Snel zoeken
De Beagle
De beagle wordt bestempeld als de ideale gezinshond. Maar vergis je niet: een beagle is heel zachtaardig, maar kan ook erg koppig zijn. Dit ras staat verder bekend om zijn sterk reukvermogen. De beagle wordt daarom vaak ingezet als speurhond.
TYPE: Lopende hond
GROOTTE: 31 tot 38 centimeter
GEWICHT: 8 tot 14 kilogram
VACHT: Kortharig
KLEUR: Zwart, wit, roodbruin
LEEFTIJD: 10 tot 15 jaar
KARAKTER: Liefdevol, actief, vrolijk, sociaal, vriendelijk
GESCHIKT VOOR: Gezinnen met kinderen
ORIGINE: Engeland
De beagle is een sociale, lieve en vrolijke hond. Aangezien het oorspronkelijk jachthonden waren, beschikken ze nog steeds over een groot jachtinstinct. Daarom rennen beagles wel eens achter klein wild aan. Bovendien hebben ze een enorm reukvermogen waardoor ze bij grensbewakingen worden ingezet om drugs op te sporen. Ze zijn intelligent en kunnen koppig zijn, zo erg dat ze soms zelfs niet luisteren en hun baasje niet serieus nemen. Het is belangrijk dat een beagle een consequente training krijgt waarbij het baasje zich dominant opstelt.
Energie | Hoog | Intelligent | Hoog |
Algemene gezondheid | Normaal | Levensduur | Hoog |
Sociaal | Hoog | Kindvriendelijk | Hoog |
3 weetjes over de beagle
1. Gebruikt om te jagen
In Engeland was de beagle enorm populair tijdens het jagen. De beagle gaat voorop en gebruikt zijn geweldige neus om dieren op te sporen. Eens de hond de wilde beestjes uit hun schuilplek jaagde werd er op geschoten door hun baasjes. Werd er een dier geschoten dan kon de beagle deze ook zoeken en tot bij zijn baasje brengen.
Ook de witte staart is geen toeval. Hier werd selectief op gefokt. Door de witte staart kon men hen makkelijker in het oog houden (en volgen) tijdens het jagen.
2. De speurhond van eerste keuze
Speurhonden moeten niet enkel goed rieken, ze moeten ook door kleine ruimtes geraken. De beagle beschikt over een geweldig reukorgaan en is daarbij ook klein en behendig. Ze zijn dus ook goede drugshonden en worden gebruikt als alternatief op de grotere herdershonden.
3. De oren helpen bij het rieken
Het klinkt raar, maar de beagle kan beter rieken door de lange oren. Tijdens het snuffelen is de neus zo goed als tegen de grond gedrukt. De oren werken op dat moment als een soort kanaal dat geuren naar de neus duwt. Door deze stroom te beïnvloeden kan de hond een geur beter oppikken.
Leven met een beagle
Beagles zijn uitstekende gezinshonden. Ze zijn lief en zachtaardig naar mensen toe, ook naar vreemden, wat hen natuurlijk niet geschikt maakt als waakhond. Met kinderen kunnen beagles goed overweg, maar het is belangrijk dat ze op een juiste manier met elkaar leren omgaan. Vanwege hun middelmatige grootte zullen ze ook niet snel kleine kinderen omverlopen. Beagles zijn ook goede therapiehonden.
Dit ras kan het goed vinden met andere honden. Ze worden niet snel agressief en zijn erg sociaal. Met kleine dieren is de omgang soms moeilijker. Vanwege hun jachtinstinct lopen ze achter konijnen en katten aan. Mits een goede opvoeding en vroege socialisatie is dit echter af te leren zodat ze perfect kunnen omgaan met allerhande dieren.
Geschiedenis van de beagle
Het ras is afkomstig uit Groot-Brittannië, waar de beagle is ontstaan na tal van kruisingen met onder andere de Sint-Hubertushond, de Foxhound en de zogenaamde Southern Hound. Allerlei overwegingen, zoals het jachtinstinct, speelden een rol bij het maken van deze kruisingen. De naam ‘beagle’ dook voor het eerst op in de zestiende eeuw onder koning Henry VIII. In de middeleeuwen werd de naam ‘beagle’ gebruikt voor kleinere honden en bestond er zelfs een hondenras genaamd ‘Little Beagle’. Deze honden pasten vanwege hun kleine grootte in de tas van de jager. Zij werden dan op het einde van de jacht losgelaten om kleine prooien op te sporen.
Het duurde nog meerdere eeuwen voor de moderne beagle werd gefokt. Pas aan het einde van de negentiende eeuw werd de beagle als officieel ras erkend. Het ras werd erg bekend na de ontwikkeling van de stripfiguur Snoopy.
Verzorging van de beagle
De beagle heeft niet erg veel verzorging nodig. Dankzij zijn dikke, dubbele vacht is hij goed bestand tegen slecht weer. Verder heeft de beagle veel aandacht nodig. Hij is actiever dan hij laat uitschijnen en gaat graag tot twee uur per dag op stap.
Training
Hoewel beagles brave honden zijn, zijn ze niet altijd makkelijk te trainen. Ze kunnen koppig zijn en zich bovendien te lang op hetzelfde concentreren. Daarnaast zijn ze snel afgeleid door hun sterk reukvermogen. Het is dan ook een hele uitdaging om de training vlot te laten verlopen. Trainen op gehoorzaamheid is uiterst belangrijk, zodat ze leren dat ze altijd moeten luisteren. Veel geduld en positieve feedback zijn dan ook uiterst belangrijk bij het trainen van een beagle.
Beweging
Hoewel een beagle er soms lui uitziet, zit hij in feite barstensvol energie. Het is dan ook belangrijk je hond voldoende beweging aan te bieden. Eén tot twee uur beweging per dag is zeker nodig. Dit kan je organiseren in verschillende kleine wandelingen, een grote wandeling of samen spelen in de tuin. Als je gaat wandelen met je beagle houd je hem best aan de lijn. Door zijn reukvermogen en zijn jachtinstinct zou hij namelijk soms durven weglopen. De beagle geniet ervan op wandelingen nieuwe geuren te ontdekken en zal daarom soms in jouw plaats de route willen bepalen.
Vacht
De beagle is kortharig en heeft een dikke, dubbele vacht. Wekelijks borstelen volstaat om losse haren te verwijderen. In de ruiperiode kan je ze best één keer per dag borstelen. Borstel zeker ook rond de oren, want de beagle is gevoelig aan oorontstekingen. Vergeet niet dat de haren van de beagle moeilijk van textiel te krijgen zijn.
Voeding
De beagle behoort tot de middelgrote hondenrassen. Zij krijgen gemiddeld 10 gram voeding per kilo lichaamsgewicht. Een actieve beagle mag natuurlijk iets meer eten. Beagles moet je wel goed in het oog houden, aangezien ze een bijzonder goede eetlust hebben. Ze zijn erg gevoelig aan overgewicht en moeten daarom van in het begin de juiste voeding krijgen en correcte eetgewoontes aanleren.
Een pup geef je best drie tot vier keer per dag te eten, terwijl een volwassen hond beter twee keer per dag eten krijgt. Je kan ervoor kiezen om nooit op vaste tijdstippen te voeden, zodat je hond niet gaat bedelen.
Een beagle kan zowel droogvoer als natvoer eten. Brokken bevatten koolhydraten, wat deze voeding geschikt maakt voor actieve honden. Een dieet met droogvoer is het voordeligst. In natvoer zit weliswaar meer vocht, waardoor je hond sneller verzadigd is. Je kan er ook voor kiezen droog- en natvoer af te wisselen. Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je hond voldoende vers water heeft.
Vaak voorkomende ziektes en afwijkingen
De beagle maakt over het algemeen weinig kans op ziektes. Toch komen er zoals bij elk ras enkele genetische afwijkingen voor. Zo hebben ze onder andere aanleg voor overgewicht. Let dus altijd goed op hun voeding. Verder komt bijvoorbeeld intervertebrale discusdegeneratie voor. Deze aandoening van de tussenwervelschijven in het ruggenmerg kan een hernia veroorzaken. De beagle heeft dan veel pijn en wil niet meer wandelen.
Daarnaast kan epilepsie optreden bij de beagle. Deze aandoening kan reeds op jonge leeftijd worden vastgesteld. De beagle heeft ook een verhoogde kans op Steroid-Responsieve Meningitis-Arteritis, een ontsteking van de hersenvliezen. Dit is een acute ziekte die chronisch kan worden als het niet snel genoeg behandeld wordt. Net zoals bij veel andere hondenrassen komen ook heup- en elleboogdysplasie voor. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupkom die erg pijnlijk kan zijn. Elleboogdysplasie is een pijnlijke afwijking die tot kreupelheid kan leiden en in meerdere vormen kan voorkomen.
Hoe oud wordt een beagle?
Een beagle kan tot 15 jaar oud worden. Gemiddeld kan je rekenen op 10 tot 15 jaar. Veel hangt af van de genetische afwijkingen, ziektes en de algemene levenscondities van de hond. Ben je een goed baasje met een gezonde hond dan kan je jaren van elkaars gezelschap genieten.
Hoeveel kost een beagle?
De prijs van een beagle varieert sterk en ligt tussen de 800 en de 2.000 euro. De exacte prijs wordt beïnvloed door meerdere factoren. Zo is een pup met stamboom bijvoorbeeld duurder dan een pup zonder. Bij de beagle speelt ook de kleur een rol. Hoe specialer de kleurencombinatie, hoe duurder de hond. Je koopt best je pup bij een erkend fokker zodat je meer informatie hebt over de afkomst van de pup.
De aankoopprijs van je hond beslaat slechts een klein deel van het totale kostenplaatje. Er zijn namelijk ook andere kosten waarmee je rekening moet houden, zoals een eet- en drinkbak, hondentuig en een GPS tracker. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor de voeding betaal je jaarlijks zo’n 300 euro, en als je hond speciale voeding nodig heeft, loop dit al snel op.
Daarnaast heeft een hond ook medische zorg nodig. Veel baasjes kiezen voor een jaarlijkse controle bij de dierenarts en laten hun hond castreren of steriliseren. Soms wordt de hond ziek en moet hij zelfs geopereerd worden. Daarbij komen nog andere verzorgingskosten, zoals nagelverzorging. Uit een onderzoek van de FOD Economie blijkt dat een Belgisch huishouden gemiddeld 216,50 euro per maand uitgeeft per huisdier.