TYPE: Niet-erkend
GROOTTE: 28 tot 35 centimeter groot
GEWICHT: 3 tot 6 kilogram
VACHT: Middellange, golvende of gekrulde vacht
KLEUR: Wit, zwart, crème, bruin, abrikoos
LEEFTIJD: 12 tot 15 jaar
KARAKTER: Vriendelijk, actief, uitbundig, liefdevol
GESCHIKT VOOR: Gezinnen
ORIGINE: Verenigde Staten
De maltipoo is ontstaan uit het idee om een nieuw type hypoallergene hond te fokken, zodat zelfs mensen met een allergie kunnen genieten van een viervoeter in huis. Deze kruising tussen een maltezer en een dwergpoedel heeft de vriendelijkheid van de eerstgenoemde en de intelligentie van de laatste; een aangenaam, vrolijk en speels ras dus. De maltipoo is allemansvriend en kan zich aan elke situatie aanpassen: kinderen of volwassenen, klein of groot huis … het maakt hem niets uit.
Energie | Normaal | Intelligent | Laag |
Algemene gezondheid | Normaal | Levensduur | Hoog |
Sociaal | Hoog | Kindvriendelijk | Hoog |
Snel zoeken
3 weetjes over de maltipoo hond
1. Verdraagt de zon niet goed
De maltipoo kan niet goed tegen de zon. Neem hem dus niet te vaak mee tijdens een wandeling in de brandende zon.
2. Hondenras met weinig haarverlies
De maltipoo is gefokt als hypoallergene hond, zodat ook mensen met allergieën hem kunnen verdragen. Deze kruising verliest dan ook weinig haar.
3. Voorkeur voor een designerhond
Een designerhond (een andere naam voor een bekende kruising) is soms een betere keuze dan een rashond. Men kan namelijk beter de kans op eventuele ziektes voorspellen. Kruisingen lopen dan ook vaak minder risico op aandoeningen dan zuivere rashonden.
Karakter van de maltipoo
De maltipoo is een erg geliefde gezinshond, aangezien hij het met iedereen weet te vinden. Hij vertoeft graag in het bijzijn van mensen en vormt een goede combinatie met kinderen, aangezien hij ook erg speels is.
Deze vriendelijke hond heeft bovendien een geringe gestalte en zal kleine kinderen dus niet omverlopen.
Daarnaast is de maltipoo ook geschikt voor ouderen, want hij heeft niet veel beweging nodig en blaft zelden. Zelfs naar vreemden toe is hij lief, wat van hem natuurlijk geen goede waakhond maakt.
Ook met andere dieren komt de maltipoo goed overeen. Hij is erg volgzaam en speelt graag met andere honden.
De maltipoo heeft wel een aangeboren instinct om kleine dieren achterna te lopen, maar mits een goede socialisatie kan hij dit afleren.
Geschiedenis van de maltipoo
In de jaren 60 steeg de vraag naar hypoallergene honden, wat leidde tot het kruisen van verschillende hondenrassen, en dit vooral in de Verenigde Staten. Zo werd ook de maltezer met de dwergpoedel gekruist.
Verzorging van de maltipoo
Training
De maltipoo is net zoals de dwergpoedel een erg intelligente hond. Hij leert erg snel bij en is vrij gemakkelijk te trainen. Wees wel consequent in de training en creëer een zekere routine. Geef hem altijd positieve feedback, zodat hij van de training kan genieten en zelfvertrouwen opbouwt.
Beweging
De maltipoo heeft niet veel nood aan beweging buitenshuis, aangezien hij zijn baasje heel de dag volgt in huis. Toch zijn een beetje beweging en aandacht van groot belang als mentale stimulans voor de maltipoo. Verder is dit ook voor de socialisatie zeer belangrijk.
Vacht
De vacht van de maltipoo kan erg variëren naargelang van welke ouder hij de meeste genen heeft geërfd. Hij kan lang, steil haar hebben dat makkelijk in de knoop geraakt of net een zachte, gekrulde vacht. Het hangt van het type vacht af hoe vaak je de maltipoo dient te borstelen. Een dagelijkse borstelbeurt is aangeraden om knopen te vermijden. Bovendien kan je kiezen voor een jaarlijks bezoek aan een trimsalon.
Maltipoo voeden
Een maltipoo is nogal aan de kleine kant en heeft dan ook niet zoveel eten nodig. De maltipoo heeft weliswaar een snelle stofwisseling, maar door zijn kleine maag kan hij niet veel ineens eten. Daarom bestaan er voor kleine honden speciale brokken die de juiste stoffen bevatten, zodat ze zeker voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
Hoewel brokken meer koolhydraten bevatten en dus energierijker zijn, heeft de maltipoo ook nood aan echt vlees. Kijk dus na of de voeding die je koopt vlees bevat. Een dieet met droogvoer is goedkoper, maar je boet wel in aan kwaliteit.
Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je hond voldoende vers water heeft. Contacteer je dierenarts als je met vragen zit rond voeding of als je je zorgen maakt over het gewicht van je maltipoo.
Ziektes en afwijkingen
BIj het fokken van de maltipoo let men erop de kans op erfelijke aandoeningen zo beperkt mogelijk te houden. Hoewel er nog niet veel bekend is over het jonge hondenras, heeft men toch al weet van enkele typerende ziektebeelden.
- Zo heeft hij aanleg voor patella luxatie, een aandoening waarbij het kniegewricht niet juist ontwikkeld is.
- Daarnaast komt de ziekte van Calvé-Legg-Pethes voor, een heupaandoening door onvoldoende bloedtoevoer die kan leiden tot kreupelheid.
- Verder komt ook epilepsie voor en is hij vatbaarder voor huidaandoeningen.
Hoeveel kost een maltipoo?
De prijs van een maltipoo varieert tussen de 1.000 en de 2.000 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals de kleur, het geslacht, de vacht enzovoort.
De aankoopprijs bedraagt slechts een klein deel van het totale kostenplaatje. Er zijn namelijk ook andere kosten waarmee je rekening moet houden, zoals een eet- en drinkbak, fietsmand en hondenkussen. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor voeding betaal je jaarlijks gemiddeld 500 euro.
Daarnaast heeft een hond ook medische zorg nodig. Veel baasjes kiezen voor een jaarlijkse controle bij de dierenarts, of ze laten hun hond castreren of steriliseren; en soms wordt de hond ziek of moet hij geopereerd worden.
Gemiddeld betaal je zo’n 300 euro aan medische kosten per jaar.