Allemaal Beestjes
Een fijn huis voor jouw dieren
Allemaal Beestjes
  • Producten
    • voor honden
    • voor katten
    • voor knaagdieren
    • voor paarden
    • voor vogels
  • Honden
    • Hondennamen
    • Hondenrassen informatie
    • Hondenproducten
  • Katten
    • Kattennamen
    • Kattenrassen
    • Katten checklist
    • Kat adopteren
    • Kattenproducten
  • Knaagdieren
  • Vogels
  • Andere
    • Paarden
    • Reptielen
    • Vissen
    • Vee
    • Insecten
Home Hondenrassen Bull terrier: hondenras profiel

Bull terrier: hondenras profiel

Door Brechje Brouwers March 20, 2023
Door Brechje Brouwers March 20, 2023

De bulterriër is een hondenras afkomstig uit Groot-Brittannië dat wereldwijd bekendstaat om zijn unieke uiterlijk. Deze hond met zijn typerende eivormige kop en stoere uiterlijk valt sinds de achttiende eeuw vooral bij mannen in de smaak.

Hoewel hij er stijlvol uitziet, was zijn functie dat vroeger niet. De voorouders van de bulterriër werden immers al bij de Romeinen ingezet als vechthonden, een reputatie die dit ras lang heeft achtervolgd. Tegenwoordig duikt dit ras echter alsmaar vaker op als gezinshond.

TYPE: Terriër
GROOTTE: 53 tot 56 centimeter groot
GEWICHT: 22 tot 38 kilogram
VACHT: Korte, gladde of ruwe vacht
KLEUR: Wit, zwart, bruin, rood
LEEFTIJD: 12 tot 13 jaar
KARAKTER: Koppig, beschermend, energiek, zachtaardig
GESCHIKT VOOR: Actieve gezinnen met oudere kinderen
ORIGINE: Groot-Brittannië

bull terrier lieve loyale hond luistert goed

Hoewel het vechtersverleden de bulterriër nog vaak achtervolgt, is hij in werkelijkheid een lieve en beschermende hond die een nauwe band creëert met zijn baasje.

Verder kan hij erg koppig zijn en eist dit energieke ras heel wat aandacht op, zaken waarbij een goede training kan helpen.

De bulterriër beseft vaak ook niet hoe sterk hij is en kan daarom wat bruut zijn, maar hij zal nooit opzettelijk agressief doen tegen zijn baasje.

Energie Normaal Intelligent Normaal
Algemene gezondheid Normaal Levensduur Hoog
Sociaal Hoog Kindvriendelijk Laag
bull terrier informatie over het hondenras

Snel zoeken

  • 3 weetjes over de bulterriër
  • Karakter van de bulterriër
  • Geschiedenis van de bulterriër
  • Verzorging van de bulterriër
  • Bulterriër voeden
  • Ziektes en afwijkingen
  • Hoeveel kost een bulterriër?

3 weetjes over de bulterriër

1. Hij blaft niet vaak

De bulterriër blaft niet regelmatig en wanneer hij dat wel doet, kan je erop aan dat er iets aan de hand is.

2. Miniatuurversie

Er bestaat een miniatuurversie van de bulterriër die geen 56 cm maar slechts tot 36 cm groot wordt.

3. Uniek hoofd

De bulterriër heeft een heel unieke kop. Hij heeft namelijk een langwerpig, eivormig hoofd met triangelvormige ogen.

bull terrier met kinderen

Karakter van de bulterriër

De bulterriër is mits een goede training een uitstekende gezinshond voor actieve gezinnen met oudere kinderen. Het is belangrijk om zowel je kinderen als je hond te leren hoe ze met elkaar moeten omgaan en waar de grenzen liggen.

Voor oudere kinderen is de bulterriër een echte speelkameraad. Met kleine kinderen moet je soms oppassen omdat de bulterriër soms te wild wordt en zijn eigen kracht niet kent. Dit ras is dan ook niet aan te raden voor gezinnen met kleine kinderen.

De bulterriër heeft bovendien nood aan een streng, maar rechtvaardig baasje dat hem de juiste training geeft.

De bulterriër is zeer aanhankelijk aan zijn baasje en zal hem dan ook altijd beschermen. De bulterriër zal vreemden altijd vriendelijk begroeten, maar pas nadat hij zijn baasje heeft gewaarschuwd. Dit ras treedt dan ook enkel agressief op wanneer er gevaar dreigt.

De bulterriër komt niet goed overeen met andere dieren.

Door zijn jachtinstinct achtervolgt hij kleine dieren en domineert hij ze vaak. Bovendien voelt hij zich door zijn vechtverleden niet altijd op zijn gemak bij andere grote honden.

Een vroege socialisatie is dus van groot belang bij de bulterriër, zodat hij leert andere dieren te tolereren.

hoe bull terrier verzorgen en trainen

Geschiedenis van de bulterriër

De bulterriër vond zijn oorsprong in de negentiende eeuw in Groot-Brittannië. Het ras is ontstaan uit verschillende kruisingen van terriërs en de buldog met als doel het fokken van een nieuwe vechthond.

De buldog werd lange tijd gebruikt bij stierengevechten, maar toen deze in de zeventiende eeuw verboden werden, leidde dit tot een opmars van illegale hondengevechten. Voor deze gevechten was er echter nood aan sterke vechthonden die sneller waren dan de buldog. Daarom kwam men op het idee om de buldog te kruisen met terriërs, die gekozen werden vanwege hun jachtinstinct en snelheid.

Toen hondengevechten in populariteit afnamen, verfijnden de fokkers de bulterriër, zodat hij ook als gezinshond kon dienen. De focus lag hierbij op de zachtere karaktereigenschappen.

Het duurde echter lang tot er een rasstandaard ontstond. Bovendien werd het eivormige hoofd pas in de negentiende eeuw opgenomen als rasstandaard.

is bull terrier agressief

Verzorging van de bulterriër

De bulterriër heeft nood aan een consistente training en veel beweging. Dit ras is slim maar wordt bij onvoldoende beweging en training destructief. Als je hem echter de uitdaging biedt die hij nodig heeft, krijg je een speelse en actieve viervoeter in huis.

Veel consistente training

De bulterriër is een vrij intelligente hond die snel kan bijleren. Maar hij kan ook heel koppig zijn, wat veel geduld bij het trainen vereist.

Gehoorzaamheidstraining is dus uiterst belangrijk bij dit ras, zodat het geen slechte gewoontes ontwikkelt. Bovendien heeft de bulterriër een jachtinstinct, iets wat hij dankzij de juiste training ook onder controle leert te houden.

Geduld en consistentie zijn bij dit koppige ras van belang. Gebruik zeker geen negatieve feedback, want dit voedt zijn koppigheid alleen meer.

Veel beweging

Bulterriërs zijn erg energiek en hebben daarom nood aan veel beweging. Ze vertoeven graag in de buitenlucht, dus is een tuin zeker een vereiste voor wie graag een bulterriër in huis wil nemen.

Verder zijn ze dol op wandelen, lopen en spelletjes spelen. Ze moeten in totaal twee uur beweging per dag krijgen om hun fysieke, maar ook mentale bezigheid te hebben.

Als ze niet voldoende bewegen, gaan ze zich vervelen en bijgevolg misdragen.

Bulterriërs moeten altijd aan de lijn blijven, omdat het onmogelijk te voorspellen is hoe ze op een andere hond zullen reageren.

Vacht

De korte, gladde vacht van de bulterriër vergt weinig verzorging. Wekelijks borstelen met een zachte, rubberen borstel is ideaal om losse haren te verwijderen, maar in de ruiperiode is vaker borstelen aangeraden.

Het vereist wat gewenning voor de bulterriër zich vlotjes laat borsten, maar aangezien hij gevoelig is voor huidaandoeningen moet zijn vacht goed in de gaten gehouden worden.

bull terrier met kinderen en andere honden

Bulterriër voeden

Een bulterriër eet best kwalitatief droogvoer. Brokken bevatten namelijk koolhydraten en zijn dan ook energierijker; een goede keuze dus voor een actief ras.

Een dieet met droogvoer is ook het goedkoopst, maar kies voor kwalitatieve voeding met voldoende vitaminen en mineralen. Natvoer kan ook, mits die voldoende koolhydraten bevat. En vergeet niet dat een bulterriër als pup ook nood heeft aan veel calcium.

Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je hond voldoende vers water heeft, want een hond drinkt veel. Contacteer je dierenarts als je met vragen zit rond voeding of als je je zorgen maakt over het gewicht van je bulterriër.

Ziektes en afwijkingen

De bulterriër maakt over het algemeen vrij veel kans op erfelijke aandoeningen. Zo heeft hij vaak last van verschillende huidaandoeningen, zoals atopie, een omgevingsallergie.

Daarnaast heeft hij aanleg voor heupdysplasie, een ontwikkelingsstoornis van de heupkom die erg pijnlijk kan zijn.

Verder komt bij de bulterriër vaak familiaire nieraandoening voor, een aandoening waarbij de nierfunctie afneemt. De bulterriër heeft ook meer kans op doofheid aan één of beide oren.

gedrag van een bull terrier

Hoeveel kost een bulterriër?

De prijs van een bulterriër hangt af van verschillende factoren. De prijs varieert tussen 600 euro en 2.000 euro. Wil je graag een pup met een uitstekende stamboom, dan zit je al snel in de hogere prijsklasse. De prijs is bovendien afhankelijk van de kleur, het geslacht enzovoort.

De aankoopprijs beslaat slechts een klein deel van het totale kostenplaatje. Er zijn namelijk ook andere kosten waarmee je rekening moet houden, zoals een eet- en drinkbak, gps-tracker en hondenkussen. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor voeding betaal je jaarlijks ongeveer 500 euro, wat kan oplopen tot 700 euro als je hond speciale voeding nodig heeft.

Daarnaast heeft een hond ook medische zorg nodig. Veel baasjes kiezen voor een jaarlijkse controle bij de dierenarts, of ze laten hun hond castreren of steriliseren; en soms wordt de hond ziek of moet hij geopereerd worden. Gemiddeld betaal je zo’n 300 euro aan medische kosten per jaar.

bull terrier puppy opvoeden

Maak ook kennis met de andere hondenrassen:

AVDWBBHonden
Brechje Brouwers

Vanaf jongs af aan heeft Brechje al een grote liefde voor dieren. En ook het schrijven over dieren deed ze al vroeg. Zo hield ze bijvoorbeeld als klein meisje een dagboek bij van haar pony. Haar hele leven heeft ze huisdieren om zich heen gehad. Paarden, honden, katten, konijnen, ratten, cavia’s, kippen, vissen, zebravinken en zelfs een tamme kauw. Het is dan ook niet gek dat ze een opleiding dierverzorging en paardenhouderij heeft gevolgd. Hierna ging ze studeren voor paraveterinair in de dierenartsenpraktijk. Na ruim 20 jaar in de dierenkliniek gewerkt te hebben, begon ze het schrijven te missen. Diverse trainingen later besloot fulltime teksten te gaan schrijven. Ze startte in 2017 als copywriter, uiteraard met voorkeur voor teksten over dieren. Haar veterinaire kennis komt hierbij goed van pas. Bij Allemaal Beestjes houdt ze zich voornamelijk bezig met teksten over honden, katten, konijnen en kippen.

vorige post
Beste 7 automatische voerbakken
volgende post
Maltipoo: hondenras profiel

Ook interessant

10 kindvriendelijke hondenrassen

14 Kleine hondenrassen

De 6 beste vlooiensprays

10 Lieve hondenrassen

12 Middelgrote hondenrassen

15 grote hondenrassen

10 rustige hondenrassen

66 Belgische hondennamen

50 Italiaanse hondennamen

35 Franse hondennamen

Allemaalbeestjes logo light

Allemaal Beestjes is een initiatief voor & door dierenliefhebbers.
Raad voor het verzorgen van onze beste vrienden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Recente artikels

  • De 7 beste regendekens

  • 105 Kattennamen met de letter I

  • 234 Kattennamen met de letter B

  • De 10 beste drinkbakken

  • Rottweiler: hondenras profiel

  • 40 korte hondennamen

Footer Logo
  • Home
  • Over ons
  • Privacy Policy

@2022 - Smart Young Media - All Right Reserved. Contact hello@allemaalbeestjes.be

Allemaal Beestjes
  • Producten
    • voor honden
    • voor katten
    • voor knaagdieren
    • voor paarden
    • voor vogels
  • Honden
    • Hondennamen
    • Hondenrassen informatie
    • Hondenproducten
  • Katten
    • Kattennamen
    • Kattenrassen
    • Katten checklist
    • Kat adopteren
    • Kattenproducten
  • Knaagdieren
  • Vogels
  • Andere
    • Paarden
    • Reptielen
    • Vissen
    • Vee
    • Insecten

Lees ookx

10 kindvriendelijke hondenrassen

14 Kleine hondenrassen

De 6 beste vlooiensprays