Door je hond een voedingssupplement met de beste zalmolie te geven krijgt je dier een gezonde huid en glanzende vacht. En dat zijn niet de enige positieve eigenschappen die aan deze olie toe te kennen zijn. Zalmolie heeft een ondersteunende functie bij de vertering van voedsel en het zorgt voor een sterk immuunsysteem.
Goede zalmolie is koudgeperst en rijk aan omega 3 en omega 6 vetzuren. Wil je meer weten over deze gezonde visolie voor honden, lees dan zeker dit artikel.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Nutrivet Inne bij Zooplus
- Beste goedkope: Brekz Zalmolie bij Brekz
- Beste geperst: Farm Food High Energy bij Bol.com
- Beste voor huid en vacht: Oleum Canis bij Zooplus
- Beste capsules: Futtermedicus Optisolo bij Amazon
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Nutrivet Inne
- Hoge kwaliteit
- Eetlustbevorderend
- Puur
- Pompflacon
- Laag EPA en DHA
- Hond kan naar vis gaan ruiken
De zuivere zalmolie van Nutrivet Inne staat bovenaan in onze ranglijst vanwege zijn scherpe prijs en hoge kwaliteit. Het middel bevat enkel zuivere zalmolie met een hoog gehalte aan onverzadigde omega 3 en 6 vetzuren.
Daarnaast vinden veel honden de olie erg smakelijk. Heb je een moeilijke eter, dan zorgt een scheutje Nutrivet ervoor dat je dier weer aan het eten gaat. Door de handige pompflacon kan je eenvoudig doseren en mors je niet.
De dosering is wel aan de hoge kant. Een kleine hond moet 3,5 pompjes per dag hebben. Dit kan te maken hebben met het relatief lage gehalte aan EPA en DHA. Sommige honden gaan er een beetje van naar vis ruiken.
Vorm: Vloeibaar | DHA: 5,2% | EPA: 4,6%
Beste goedkope: Brekz Zalmolie
- Goedkoop
- Slechts één pompje per dag
- Pompflacon
- Smakelijk
- Gehalte DHA en EPA onbekend
De meest goedkope zalmolie die we konden vinden is die van Brekz. Het middel moet echter niet onderdoen voor andere zalmoliën. De olie komt van verse, koudgeperste wilde zalm uit Schotland en bevat belangrijke omega 3 en omega 6 vetzuren.
De vacht van je viervoeter zal er mooi van gaan glanzen, alsof je hem dagelijks een wasbeurt met hondenshampoo hebt gegeven. De dosering die geadviseerd wordt is één pompje per dag voor een kleine hond. Dit is ongeveer gelijk aan twee milliliter. Deze visolie wordt door veel honden zeer smakelijk bevonden.
Vorm: Vloeibaar | DHA: Onbekend | EPA: Onbekend
Beste geperst: Farm Food High Energy
- Koud geperst
- Geschikt voor alle leeftijden
- Volledig natuurlijk
- Geen chemische toevoegingen
- Twee weken houdbaar na opening
- Koel en donker bewaren
Kies je voor een geperste brok met daarin zalmolie, let er dan altijd op dat ze koudgeperst zijn. Door verhitting kan de kwaliteit van de omega 3 vetzuren namelijk hard achteruitgaan. De brokken van Farm Food bevatten Schotse zalm en zijn koud geperst. Hierdoor blijven de vetzuren, maar ook alle vitamines en mineralen, hun voedingswaarde zeker behouden.
Na opening kan je het voer twee weken bewaren. Hierna neemt de kwaliteit langzaam af. Visolie is tevens gevoelig voor licht en zuurstof. Bewaar de brokken daarom altijd licht- en luchtdicht. Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot vers water.
Vorm: Brokken | DHA: Onbekend | EPA: Onbekend
Beste voor huid en vacht: Oleum Canis
- Extra aandacht voor huid en vacht
- Smakelijk
- Honderd procent natuurlijk
- Slechts één lepel per dag
- Geen pompflacon
- Lage DHA en EPA
Als het gaat om de positieve werking op de huid en vacht van je hond, scoort de olie van Oleum Canis erg hoog. De gebruikers zijn lovend over de mooie glanzende vacht die hun dier ervan krijgt. Het advies is om kleine honden vijf milliliter per dag te geven. Dit is ongeveer een theelepel.
Schenk de benodigde hoeveelheid op een lepel of theelepel en voeg het aan de brokken toe. Veel honden vinden hun brokken of natvoer hierdoor extra smakelijk. De Oleum Canis is geschikt voor alle soorten honden. Het product bevat geen enkele toevoeging en is dus honderd procent natuurlijk.
Vorm: Vloeibaar | DHA: 5% | EPA: 2%
Beste capsules: Futtermedicus Optisolo
- Gemakkelijk te doseren
- Grote inhoud
- Ook geschikt voor katten
- Duur
Deze capsules bevatten per stuk 500 milligram aan pure zalmolie. Ze zijn gemakkelijk te doseren. Je prikt er een klein gaatje in en laat de olie over de brokken lopen. Eventueel kan je de softgels ook in hun geheel in de voerbak leggen. De meeste dieren zullen niet merken dat ze een capsule opeten. De inhoud van het potje bedraagt 180 capsules.
Houd qua dosering ongeveer één capsule per tien kilogram aan. Hele kleine hondjes hebben genoeg aan een capsule per twee dagen. Omgerekend is dit een vrij lage dosering. Het middel is tevens geschikt voor katten.
Vorm: Capsules | DHA: 90 mg | EPA: 150 mg
Kort samengevat
Wie niet te veel geld kwijt wil zijn aan supplementen voor zijn hond, maakt met de Nutrivet Inne en Brekz Zalmolie een goede keuze.
Vind je het lastig om olie te geven aan je hond, kies dan voor de gebruiksvriendelijke capsules van Futtermedicus. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je knoeit. Wie nog meer gemak zoekt, kan de Farm Food High Energy brokken gaan geven. Je hond krijgt dan automatisch zijn dagelijkse portie zalmolie binnen met zijn brokjes.
Waar op letten bij het kopen van visolie voor je hond?
Vorm
Wanneer je dagelijks een supplement aan je hond gaat toedienen is het slim om te kijken welke vorm voor jou het handigst is. Een vloeistof geven gaat het beste als je dit over het hondenvoer heen kan doen. Heeft de flacon een pompje, dan is dit een extra pluspunt. Doseren gaat dan makkelijker en je zal zeker niet morsen.
Kies voor capsules als je zeker wil zijn dat alles schoon blijft. Deze kan je door het voer mengen of aanbieden als een snack.
Is je hond een lastige eter, dan is een geperste brok met daarin zalmolie misschien iets voor hem. Hij krijgt op deze manier dagelijks zijn portie visolie binnen, zonder dat hij het doorheeft.
Omega 3
Het is belangrijk dat de visolie een bepaald gehalte aan omega 3 vetzuren bevat. De ideale dosering van omega 3 bij honden is ongeveer veertig milligram per kilogram lichaamsgewicht, per dag.
Deze omega 3 vetzuren bevatten de belangrijke stoffen EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). EPA heeft een ontstekingremmende werking en hierdoor een positieve invloed op de gewrichten. DHA heeft op zijn beurt een belangrijke rol bij het gezond houden van het zenuwstelsel, met name in de hersenen. Door zalmolie toe te voegen aan het menu van je viervoeter, draagt dit direct bij tot zijn algehele gezondheid.
Is zalmolie beter dan schapenvet?
Zalmolie en schapenvet hebben een positief effect op verschillende lichaamsfuncties. Zo ondersteunen ze allebei de huid en de vacht van je hond.
Een klein verschil is dat schapenvet extra gunstig werkt op het maagdarmkanaal en de ontlasting. Het kan problemen zoals diarree helpen te voorkomen. Zalmolie richt zich meer op gezonde hersenen, een gezond hart en een verbetering van het immuunsysteem.
Je kunt er ook voor kiezen de twee supplementen te combineren. Zo maak je gebruik van de voordelen van beide middelen.
Wat zijn de voordelen van zalmolie?
Uit onderzoek is gebleken dat zalmolie een positief effect heeft op het lichaam van mensen. Deze werking heeft de olie dus ook op het lichaam van honden. Het helpt bijvoorbeeld tegen overmatig verharen en jeuk. Ook draagt het actief bij tot de gezondheid van het hart, de bloedvaten en de hersenen.
Kies liefst voor olie van wilde zalm. Het gehalte aan omega 3 vetzuren is in deze vis driemaal zo hoog als in kweekvis. Een bijkomend voordeel is dat veel honden verzot zijn op de olie. Je kunt het dus ook als beloning geven.
Hoeveel zalmolie mag een hond per dag krijgen?
Wanneer je pure zalmolie aan je hond geeft, houd dan als richtlijn de volgende dosering aan.
- Kleine hond: twee milliliter per dag. Dit komt overeen met één pompje of een theelepel.
- Middelgrote hond: vier milliliter per dag.
- Grote hond: zes milliliter per dag.
Belangrijk hierbij is dat de verhouding van de omega 3 en omega 6 vetzuren in balans is. Deze balans mag maximaal 1:4 zijn. Dit betekent dat het aandeel omega 6 vetzuren in de olie maximaal vier keer hoger mag zijn. Wanneer er te veel omega 6 in zit, wordt de omega 3 niet goed in EPA en DHA omgezet. Er kan dan een tekort aan omega 3 vetzuren optreden.