Home Kattenrassen Maine coon: kattenras profiel

Maine coon: kattenras profiel

Met een ongelooflijk mooie vacht is deze grote kat bestand tegen het koude weer

Door Slim Abid

De Maine Coon

De Maine Coon is afkomstig uit New England, gelegen in de staat Maine, waar hij een populaire muizenjager, boerderij kat en waarschijnlijk ook scheepskat, althans in de 19e eeuw.

De Maine Coon is een grote en gezellig kat, vandaar zijn bijnaam, “the gentle giant”. Het wordt gekenmerkt door een sterk beendergestel, rechthoekige lichaamsbouw, een zijdezachte stromende jas en een lange donzige staart. De raskleuren variëren, met alleen Lilla en Chocolate als uitgesloten van dit ras. Bekend om zijn intelligentie en speels, zacht karakter, is de Maine Coon is beroemd door zijn “hond-achtige” eigenschappen.

GEWICHT: 3.5 tot 7.5 kg
LENGTE: Groei tot 90 cm lengte (staart inbegrepen)
VACHT: langharige kat met dikke ondervacht
KLEUR: Zo goed als alle kleuren mogelijk
OGEN:  Groen, goud, geel achtige kleuren komen vaakste voor
LEVENSVERWACHTING: 9 tot 15 jaar

Hondachtig karakter

Omdat ze zwemmen, tegen regen kunnen, vaak buiten zitten en graag spelen worden ze vaak met honden vergeleken.

Grote kat

De Maine Coon is één van de grootste gedomesticeerde katten. Ze zijn sterk, atletisch en hebben een zeer dikke vacht die hen door alle seizoenen gidst.

Speels

Honden, katten, dieren, kinderen of gewoon met speeltjes. Deze katten spelen graag en hebben voldoende energie om dit lang vol te houden. Ze hebben ook nood aan beweging.

Diefstal!

De Maine Coon is een dure en populaire kat. Spijtig genoeg worden ze ook vaak gestolen, omdat deze kat graag buiten is is het makkelijker. Let dus goed op!

Affectie Normaal Speels Zeer
Vriendelijk Normaal Energie Zeer
Kind-vriendelijk Zeer Intelligent Zeer
Dier-vriendelijk Zeer Vocaal Normaal
Beweging nodig Zeer Haarverlies Zeer
main coon verzorging

Van waar komt de Maine Coon

De Maine Coon is natuurlijk afkomstig van Maine, of New England beter gezegd. In de 19 eeuw was dit een zeer belangrijke trekpleister waar veel handel ontstond. De Katten waren zeer populair tegen ongedierte, zowel thuis als op het schip of in de boerderij. Sommige bronnen claimen dat het kattenras afkomstig is uit het Noorden en dat de Vikings het tot Noord-Amerika brachten.

main coon kitten verzorgenWat we wel weten over de Maine Coon is dat het niet een resultaat is van het paren tussen een kat en een wasbeer – wat zovelen beweren. Akkoord, de staart is zeer gelijkaardig en de vacht heeft veel van elkaar weg, toch weten we dat dit wetenschappelijk niet mogelijk is. Het uiterlijk van de kat heeft veel weg van de wasbeer, vandaar de naam ‘Coon’.

De eerste gepubliceerde referentie naar een Maine Coon was in 1861 over een zwart-wit kat genaamd Captain Jenks. Een vrouwelijke Maine Coon werd uitgeroepen tot beste Cat in 1895 op een katten-show in Madison Square Garden. In New York en Boston begon de kat ongelooflijk populair te worden bij katten-shows en in het huis. Toch kende de Maine Coon een grote terugval door het invoeren van de Perzische en Siamese katten uit Engeland. Hierdoor slonk de populatie van de Maine Coon.

Vandaag de dag is de Maine Coon nog steeds één van de populairste kattenrassen ter wereld.

Karakter van een Maine Coon kat

Een goed-gevoede en gezonde Maine Coon kan zich aanpassen aan verschillende omgevingen, mensen en levensstijlen. Het ras zelf is zeer afhankelijk geweest van mensen en draagt dit ook mee in zijn bloed. Net zoals honden zullen deze katten je respecteren en aanzien als vriend. Daarnaast weet de Maine Coon ook perfect hoe het voor zichzelf kan zorgen.

Binnenshuis zal de kat zich altijd in de buurt van de eigenaar zetten. Verlaat jij de kamer en ga je ergens elders zitten is de kans groot dat je Maine Coon je komt vergezellen. De Maine Coon is ook een intelligente kat die wel een deur of raam kan openen. Let dus op dat sommige deuren op slot gaan! Sluit je de deur naar je kamer voor het slapengaan kan het goed zijn dat je Maine Coon even komt krabben.

Zoals voordien vermeld is de Maine Coon een beruchte muizenvanger. Van het leven op het schip, in de boerderij of op het platteland heeft dit kattenras veel overgehouden. Als er geen muizen rondlopen is het interessant om een speelmuis in huis te halen. Zo heeft de Maine Coon iets om zich mee bezig te houden en zijn jaaginstincten te onderhouden.

In tegenstelling tot bijna alle andere kattenrassen kan het zijn dat de Maine Coon speelgoed terugbrengt (apporteren). Dit intelligente kattenras beseft dat je aan het spelen bent en wil verder spelen. Andere katten nemen het speeltje en lopen weg, om het dan weer te laten liggen zodra het niet meer beweegt. De Maine Coon is zeer intelligent en het is dan ook belangrijk te denken aan slimme speeltjes of intelligent kattenspeelgoed

Maine Coons zitten ook graag op grondniveau. Ook al kunnen ze goed klimmen en lijken ze wat op de Noorse boskat blijven zij eerder laag bij de grond. Daarnaast blijft de Maine Coon zeer speels, waar andere kattenrassen hun speelsheid verliezen over de jaren. Vooral katers genieten van spelen op oudere leeftijd.

Hoe herken je een Maine Coon

Maine coon kat uiterlijke kenmerkenDe Maine Coon is een groot kattenras.

 • Groot & stevig gebouwd
 • Midlange stevige poten
 • ronde leeuw-achtige kop
 • Dikke vacht
 • Vierkant hoofd
 • Grote oren

De Maine Coon is een grote kat met een semi-lange vacht. De donzige vacht zorgt voor warmte en bescherming tegen vocht. Door de geschiedenis en het instinct van de kat is het een ideale jager in huis of buitenshuis, zoals een boerderij. Verder is de Maine Coon zeer gespierd en zwaar voor zijn grootte. De Maine Coon functioneert het beste in een klimaat met verschillende seizoenen. Zijn vacht en poten passen zich voortdurend aan op het klimaat.

De dikke vacht is vooral geconcentreerd rond het torso van de Maine Coon. Het hoofd en de voorpoten zijn iets minder behaard. Het hoofd van het kattenras is van gemiddelde grootte, de oren die hierop staan zijn vaak groot en zeer bol en wijd. De ogen zijn vaak zeer groot en rond, meestal te vinden in groen, goud- of koper-achtige kleur. Blauwe of gemengde oogkleuren zijn vaak weggelegen voor Maine Coons met zeer lichte of witte vacht.

Wat veel mensen niet weten is dat de Maine Coon in zeer veel kleuren en patronen beschikbaar is. Het meest voorkomende en typische patroon is het bruin gevlekte patroon. Daarnaast bestaat dit ras dus ook in het rood, wit, zwart, bruin, grijs, wit, en alle kleuren daartussenin.

Hoe groot wordt een Maine Coon?

De Maine Coon is een groot kattenras. Met hun lange haren lijken ze ook heel wat breder en groter. Tellen we de staart mee dan kan een Maine Coon tot 90 cm lang worden. In hoogte is dit ergens tussen de 30 en 50 cm.

Wanneer krijgt een Maine Coon een kraag?

Maine Coon kittens beginnen na enkele weken (meestal 8-tal weken) al met hun vacht uit te groeien. De volledige kraag kan tot 4 jaar duren voor de kat volgroeid is. Er bestaan ook kortharige Maine Coons, deze hebben geen dikke kraag zoals de langharige.

Maine Coon gezondheid en ziektes

Net zoals alle kattenrassen zijn er ziektes waar het ras meer of minder risico loopt. De meest voorkomende ziektes bij de Maine Coon zijn:

 • Aftakeling van de heupen
 • Polycystueze nierziekte – afbraak van de nieren
 • Hartaandoeningen (Hypertrophic Cardiomyopathy)
 • Reuma aan de ruggenwervels

Speciale verzorging

Ondanks de lengte van de vacht is deze nog zeer zacht en glad. De vacht is zo dat deze ook niet snel zijn zachtheid zal verliezen door de natuurlijke verspreiding van vetten en olie. Als je de vacht één tot twee maal per week borsteld met een stalen kam, dan kan je de dode haartjes makkelijk verwijderen en de vacht langdurig onderhouden.

De vacht van de Maine Coon is opgedeeld in onder- en bovenvacht. Knopen vormen zich vooral wanneer de dode haartjes van de ondervacht zich vermengen in de bovenvacht. Doe dit voorzichtig, Maine Coons zijn geduldige dieren en beseffen wat het nut is. Begin hiermee wanneer je kat nog kitten is en je zal hier zeer weinig last van hebben.

Daarnaast is het ook van groot belang de staart goed te borstelen omdat hier zoveel haar samenzit. Knopen vormen zich makkelijk en afentoe blijft wat vuil of poep hangen in de staart. Je kan dit makkelijk reinigen met een vochtige doek.

Een Maine Coon moet amper in bad. Als je merkt dat de glans van de vacht verdwenen is en dat de vacht er slecht aan toe is kan het tijd zijn voor een bad. Let op, slechte vacht kan ook wijzen op slechte voeding!

Tanden moeten afentoe ook gepoetst worden om tandproblemen te voorkomen. Dagelijks borstelen of onderhouden kan, maar één keer per week is zeker aangeraden. Ook de nagels moeten onderhouden worden. Dit kan gedaan worden door manueel, wekelijks de nagels te trimmen. Zoniet kan je gebruik maken van krabpalen zodat de kat hier zelf aan kan werken. Ben je van plan zelf te knippen, zorg dan dat je hier vroeg mee begint zodat de kat dit gewend is.

Verder is het van uiterst belang om de litterbox of kattenbak proper te houden. Maine Coon en andere kattenrassen zijn uiterst gesteld op hygiënen en weigeren hun bak te gebruiken als deze niet proper is. Daarbij wil jij ook geen staart vol poep, dus beter van de bak te reinigen alvorens dat de kat hem gebruikt.

 • Nageltjes trimmen
 • Tanden poetsen
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Hoe oud wordt een Maine Coon?

De leeftijd van een kat hangt af van verschillende factoren. Een Maine Coon wordt gemiddeld tussen de 9 en 15 jaar oud. Dit hangt af van fokker tot fokker. Zwakke genen kunnen een kortere levensduur betekenen. Daarnaast is ook de verzorging en algemene gezondheid van de kat van groot belang.

kleuren maine coon kat

Tot zover het kattenras profiel van de Maine Coon. Deze kat is ongelooflijk mooi en speciaal, wil je er één kopen dan komt hier ook een budget bij kijken. Ben je fan van dit soort katten? Lees dan ook het kattenras profiel van de Noorse boskat. Deze zijn familie van elkaar.

Lees naast de Maine Coon ook de volgende kattenras profielen

Ook interessant