Er bestaan wel honderden soorten konijnen, elk met hun typerende uiterlijk en grootte. Konijnenrassen worden doorgaans ingedeeld volgens vier categorieën, afhankelijk van hun omvang: dwerg, klein, middelgroot en groot. Ten slotte is er nog de aparte categorie ‘bijzondere haarstructuur’, waaronder het Angorakonijn valt. In dit artikel sommen we de 10 kleinste konijnenrassen op.
De 10 kleinste konijnenrassen
De Leeuwenkop
De naam van dit Belgische ras spreekt boekdelen: het Leeuwenkop konijn doet met zijn opvallende, pluizige manen echt wel denken aan een leeuw.
De manen zijn door een mutatie ontstaan, nadat kwekers een Dwerg Zilvervos probeerden te kruisen met de Kleurdwerg. Zijn gewicht bedraagt tussen 1,1 en 1,7 kg, wat bijdraagt aan zijn schattige uiterlijk.
Zijn compacte lichaam contrasteert sterk met zijn tamelijk grote, rechtopstaande oren.
Qua kleur is er keuze genoeg bij de Leeuwenkop, want ze komen in heel veel verschillende kleuren voor. Hun speelse en sociale karakter maakt hen enorm geschikt als huisdier.
Ze zijn ook best intelligent en begrijpen woorden zoals ‘kom’ en ‘spelen’.
De Hollander
De naam de Hollander zou je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten: dit ras komt namelijk niet uit Nederland (in tegenstelling tot zijn voorganger de Brabander), maar uit Engeland.
Het geheel van unieke en uitgesproken markeringen in zijn vacht – het zogenaamde Hollanderpatroon van gekleurde oren, rug en nek – dragen wel bij aan zijn naam.
De Hollander is een erg kleurrijk ras en je kan dan ook kiezen tussen twaalf kleurslagen. De meest voorkomende variant is een zwart konijn met een witte bles en witte voor- en achterpoten.
De Hollander is geen dwergkonijn, daar hij toch tot 2,5 kg kan wegen. Maar één ding staat vast: het is een enorm schattig huisdier.
De Kleurdwerg
In tegenstelling tot de Hollander vindt de Kleurdwerg wel zijn oorsprong bij onze noorderburen. Het ras ontstond toen de Pool gekruist werd met een wild konijn van klein formaat.
Hij is samen met zijn voorvader het kleinste konijnenras ter wereld, met een gewicht van zo’n 800 tot 1100 g. Een schattige teddybeer zou je denken, maar vergis je niet, want konijnen worden in het algemeen niet graag geknuffeld.
Tegenwoordig bestaan er verschillende kleurvarianten, maar aanvankelijk was deze soort enkel konijngrijs.
De Nederlandse Hangoordwerg
Dit dwergkonijn met zijn kleine, bolle lijf komt uit Nederland en weegt ongeveer 1,5 kg.
Het is een kruising van de Franse Hangoor, wiens bedeesde karakter en lange oren hij heeft geërfd, en de Kleurdwerg, aan wie hij de verschillende kleurvarianten zoals bruin, konijngrijs, chinchilla … te danken heeft.
De Nederlandse Hangoordwerg is een echt gezelschapsdier; geen wonder dus dat de Nederlandse Hangoordwerg één van de meest gefokte konijnenrassen is.
De Pool
De Pool behoort samen met de Kleurdwerg – zijn nageslacht – tot één van de kleinste dwergrassen onder de konijnen, met een volwassen gewicht van slechts 800 tot 1000 g. Maar laat je niet misleiden door dit schattige dier met zijn grote ogen. Dit ras kan immers nogal heftig uit de hoek komen en is dus niet bepaald een goede keuze voor kinderen.
Mits veel geduld, socialisatie en aandacht kunnen ze weliswaar getemd worden. De Pool heeft erg kleine oren, blauwe of rode ogen en een spierwitte vacht, waardoor de variant met de rode kijkers al snel doet denken aan een albinokonijn.
De Rus
Neen, dit ras is niet afkomstig uit Rusland – wel uit Engeland. En om het nog ingewikkelder te maken lijkt hij op de Californian.
Hij heeft ook een witte vacht met zwarte, blauwe of havanagekleurde snuit, oren, staart en poten. Hij weegt amper 2 kilogram – een stuk kleiner en lichter dan de Californian dus.
Ook dit ras heeft rode ogen alsook een rustig en vriendelijk karakter. Het ideale huisdier dus.
De Tan
Het Tankonijn is een lichtgewicht (2 tot 3 kg) met een erg uitgesproken uiterlijk, waaraan hij zijn oorspronkelijke naam ‘Black and Tan’ te danken heeft.
Het is net of er een pot zwarte verf over een bruin konijn is gevallen: zijn rug, kop en oren zijn bijna volledig zwart en steken af tegen zijn lichtgele buik. Ook het stuk achter zijn oren is lichtgeel, en rond zijn ogen zit als het ware lichtgele eyeliner.
Dit ras komt voor in de volgende kleurencombinaties: lichtgeel met zwart, blauw, chocola of lila. Zijn speciale uiterlijk draagt natuurlijk sterk bij tot zijn populariteit als huisdier, maar ook zijn vriendelijke karakter speelt een grote rol.
De Dwerg Hotot
De Dwerg Hotot is makkelijk te herkennen aan zijn spatvrije, dichtbegroeide, witte vacht en zwarte eyeliner rond zijn ogen. Ook zijn kleine oortjes behoren tot zijn typerende uiterlijk.
Met een gewicht van ongeveer 1,13 tot 1,6 kilogram behoort hij tot de kleinste dwergkonijnen ter wereld.
Dit dwergkonijn is geen miniatuurversie van de grotere Hotot, maar kwam in Duitsland tot stand door het kruisen van een dwergkonijn met een witte Hotot.
Een Dwerg Hotot heeft een lief, speels en energiek karakter.
Colombia Basin Pygmy
Dit is ongetwijfeld het allerkleinste konijnenras ter wereld, want de Colombia Basin Pygmy bereikt een volwassen gewicht van maximum 450 gram.
Daarnaast behoort deze kleine vriend ook tot de zeldzaamste rassen wereldwijd. Hij werd in 1990 zelfs in het wild als uitgestorven verklaard. Gelukkig slaagden wetenschappers erin de laatste exemplaren te vangen en konden ze terug fokken.
De Colombia Basin Pygmy is niet als huisdier verkrijgbaar en leeft enkel nog in de Oregon Zoo, waar men als eerste het ras wist te fokken.
Wollige Jersey
Met een gewicht van ongeveer 450 gram tot slechts 1,36 kilogram, mag ook de Wollige Jersey zeker niet ontbreken in het lijstje van kleinste konijnenrassen.
Zoals zijn naam doet vermoeden heeft deze kleine vriend een wollige vacht, die in verschillende kleuren voorkomt.
De Wollige Jersey is een mengeling van de Kleurdwerg en de Franse Angora, die bekend staat om zijn wol. Hij is geliefd als showkonijn en huisdier.
Sommige van deze konijnenrassen vond je reeds terug in de lijst met populairste rassen. Deze konijnen zijn ook vaak gekend als dwergkonijnen omdat ze net zo klein blijven. Aan het andere uiteinde vinden zochten we ook naar de grootste konijnenrassen.