Het beste ontwormingsmiddel voor je hond helpt je dier te beschermen tegen een wormbesmetting. Wormen zijn vervelende parasieten die de gezondheid van je hond aantasten. Ze leven meestal in de maag of darmen, maar soms ook in het hart of de longen van je hond. Daarnaast kunnen ook mensen ermee besmet raken. Genoeg redenen om een goed ontwormingsmiddel voor je hond uit te zoeken. In dit artikel helpen we je verder om het beste ontwormingsmiddel voor jouw hond te vinden.
Onze selectie hondentuigjes
- Beste prijs-kwaliteit: Strantel Plus bij Medpets
- Beste breedspectrum: Milbemax bij Zooplus
- Beste smaak: Mansonil All Worm Tasty bij Zooplus
- Beste voor puppy’s: Drontal Pup bij Medpets
- Beste voor grote honden: Drontal Large Dog Tasty bij Medpets
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Strantel Plus
- Beste prijs-kwaliteit
- Veel behandelingen in een doosje
- Goedkoop ontwormingsmiddel
- Grote honden hebben veel tabletten nodig
Zoek je een effectieve én voordelige manier om je hond te ontwormen dan is de Strantel Plus Dog een goede keuze. Het anti-wormmiddel bestaat uit acht tabletjes in een doosje. Deze zijn goed om een hond van vijf tot tien kilogram acht keer te ontwormen. Heb je een grote hond van veertig kilogram, dan moet je vier tabletten ineens geven. Je kan met een doosje dan slechts twee keer ontwormen. Het is in dit geval voordeliger om een doosje van tien Strantal Plus Dog XL tabletten te kopen.
Strantel Plus Dog bevat de werkzame stoffen Pyrantelembonaat, Febantel en Praziquantel. Hierdoor is het middel werkzaam tegen menginfecties van de meest voorkomende wormen bij honden. Het is doeltreffend tegen zweep-, spoel-, haak- en lintwormen.
Wanneer je je hond tabletten wil geven, laat je hem met zijn snuit recht naar boven kijken. Pak zijn bovenkaak zachtjes vast en trek deze nog iets verder naar achteren. Zijn muil zal een klein stukje opengaan. Met je andere hand kan je dan met je middelvinger zijn bek verder openen. Laat met je duim en wijsvinger de tablet achterin zijn keel zakken. Laat zijn kop nu los en geef hem iets lekkers. Dit laatste is belangrijk. Het helpt om de tablet richting de maag te bewegen en je geeft tegelijk een beloning voor goed gedrag.
Vorm:Â Tabletten |Â Geschikt voor: Kleine en grote honden | Bestrijdt: Zweep-, spoel-, haak- en lintwormen
Beste breedspectrum: Milbemax
- Werkt tegen veel soorten wormen
- Beschermt tegen gevaarlijke long- en hartworm
- Geschikt bij bezoek aan het buitenland
- Voor kleine en grote honden
- Zonder smaak
Een breedspectrum wormmiddel werkt tegen veel soorten wormen tegelijk. Dit is een voordeel wanneer je niet weet met wat voor worm je hond besmet is. Ook wanneer je de wormkuur preventief geeft is dit een fijne gedachte. De ontwormingstabletten van Milbemax werken tegen zweepwormen, haakwormen, lintwormen en spoelwormen. Tevens beschermen ze tegen long- en hartworminfecties. Dit komt door de toegevoegde werkzame stof Milbemycine oxine.
Wanneer je weet met welke worm je hond besmet is, moet je de behandeling met Milbemax mogelijk herhalen. Sommige wormen leggen namelijk eitjes in de darmen die na een poosje uitkomen. Ondanks het antiwormmiddel heeft je hond dan opnieuw een worminfectie.
De Milbemax tabletten staan erom bekend dat ze gebruikt kunnen worden bij een bezoek met je hond aan het buitenland. De hartworm parasiet komt in België niet voor, maar wel in landen in Zuid-Europa. Deze parasiet verspreidt zich via muggen en is uiteindelijk dodelijk. Ook longwormen zijn zeer gevaarlijk. Deze komen wel in België voor en je hond kan ze oplopen via slakken en kikkers. Met Milbemax hoef je voor deze parasieten niet meer bang te zijn.
De tabletten zijn geschikt voor kleine honden vanaf 0,5 kilogram en voor grote honden tot 75 kilogram.
Vorm:Â Tabletten |Â Geschikt voor: Kleine en grote honden | Bestrijdt: Zweep-, spoel-, haak- en lintwormen, infecties met longworm en hartworm.
Beste smaak: Mansonil All Worm Tasty
- Met lekkere vleessmaak
- Als beloningssnack te geven
- Werkt tegen veel soorten wormen
- Niet voor honden met een voedselallergie
- Niet voor hele kleine honden
Voor honden die moeizaam pillen innemen kan je een ontwormingsmiddel met een smaakje kiezen. Het beste ontwormingsmiddel met smaak is Mansonil. Met één tablet per tien kilogram lichaamsgewicht heeft je hond zeker geen last meer van vervelende parasieten in de darmen. Je kunt de smakelijke tablet zo geven, je hond zal denken dat het een beloningssnack is. Je levert voortaan geen strijd meer wanneer je je hond gaat ontwormen. Berg het ontwormingsmiddel goed op, want door de lekkere geur en smaak zal je hond de pillen mogelijk proberen te stelen.
De tabletten worden vanwege de heerlijke vleessmaak goed onthaald door de meeste honden. Wees voorzichtig met honden met een voedselallergie. Zij kunnen klachten krijgen door de smaakstoffen die in het middel zitten. Hen kan je beter een anti-wormmiddel zonder smaakje geven.
Mansonil is geschikt voor middelgrote en grote honden. Voor middelgrote honden geldt één tablet per tien kilogram lichaamsgewicht. Neem voor je grote hond de variant ‘Large Dog’, zodat je slechts een tablet per 35 kilogram hoeft te geven.
Vorm:Â Tabletten |Â Geschikt voor: Kleine en grote honden | Bestrijdt: Zweep-, spoel-, haak- en lintwormen
Beste voor puppy’s: Drontal Pup
- Speciaal voor pups
- Nauwkeurig toe te dienen
- Makkelijk toe te dienen
- Bestrijdt geen lintworm
Aan je puppy wil je uiteraard enkel het beste ontwormingsmiddel geven. Kies voor je jonge hondje een kuur die geschikt is voor honden met een zeer jonge leeftijd. De Drontal Pup is zo’n ontwormingsmiddel. Het is een suspensie in een flesje, die je er met een spuit uit kunt halen. Weeg je hondje vooraf goed en doseer het middel volgens zijn gewicht. Dit is zeer nauwkeurig te doen door de schaalverdeling op het spuitje.
Hierna kan je het spuitje in de mond van je hond leegdrukken. Doe dit aan de zijkant en op de tong, zodat hij het niet terug kan uitspugen. Hoewel de suspensie niet heel vies smaakt, is het goed hem hierna met iets lekkers te belonen. Zo wordt het ontwormen een leuke bezigheid voor je puppy. Hier heeft hij op latere leeftijd ook profijt van.
Drontal Pup mag al vanaf een leeftijd van twee weken aan de pups in het nest gegeven worden. Herhaal de behandeling elke twee weken totdat je hond twaalf weken is. In het flesje zit 50 milliliter. Dit is voldoende voor 50 kilogram. Een nadeel is dat dit middel niet geschikt is om lintwormen te bestrijden.
Vorm:Â Suspensie |Â Geschikt voor: Pups en kleine honden | Bestrijdt: Spoel-, haak- en zweepwormen
Beste voor grote honden: Drontal Large Dog Tasty
- Smakelijke tabletten
- Ook werkzaam tegen vossenlintwormen
- Slechts een tablet per 35 kilogram
- Kort houdbaar
- Niet geven tijdens dracht
Een grote hond heeft ter bestrijding van wormen meer werkzame stof nodig dan een kleine hond. Daarom hebben we ook het beste ontwormingsmiddel voor grote honden geselecteerd. De Drontal Large Dog Tasty kan gegeven worden vanaf een lichaamsgewicht van 35 kilogram. Het doodt veel soorten wormen, waaronder ook de gevaarlijke vossenlintwormen. Dit is een soort lintworm die grote schade kan aanrichten bij zowel dier als mens.
De tabletten smaken naar rundvlees. Er zullen maar weinig honden zijn die dit niet lekker vinden. Wil je dier ze toch niet opeten, maak de tabletten dan fijn en voer ze door de brokken van je hond. Geef ze binnen een week na openen aan je hond, hierna kan de werking minder goed zijn. Heb je na het toedienen een dode spoel- of lintworm in de ontlasting van je dier gezien, herhaal de kuur dan. Zo weet je zeker dat de eitjes en larven van de wormen niet kunnen overleven.
Werkzame stoffen in de Drontal-tabletten zijn Pyrantelembonaat, Febantel en Praziquantel. Tijdens de dracht mag dit wormmiddel niet gegeven worden.
Vorm:Â Tabletten |Â Geschikt voor: Grote honden | Bestrijdt: Zweep-, spoel-, haak- en vlooienlintwormen, vossenlintwormen
Tot zover onze selectie van de beste ontwormingsmiddelen voor je hond. Meer hondenverzorgingsartikels vind je hier.
Waar op letten bij het kopen van een ontwormingsmiddel?
Type worm
De meest voorkomende wormen bij honden zijn rondwormen en lintwormen. Onder de rondwormen valt de spoelworm, een veel geziene parasiet bij honden. Nagenoeg alle ontwormingsmiddelen werken tegen deze worm. Heeft je hond een besmetting met de vlooienlintworm, dan moet je goed kijken welk middel je kiest. Niet alle wormmiddelen bevatten namelijk een werkzame stof tegen de vlooienlintworm.
Minder vaak komen de zweep- en haakwormen voor. De hartworm, longworm en vossenlintworm dienen enkel bestreden te worden wanneer er een mogelijke infectie gaat plaatsvinden of heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een hoogrisicogebied of wanneer je hond een kadaver of slak heeft gegeten. Twijfel je welk middel je nodig hebt of gaat je hond mee op vakantie, raadpleeg dan je dierenarts. Hij of zij kan je hier zeker mee helpen.
Vorm en smaak
Er zijn veel soorten ontwormingsmiddelen voor de hond te verkrijgen. Qua vorm zijn het voornamelijk tabletten. Deze bestrijden de wormen via het maagdarmkanaal, daar waar ze ook leven en vermenigvuldigen. Dit is de beste manier om deze vervelende parasieten te verdelgen.
Heb je een hond die geen tabletten wil innemen dan kan je ontwormingspasta gebruiken. Dit is een dikke, kleverige substantie die je rechtstreeks in de muil van je hond kan doen of door de voeding heen kan mengen. Doordat het kleverig is eten veel honden de pasta goed op.
Tevens kan je ontwormen door middel van een spot-on ontwormingsmiddel. Dit is een pipet met druppels die je op de huid in de nek leegdruppelt. Vaak wordt dit gecombineerd met een behandeling tegen vlooien. Zo hoef je je dier slechts een keer iets toe te dienen. Preventief is dit een goede manier om je hond te beschermen tegen wormen. Heeft je hond een wormenbesmetting, dan is het meer effectief om oraal (via de mond) te ontwormen. Sommige middelen zijn aantrekkelijker gemaakt door een kip- of rundsmaak toe te voegen. Een uitkomst voor honden die lastig te behandelen zijn.
Gewicht hond
Een ontwormingsmiddel werkt altijd het beste als je het doseert volgens het gewicht van je hond. Lees goed hoeveel werkzame stof er per kilogram lichaamsgewicht gegeven mag worden. Dit staat op de verpakking of in de bijsluiter. Vaak is dit bijvoorbeeld een tablet per tien kilogram. Heb je een hond van twintig kilogram dan dien je twee tabletten ineens in te geven.
Doseer je te hoog dan kan je hond ziek worden. Het dier krijgt last van misselijkheid, braken en diarree. Wanneer je te laag doseert, dan zal er niets merkbaars gebeuren. Echter, je hond is dan ook niet voldoende ontwormd. Hierdoor kunnen eventueel aanwezige wormen zichzelf snel vermenigvuldigen, waardoor je hond alsnog ziek wordt. Tevens is er een kans op resistentie van de worm tegen het middel.
Waarom moet je een hond ontwormen?
Puppy’s krijgen vanuit de baarmoeder altijd een spoelwormbesmetting mee. Hier kan je als baasje niets aan doen. Deze spoelwormen zijn sluimerend aanwezig in het lichaam van de moederhond en ze worden geactiveerd zodra de bevalling zich aandient. Je kunt de moederhond hier niet tegen behandelen.
Een volwassen hond kan buiten wormen oplopen. Snuffelend in het gras of op straat, of aan het achterwerk van een andere hond, kan hij een wormeneitje inslikken. Dit eitje ontwikkelt zich in het lichaam tot een volwassen worm en de besmetting is een feit. Ook als je hond aan kadavers knabbelt of de uitwerpselen van een vos opeet, loopt hij een risico op infectie.
Ben je met je hond in Zuid-Europa op vakantie geweest, dan is het nog belangrijker dat je hem ontwormt. De muggen die daar leven kunnen de larve van de hartworm bij zich dragen. Wanneer een besmette mug je hond prikt, komt de larve in de bloedstroom terecht. Vervolgens trekt de larve door het lichaam van je viervoeter richting het hart. Hier richt hij de nodige schade aan.
Hoe vaak moet je een hond ontwormen?
Een volwassen hond moet twee tot vier keer per jaar preventief behandeld worden tegen wormen. Het is niet zo dat deze ontworming hierna een beschermende werking heeft. Je hond kan enkele dagen na het toedienen van een ontwormmiddel opnieuw besmet worden met wormen. Omdat het lastig vast te stellen is of je viervoeter een besmetting heeft, is het advies om toch regelmatig te ontwormen.
Sommige dierenartsen geven enkel een ontwormingskuur mee als de ontlasting aantoonbaar besmet is met wormen. Bij paarden is een mestonderzoek inmiddels verplicht.
Heb je wormen gezien, aan de anus of in de ontlasting, dan moet je je dier sowieso behandelen. Doe dit het liefst na twee weken nogmaals om de eventueel aanwezige eitjes en larven te doden.
Vanaf wanneer mag je een puppy ontwormen?
Zoals eerder vernoemd moet een puppy vanaf de geboorte elke twee weken ontwormd worden. Dit moet met een speciaal middel voor pups gebeuren. Doe je dit met een regulier wormmiddel dan kunnen je hondjes erg ziek worden. Niet doen dus. De moeder moet na de bevalling ook direct mee behandeld worden. Houd er rekening mee dat dit een middel is waarbij er geen schade is voor de zogende hondjes.
De pups moeten dus na de geboorte elke twee weken ontwormd worden, totdat ze drie maanden oud zijn. Weeg je puppy’s goed voordat je het middel toedient. Zo kun je precies werken en een goede dosering geven. Vanaf de leeftijd van drie maanden is twee tot vier keer per jaar preventief behandelen voldoende.