Snel zoeken
Het Leeuwenkop konijn
De naam van het leeuwenkop konijn spreekt boekdelen. Deze kleine konijntjes hebben een atypische vacht met manen. Dit maakt het leeuwenkop konijn geliefd als showdier, maar ook als huisdier zijn ze populair. Ondanks hun kleine en gespierde lichaam hebben ze grote oren die wel vijf tot zes centimeter lang kunnen zijn.
Gewone naam: Leeuwenkop konijn
Wetenschappelijke naam: Oryctolagus cuniculus
Gewicht: 1,3 tot 1,7 kilogram
Afmetingen: 20 tot 40 centimeter
Leeftijd: 7 tot 10 jaar
Kleuren: zeer gevarieerd
Vergelijkbare rassen: Angora, hangoordwerg en rex
Het zijn echte speelvogels, ze zitten vol energie. Toch zijn ze heel zachtaardig en echte knuffelaars, waardoor ze een ideale match zijn voor kinderen. Als je denkt dat dit weleens het konijn voor jou zou kunnen zijn, lees dan zeker verder. In dit artikel bespreken we zijn kenmerken, karakter, verzorging en de prijs.
Karakter van een leeuwenkop konijn
Dit ras wordt niet gefokt voor zijn karakter, maar voor zijn uiterlijk. Daardoor is het moeilijk om rasspecifieke karaktertrekken op de leeuwenkop te plakken. Dit geldt trouwens voor vele konijnenrassen. We bespreken hier dus de algemene karaktertrekken, maar denk eraan dat er altijd uitzonderingen bestaan. Bovendien heeft elk konijn behoefte aan privacy. Als de leeuwenkop zich vertrouwd voelt in zijn omgeving, dan is hij erg aanhankelijk. Hij zal ook willen binden met zijn gezin. Dit ras heeft hierdoor misschien wat extra aandacht nodig dan andere rassen, maar dat is het helemaal waard.
Eens leeuwenkoppen een vertrouwensband hebben met hun familie, houden ze van aanrakingen en aaitjes. Als ze die niet krijgen, zullen ze er zelf om vragen. Maar vergis je niet, er zit veel energie in deze kleine konijntjes. Ze houden van spelen en ravotten.
Door hun tolerante en welgemanierde houding kunnen ze goed overweg met kinderen. Maar denk eraan dat elk konijn zijn limiet heeft en voldoende privacy nodig heeft. Leer je kinderen dus goed omgaan met het konijn. Ten slotte is de leeuwenkop slim, waardoor hij vlot kan getraind worden.
Leeuwenkop voeding
Zoals bij alle konijnen het geval is, bestaat het grootste deel van het leeuwenkop dieet uit hooi. Meer bepaald moet de voeding minstens zeventig procent hooi bevatten. Je voorziet je konijn dus best aldoor van hooi. Het draagt bij aan een goede spijsvertering en het zorgt ervoor dat de tanden van je konijn worden bijgeslepen om overgroei te voorkomen.
Goede voorbeelden van hooisoorten voor de leeuwenkop zijn timothee hooi en alfalfa (luzerne) hooi. Omdat alfalfa hoge voedingswaarden bevat, is het ideaal voor de jonge leeuwenkop in volle groei. Let wel op met te veel alfalfa hooi bij oudere konijnen, het kan leiden tot obesitas. Door de lagere nutritionele waarden is timothee hooi geschikt voor alle leeftijden.
dient als aanvulling op het hooi. Het bevat extra voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Het is erg belangrijk om het droogvoer goed te doseren, ongeveer twintig gram pellets per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor een leeuwenkop van anderhalve kilogram is dit ongeveer dertig gram biks per dag. De beste optie zijn vezelrijke pellets, liefst zonder toegevoegde suikers en graan.
Ten slotte moet je konijn ook onbeperkt zuiver water hebben en drie soorten groenvoer, kruiden, groenten en fruit. De hoeveelheid groenvoer zit voor een gemiddelde leeuwenkop van anderhalve kilogram tussen de 75 en 150 gram per dag. Bouw dit rustig op.
Een aangepast hok
Hoewel het leeuwenkop konijn een klein ras is, heeft het veel plaats nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Dus hoe groter het hok of de kooi, hoe beter. De kooi moet minstens vier keer groter zijn dan je konijn. Voor een leeuwenkop betekent dit dat de oppervlakte van de kooi 45 bij 61 centimeter moet zijn. Hoe meer konijnen je hebt, hoe groter ook het hok moet zijn.
Bovendien hebben konijnen de behoefte om rond te kunnen lopen, dus een ren aan het hok is ideaal. Je kan de leeuwenkop ook vrij in huis of in de tuin laten rondhuppelen. Een kooi van kunststof krijgt de voorkeur. Aan een houten kooi zal het konijn gaan knagen, wat schadelijk kan zijn. Voor de vloer van de kooi vermijd je best tralies, die kunnen pijnlijk zijn voor de poten van je konijn.
Het konijnenhok moet een drinkfles, een hooiruif en een voederbakje bevatten. Ook speelgoed is noodzakelijk om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Omdat een konijn privacy nodig heeft en zich moet kunnen terugtrekken, zorg je best ook voor een veilige slaapplaats.
Je kan je konijn ook zindelijk maken, want het zijn erg nette dieren. Dus plaats ook een konijnentoilet in het hok of zorg voor een aparte plaats. Ook de juiste bodembedekking in de kooi is van belang. Voor een buitenkooi kies je best voor isolerend materiaal zoals stro. Voor een binnenkooi zijn ook krantensnippers geschikt. Voorzie dan wel een konijnentoilet, want krantensnippers zijn niet absorberend.
Verzorging
Hoewel konijnen zichzelf wassen, kan je ze helpen door ze af en toe te kammen. Zo verwijder je de losse haren en voorkom je haarballen die in het ergste geval de spijsvertering van je konijn blokkeren. Algemeen genomen maken konijnen om de drie à zes maanden een rui door. Kort gezegd wisselen ze dan hun vacht. Er ontstaat een cyclus van lichte en zware ruiperiodes.
Tijdens een zware ruiperiode moet je de leeuwenkop waarschijnlijk meerdere keren per week kammen. De huid van een konijn is heel gevoelig, dus gebruik een zachte borstel en kam niet te hard. Door hun dikke en zachte vacht hebben leeuwenkop konijnen een goede vachtverzorging nodig. Zeker de manen verdienen extra aandacht. Door de langere haren kunnen er sneller klitten ontstaan.
De leeuwenkop moet minstens één keer per week geborsteld worden, maar liever meerdere keren per week. Een konijn in bad stoppen is niet nodig. Konijnen houden niet van water en een bad kan erg stresserend zijn. Wel kan je met een vochtig washandje je konijn wat schoonvegen. De nagels van de leeuwenkop moeten regelmatig geknipt worden, zeker als ze niet genoeg afslijten. Vraag je dierenarts om dit een keer te tonen. Daarna kan je het makkelijk zelf.
Veel voorkomende gezondheidsproblemen
Zoals alle konijnen hebben ook leeuwenkoppen last van vaak voorkomende gezondheidsproblemen. Zo hebben ze een gevoelig spijsverteringsstelsel, waardoor er makkelijk een blokkade of diarree kan ontstaan. Konijnenkeutels zijn een goede indicator voor de gezondheid van je konijn. Het juiste voedsel is hier van belang. Kies voor vezelrijk voedsel en zorg voor een onbeperkte hooivoorraad. Pellets dienen als aanvullend voer en ze mogen slechts in kleine hoeveelheden gegeven worden.
Konijnen zijn vatbaar voor oog- en ademhalingsinfecties. Omdat de wortels van de boventanden van leeuwenkop konijnen vlak onder de sinussen liggen, hebben ze wel vaker last van sinusinfecties. Ook een ontsteking van de neus kan voorkomen. Dit kan opgelost worden met een antibioticakuur.
De tanden van een konijn groeien aan de lopende band. De leeuwenkop is door zijn kleinere kop en langere kaak vatbaarder voor scheefstandproblemen. Om overgroei te voorkomen moeten konijnen toegang hebben tot speelgoed en kauwsnacks om de slijtage te bevorderen. Ook hooi en pellets ‘vijlen’ als het ware het gebit van je pluizenbol. Als je konijn moeite heeft met eten of als hij gewicht verliest, dan kan je dierenarts de tanden bijvijlen.
Je laat je konijn best vaccineren tegen beide varianten van het RHD-virus en tegen het myxomatosevirus. Beide virussen kunnen dodelijk zijn. Bovendien wordt myxomatose overgebracht door stekende insecten, maar ook door vlooien. Zorg er dus voor dat je konijn altijd vlooienvrij is.
Hoe oud wordt een leeuwenkop konijn?
Uiteraard hangt dit voornamelijk af van het leven van het konijn. Dit ras is iets kleiner en heeft een lagere levensverwachting dan sommige andere konijnen. De leeuwenkop sterft meestal op een leeftijd tussen 7 en 10 jaar. Gemiddeld halen grotere konijnen 10 tot zelf 14 jaar ouderdom.
Zindelijkheid training
Leeuwenkop konijnen zijn zeer slimme dieren, waardoor je ze sneller zindelijk maakt dan andere konijnen. Konijnen hebben de neiging om altijd op dezelfde plaats hun behoefte te doen, liefst in een hoekje van hun hok. Je zet dus best een toilet op die plaats. Een alternatief is dat je met een andere bodembedekker de plaats van het toilet afbakent.
Als toiletvulling zijn houten kattenbakkorrels, strokorrels of hennepvezels ideaal. Dit kan je afdekken met stro of hooi om je konijn aan te moedigen om erin te gaan. Gebruik geen klontervormende kattenbakvulling, dit kan verstopping veroorzaken als het wordt gegeten. Je kan de hooiruif gerust boven het toilet hangen, want een konijn eet graag terwijl het zijn behoefte doet.
Blijf de eerste keren bij je konijn staan als het in het toilet gaat zitten. Dan kan je hem belonen als hij zijn behoefte heeft gedaan. Je kan de konijnenkeutels ook verzamelen en ze telkens in het toilet leggen, zodat je konijn begrijpt dat dat de juiste plaats is. Konijnen zijn heel nette dieren, dus zorg ervoor dat je het toilet regelmatig schoonmaakt. Een konijn zal niet op een vies toilet willen kruipen.
Wat kost een leeuwenkop konijn?
Onderhoud
Hoewel konijnen kleine huisdieren zijn, zijn ze eerder duur in onderhoud. Vooral kwalitatief eten zal je wel wat centen kosten. Ook de voorraad aan bodembedekking van het hok en het konijnentoilet tikt al snel aan. Over het algemeen tel je ongeveer veertig tot zestig euro per maand neer.
Ook het konijnenhok, de konijnenkooi en de bijbehorende ren zijn dure investeringen. Deze bestaan in verschillende maten en materialen, maar ook in verschillende vormen en kwaliteiten. Leg een budget van minimaal veertig euro aan de kant voor de goedkoopste kooien. Denk ook aan de inrichting zoals een drinkfles, voederbakje, hooiruif, slaapplaats en speelgoed.
Aankoop
De prijs van een leeuwenkop konijn hangt af van de zuiverheid van het ras. Een showkonijn moet voldoen aan bepaalde eisen, waardoor het ras zo zuiver mogelijk moet zijn. Je moet daarvoor al diep in je portefeuille tasten, reken maar op zo’n honderd euro.
Als je echter gewoon fan bent van de schattigheid en het aangename karakter van de leeuwenkop, dan kan dertig euro al volstaan. De prijs hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van het beestje en of je naar een dierenwinkel gaat of bij een gespecialiseerde fokker.