zorg er ook voor dat de poortjes van de kooi groot genoeg zijn voor je Reus. Reken hiervoor op ongeveer 40 op 50 cm. Kijk zeker eens in onze vergelijkende lijst konijnenhokken.
De Vlaamse Reus heeft net als alle konijnen nood aan beweging. Voor dit ras is enkel een hok hiervoor te klein, dus breid je dit beter uit met een ren die groot genoeg is voor je reuzevriend. Idealiter laat je het konijn elke dag vrij rondhuppelen. Daarnaast zijn de meeste hokken op de markt niet geschikt voor twee Vlaamse Reuzen. Steek dus zelf je handen uit de mouwen en bouw erop los.
Verzorging
De Vlaamse Reus heeft een korte, wollige vacht die niet veel vraagt. Over het algemeen heeft hij geen speciale vachtverzorging nodig. Een korte, wekelijkse kambeurt is voldoende. Tijdens ruiperiodes kan je dit uitbreiden tot enkele keren per week, zodat de losse haren verwijderd worden. Voor buitenkonijnen zijn de herfst en winter de zwaarste ruiperiodes. Binnenkonijnen daarentegen verharen het hele jaar door, maar echt zware ruiperiodes blijven bij hun uit. Konijnen geven zichzelf dagelijkse een wasbeurt, maar een teveel aan loszittende haren kan de spijsvertering van je konijn verstoren.
Ook een goede tandverzorging is bij konijnen van belang. Met de juiste voeding en wat knaagvriendelijk materiaal kom je al een heel eind vooruit. Beide bevorderen gebitsslijtage, zodat de kans op overgroei afneemt. De tanden van je konijn groeien namelijk elke week twee tot tweeënhalve centimeter. Controleer ook regelmatig de nagels van je Vlaamse Reus. Vooral bij binnenkonijnen slijten deze te weinig af, waardoor je ze zelf zal moeten bijknippen.
Hoe oud wordt een Vlaamse Reus?
Ze worden gemiddeld 8 tot 10 jaar oud
Veelvoorkomende gezondheidsproblemen
Door hun dikke vacht zijn Vlaamse Reuzen vatbaar voor mijten. Controleer dus regelmatig hun vacht op deze beestjes. Heeft je harige vriend hier last van? Laat het dier dan behandelen door een dierenarts. Met zijn dikke vacht en groot lichaam is hij gevoelig voor oververhitting. Konijnen kunnen hoge temperaturen slecht verdragen, vooral de Vlaamse Reus zal het makkelijk snel te warm hebben. Zorg voor een koele plaats om oververhitting te voorkomen.
Daarnaast heeft de Vlaamse Reus door zijn logge lichaamsbouw meer kans op pijnlijke voetzolen of pododermatitis. Preventieve maatregelen, zoals een zachte en dikke ondergrond zijn hierbij van belang. Vlaamse Reuzen maken meer dan andere konijnenrassen kans op obesitas, zeker wanneer ze ouder worden. Stem daarom de voeding goed af op hun noden en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Door hun bouw kampt dit ras ook vaker met rugklachten, zeker wanneer ze verkeerd worden opgepakt. Ook artrose of gewrichtsslijtage komt bij de oudere, grotere konijnen vaak voor.
Zindelijkheidstraining
Over het algemeen is de Vlaamse Reus eenvoudig in de omgang en daardoor makkelijk te trainen. De zindelijkheidstraining kan vlot verlopen, op voorwaarde dat er op regelmatige basis en consequent wordt geoefend. Omdat konijnen tot een van de properste diersoorten behoren, kiezen ze uit zichzelf een vast plaatsje uit om hun behoefte te doen. Je kunt hen hierbij helpen door de toiletruimte van een andere soort bodembedekking te voorzien, bij voorkeur iets absorberend.
Nog beter is om een konijnentoilet te installeren in hun hok. Dit doe je best in een hoek, onder de hooiruif. Om je konijn duidelijk te maken dat het daar zijn behoefte moet doen, leg je elke keutel die naast de bak belandt in het toilet. Ook urine veeg je op met papier dat je vervolgens in het toilet legt. Je konijn zal na een tijdje zelf de link leggen. Beloon je konijn wanneer het voor het eerst zijn behoefte doet op zijn toilet.
Wat kost een Vlaamse Reus?
Aankoop
De prijs van een Vlaamse Reus hangt net zoals bij andere konijnenrassen af van de raszuiverheid en of het dier al dan niet ingeënt is. Koop je hem in een dierenwinkel of bij een particulier dan kun je op ongeveer 15 à 25 euro rekenen. Als je hem bij een fokker koopt, kan de prijs oplopen tot 45 à 60 euro, naargelang de raszuiverheid. Ben je op zoek naar een echt showkonijn, dan tel je makkelijk 80 euro neer.
Onderhoud
Met een Vlaamse Reus in huis zal je vaker dan bij andere konijnenrassen voeder moeten bijbestellen. De prijs van pellets en hooi hangt ook af van welke voedingsstoffen ze bevatten. Voor complete brokken van topkwaliteit mag je op ongeveer 40 euro per 10 kg rekenen. Hiermee komt een gemiddelde Vlaamse Reus ongeveer tweeënhalve maand toe. Ook de zoektocht naar een hok voor een Vlaamse Reus is geen eenvoudige opdracht. Je telt voor grote konijnenhokken al snel 100 euro neer. Daarbij komen nog de kosten van de ren, het speelgoed, de bodembedekking en de snacks. Vergeet ook de kosten van de dierenarts niet, zeker als het dier nog niet ingeënt en gechipt is.