Home Kattenrassen Britse korthaar: kattenras profiel

Britse korthaar: kattenras profiel

De populairste huiskat, een rustige en vocale kat die weet wat ze wil

Door Slim Abid

de Britse korthaar

Britse korthaar katten zijn ongelooflijk populaire huiskatten of katten voor op appartement. De reden hiervoor is het karakter van de kat en de aandacht dat het nodig heeft van zijn eigenaar. Daarnaast is de Britse korthaar een (redelijk) vriendelijke kat voor zowel huisdieren als kinderen. De kat heeft op zich weinig nood aan buiten zijn, eerder affectie en verbondenheid. Ze zijn niet super speels maar genieten wel van wat aandacht.

GEWICHT: 3 tot 7.5 kg
LENGTE: Groei tot 75 cm lengte
VACHT: korthaar
KLEUR: Grijs / blauw
OGEN:  Groen, goud of blauw
LEVENSVERWACHTING: 12 tot 16 jaar

Middengrote kat

De Briste korthaar is van gemiddeld formaat. Het is geen grote kat, maar eens volgroeid kan je toch onmogelijk spreken van een kleine kat. Katers worden ook iets groter dan poezen.

Kalm

Briste kortharen zijn kalm en genieten van hun rust. Dit wil niet zeggen dat ze nooit spelen, maar ze weten wat ze willen en blijven weg van teveel lawaai.

Vriendelijk

Ze zijn zeker niet gekend om agressief uit de hoek te komen of gemeen gedrag te vertonen. Toch moet je een beetje opletten, ze worden niet graag lastig gevallen (maar lopen eerder weg).

Intelligent

Als ideale huiskatten leven ze al lang kort naast de mensen. Hierdoor zijn ze intelligent geworden en weten ze perfect wat ze willen. Heel vocaal zijn ze niet, maar het kan.

Affectie Normaal Speels Weinig
Vriendelijk Normaal Energie Weinig
Kind-vriendelijk Normaal Intelligent Normaal
Dier-vriendelijk Normaal Vocaal Weinig
Beweging nodig Weinig Haarverlies Normaal
hoe herken je britse korthaar

Origine van de Britse korthaar

Zonder het meteen door te hebben ken je zoiso een Britse korthaar van je jeugd. Deze slimme kat wordt afgebeeld als ‘The Puss in Boots‘ of de gelaarsde kat, alsook de kat van Alice in Wonderland.

Britse korthaar origineZoals je kan vermoeden komt de Britse korthaar uit het Verenigd Koninkrijk, beter gezegd uit Engeland. De kat dankt zijn opkomen of populariteit aan de victoriaanse eeuw. Gedurende deze eeuw waren katten een teken van luxe, en was de Britse korthaar één van de beste en properste katten.

Door deze populariteit is de Britse korthaar sterk gekweekt geweest. In de vroegere kattenshows waren enkel Britse kortharen aanwezig, slechts nadien werden andere kattenrassen geïntroduceerd.

De Britse korthaar is een kruising die ontstaan is door inmenging van de Pers, een langharige kat. De bouw van de Pers is goed terug te kennen in de bouw van de Britse korthaar: de gedrongen neus en de bolle wangen alsmede de forse bouw, duiden allemaal op de Perzische roots.

Vreemd genoeg hadden de wereldoorlogen een grote invloed op de aantallen van de Britse korthaar. Door de verschillende aanvallen en bombardementen was er geen huis voor mens of dier. Omdat de kortharen net wel een huis nodig hebben zijn er verschillende rassen dicht bij uitsterving gekomen. De Britse korthaar was hier één van. Eens de oorlogen voorbij waren werden de kortharen vooral in Groot-Brittannië gekweekt, vandaar de naam Britse korthaar.

In 1967 werden de Britse kortharen ook in de VS geïntroduceerd. Pas in 1980 werd het kattenras ook daar populair. Alle katten-verenigen herkennen het Britse Korthaar als een apart en uniek kattenras.

Het Britse korthaar karakter

Britse korthaar is een vrij bescheiden en ‘easygoing’ kat. Hierdoor is het een goede vriend voor kinderen, familie of andere dieren. Ook al hebben ze vrij veel aandacht nodig komen ze hier niet voortdurend achter vragen. In vergelijking met de Ragdoll is het Britse korthaar veel minder vocaal. Wat wel opvallend is aan de Britse korthaar is de nood om in de buurt te zijn. Je kat zal je opzoeken en ergens in de buurt komen nestelen. Zo weten ze dat ze veilig zijn en hun oogjes mogen toedoen.

Dit ras is ook niet het actiefste ras dat te halen valt. Britse kortharen zijn gekend voor vrij bescheiden en ‘op het gemak’ te zijn. Zij zullen dus liever rustig van je gezelschap genieten. Andere kattenrassen lopen door het huis, springen en doen. Britse korthaar is kalm, vriendelijk, bescheiden en lief. Enkele eigenschappen dat ze delen met de Perzische kat.

Britse kortharen kunnen gezien worden als een gemiddeld actieve kat. Rekening houdend met het feit dat we spreken over een huiskat. Kittens zijn eerder zeer actief en speels, maar eens we het jaar halen wordt de kat kalm en bescheiden.

Dit kattenras is zo goed als agressief of destructief (tenzij ze echt volledig in een hoek gedreven worden). Omdat ze zeker zijn van hun omgeving zijn ze ook vriendelijk tegen vreemden of andere dieren dat op hun domein komen.

ziektes en verzorging Britse korthaar kat

Uiterlijke kenmerken van de Britse korthaar

Karakter van britse korthaarBritse korthaar zijn een redelijk groot kattenras.

 • Groot & stevig gebouwd
 • Korte tot middellange poten voor hun lichaamsgrootte – zware botten
 • ronde platte kop van gemiddelde grootte
 • Stevige kaken, wangen en kin
 • Grote (vaak Oranje) ogen
 • Opmerkelijk korte snuit
 • Spitse oren – Kortharen met platte oren zijn Scottish Fold
 • Dikke lange staart
 • Korte haren – Vaak grijs

Gevouwen oren – Scottish fold

De Scottish fold, een foktechniek om de oren om te vouwen, is sinds kort volledig verboden. Dit is dierenmishandeling en mag dus niet meer. Hoewel het een schattige look geeft is dit schadelijk voor de dieren. Daarbij zijn oren ontworpen om te horen, en werken ze het beste wanneer de schelp volledig open staat. Een kat met gevouwen oren is beperkt in zijn gehoor.

Bij hondenfokkers zien we gelijkaardige acties. Het afknippen van de staart is bijvoorbeeld een verboden praktijk geworden.

Typische blauw grijze vacht

Het Britse korthaar heeft door zijn korte dikke vacht en dikke ronde kop veel weg van een knuffeldiertje. Het compacte torso met brede schouders en sterke, relatief korte, poten. De dikke korte maar zachte vacht geeft de indruk van wat mollig te zijn. Vergis je niet, Britse kortharen zijn zeer sterke katten met veel macht. De Vacht komt vaak in één kleur, maar er bestaan kortharen in verschillende kleuren en patronen.

De meest voorkomende kleuren bij Britse korthaar is grijs, chocolade bruin, zwart en wit. De grijze Britse korthaar is beter gekend als ‘The British Blue’ omdat zijn grijze vacht een blauwe gloed afgeeft. Dit is dan ook de populairste en best gekende Britse Korthaar.

Britse korthaar informatie kattenras

Gezondheid en vaak voorkomende ziektes

Alle kattenrassen hebben genetische kwaaltjes of eigenschappen. Bij sommige rassen kan dit zich harder doordrukken dan anderen. In het geval van mengen tussen rassen is de kans op gezondheidsproblemen vaak hoger. Ook de Britse korthaar heeft enkele kwaaltjes, waaronder gingivitis en Cadriomyopathy (hartproblemen).

Speciale verzorging voor een Britse korthaar

De Britse korthaar hun korte vacht is vrij simpel te verzorgen en moet één keer per week geborsteld worden om dode haren te ontnemen. Een bad is onnodig! Omdat de kat ook als een huiskat beschouwd wordt is er amper vuil van buitenaf in de vacht.

Tanden moeten afentoe ook gepoetst worden om tandproblemen te voorkomen. Dagelijks borstelen of onderhouden kan, maar één keer per week is zeker aangeraden. Ook de nagels moeten onderhouden worden. Dit kan gedaan worden door manueel, wekelijks de nagels te trimmen. Zoniet kan je gebruik maken van krabpalen zodat de kat hier zelf aan kan werken. Ben je van plan zelf te knippen, zorg dan dat je hier vroeg mee begint zodat de kat dit gewend is.

Ooghoeken kunnen uitgekuisd worden om smurrie te verwijderen. Met een zacht vochtig doekje in de ooghoeken wrijven moet genoeg zijn om dit te verwijderen. Ook rond de neus kan vuil weggehaald worden, als nodig. Let op! Altijd een ander hoekje gebruiken zodat je geen vuil openwrijft in het oog van je Brits korthaar.

Wekelijks moet er ook even naar de oren gekeken worden. Het is belangrijk hier je persoonlijke mening te gebruiken. Oorsmeer is natuurlijk en nodig, maar teveel oorsmeer heeft een omgekeerd effect.

Britse Kortharen zijn zeer propor en verwachten dan ook een propere kattenbak. De poep van de afgelopen dagen laten liggen is geen optie. Een Britse Korthaar zal niet naar de wc gaan als deez niet proper is.

 • Nageltjes trimmen
 • Tanden poetsen
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!
Britse korthaar kitten verzorgen

Tot zover het kattenras profiel van de Britse korthaar. Deze typische huiskat zit vooral binnen en is ook zeer geschikt voor een appartement of kleine woning. Heb je meer ruimte of wil je een gelijkaardige kat dat wel vaak buiten wil, bekijk dan zeker het kattenras Blauwe Rus.

Lees naast de Britse korthaar meer kattenras profielen:

Ook interessant