Snel zoeken
De Rottweiler
De rottweiler heeft een groot waakinstinct, waardoor hij in sommige landen op de lijst van gevaarlijke hondenrassen staat. Mits een consequente opvoeding is de rottweiler echter een liefdevolle, gehoorzame en uiterst aanhankelijke hond. De rottweiler wordt ook vaak als politiehond gebruikt vanwege zijn karakter. Hij is leergierig en durft vreemden wel eens af te schrikken door zijn tanden te laten zien. In tegenstelling tot wat velen denken, wordt hij nooit zonder aanleiding agressief.Â
TYPE: Molosser
GROOTTE: 56 tot 69 centimeter groot
GEWICHT: 36 tot 61 kilogram
VACHT: Korte, dubbele vacht
KLEUR: Zwart, roodbruin
LEEFTIJD: 8 tot 10 jaar
KARAKTER: Zelfzeker, waakzaam, trouw, dapper
GESCHIKT VOOR: Ervaren hondeneigenaars, politiehond
ORIGINE: Duitsland
De rottweiler is een zelfzekere en dappere hond. Hij blijft zijn baasje trouw en zal onvoorwaardelijk over hem waken, waarbij hij soms als waarschuwing zijn tanden laat zien. Daardoor kwam hij aan zijn reputatie als agressieve hond. Zo wordt hij in films nog vaak als vechthond afgebeeld. Met de juiste aanpak en een consequente opvoeding is de rottweiler echter een gehoorzame, trouwe en liefdevolle hond.
Energie | Hoog | Intelligent | Hoog |
Algemene gezondheid | Normaal | Levensduur | Hoog |
Sociaal | Hoog | Kindvriendelijk | Hoog |
3 weetjes over de rottweiler
1. ze leunen graag
Rottweilers werden vroeger ook gebruikt als herdershonden voor vee. Een rottweiler eigenaar weet het je te vertellen; ze leunen graag en vaak tegen alles en iedereen. Vroeger gebruikte deze hond hun gewicht om koeien in de juiste richting te duwen. Hun hoofd is een krachtig wapen, let op voor een kleine kopstoot hier en daar.
2. Nu zonder geknipte staart
Bijna iedereen kent rottweilers als een hond met een korte geknipte staart. Tegenwoordig mag je dit niet meer doen, en zien we dus meer en meer rottweilers met een volledige staart.
3. Bijna uitgestorven
De grote hond werd op een bepaald voornamelijk gebruikt als herdershond. Met de industrialisatie van de sector was er steeds minder nood aan herdershonden. Het aantal rottweilers begon drastisch te dalen tot het ras decennia later opnieuw populair werd als waak- en politiehond.
Karakter van de rottweiler
Bij kinderen gedragen rottweilers zich over het algemeen rustig en ontspannen. Het is belangrijk dat ze met elk gezinslid een band opbouwen, zo niet zijn rottweilers geneigd zich aan één baasje te hechten. Bovendien zijn ze heel beschermend naar hun gezin toe. Je moet rottweilers dan ook goed in het oog houden bij kleine kinderen, zeker als er vriendjes komen spelen. Spelende kinderen kunnen namelijk het beschermingsinstinct van rottweilers activeren. Aangezien dit ras vrij groot en sterk is, kunnen ze soms onopzettelijk kleine kinderen omverlopen. Mits een goede opvoeding zijn rottweilers zeker geschikt als gezinshond.
Rottweilers kunnen soms moeilijk omgaan met andere dieren. Mits een vroege socialisatie kunnen deze honden echter leren hoe ze zich het best gedragen bij andere dieren. Bij een puppy zal de socialisatie makkelijker verlopen dan bij een oudere rottweiler. Vaak komen ze het best overeen met dieren van het andere geslacht, vooral als die zich onderdanig gedragen. Hoewel de omgang met andere dieren aangeleerd kan worden, zijn rottweilers niet geschikt voor een huishouden waar al meerdere dieren leven.
Geschiedenis van de rottweiler
De rottweiler is een van de oudste hondenrassen ter wereld. De voorouders van de rottweiler waren namelijk zeer populair in de tijd van de Romeinen, die al heel snel hun uitstekende werkvermogen opmerkten. De Romeinen maakten vaak lange reizen met hun vee en hadden onderweg nood aan voedsel en bescherming. De voorouders van de rottweiler hadden als taak het vee, dat moest dienen als voedsel, te drijven. Bovendien beschermden ze ook de Romeinen tegen wilde dieren.
Het huidige ras is ontstaan in de Duitse stad Rottweil, waar lokale slagers al snel de capaciteiten van de hond opmerkten en het ras begonnen te fokken. Vandaar dat de rottweiler soms de naam slachthond krijgt.
Met de start van de industrialisering nam het belang van de rottweiler af. Zijn taken zoals de bewaking van het erf of zijn reisgezelschap beschermen tijdens lange tochten werden minder belangrijk. Daardoor werd het ras minder gefokt en was de rottweiler met uitsterven bedreigd. In de twintigste eeuw nam het belang van dit ras terug toe. De rottweiler wordt tegenwoordig ingezet bij de politie en in het leger, maar is ook geschikt als huisdier.
Verzorging van de rottweiler
De rottweiler heeft nood aan een consequente training en voldoende beweging. Hij wordt namelijk té dominant als hij niet genoeg aandacht krijgt. De rottweiler is graag actief bezig. Wie hem deze zaken kan bieden, krijgt een gehoorzame en liefdevolle viervoeter in huis.
Goede consequente training
Rottweilers zijn erg leergierig, maar hebben nood aan een consequente training en een vroege socialisatie. Vanwege hun karakter is ervaring vereist. Ze zijn namelijk heel zelfzeker, waardoor het baasje dominant moet optreden en duidelijke grenzen moet aangeven. Je traint dit ras het best met positieve feedback, aangezien straffen tot angst en bijgevolg agressie kunnen leiden. Het is noodzakelijk om rottweilers bezig te houden, zodat ze zich niet gaan vervelen.
Veel beweging
Rottweilers hebben voldoende beweging nodig en spelen graag in de buitenlucht. Ze moeten in totaal zeker 45 à 60 minuten beweging per dag hebben. Je bepaalt zelf of je dit opdeelt in twee kortere wandelingen of kiest voor één grote. Daarnaast zwemt en loopt hij graag. Zorg ervoor dat je dagelijks ongeveer twee uur actief kan bezig zijn met je hond. Rottweilers moeten namelijk genoeg bewegen om overgewicht te vermijden. Pas wel op met puppy’s. Hun spieren kunnen overbelast geraken als ze te veel bewegen.
Vacht
De rottweiler is kortharig en zijn vacht heeft dan ook niet veel verzorging nodig. Wekelijks borstelen volstaat om losse haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiode kan je ze best één keer per dag borstelen. De rottweiler moet zelden in bad nodig. Modder kan je ook makkelijk verwijderen met een borstel of een vochtige doek.
Rottweilers voeden
Omdat de pups snel groeien, moeten rottweilers caloriearm voedsel eten. Dit voorkomt dat de honden té snel groeien met gewrichtsproblemen tot gevolg. Hoe groter en actiever de hond, hoe meer voeding hij nodig heeft. Pas de voeding dus altijd aan de behoefte van je hond aan. Een volwassen rottweiler met een gemiddeld activiteitsniveau heeft ongeveer nood aan vijftien gram voer per kilo lichaamsgewicht per dag. Een rottweiler geef je best verschillende kleinere porties doorheen de dag, zodat hij niet alles direct naar binnen werkt. Het ras is namelijk vatbaar voor overgewicht.
Een rottweiler eet best droogvoer of rauw voedsel. Brokken bevatten koolhydraten, wat deze voeding geschikt maakt voor uitermate actieve honden. Een dieet met droogvoer is het goedkoopst, maar rauw voedsel kan meer voordelen hebben voor de gezondheid van je hond.
Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je hond voldoende vers water heeft, want een hond drinkt veel. Contacteer je dierenarts als je met vragen zit rond voeding of als je je zorgen maakt over het gewicht van je rottweiler.
Ziektes en afwijkingen
De rottweiler maakt over het algemeen weinig kans op ziektes. Toch komen er zoals bij elk ras enkele genetische afwijkingen voor. Ze hebben aanleg voor heup- en elleboogdysplasie. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupkom die erg pijnlijk kan zijn. Elleboogdysplasie is een pijnlijke afwijking die tot kreupelheid leidt en in meerdere vormen voorkomt.
Daarnaast is dit ras vatbaar voor een osteosarcoom, een kwaadaardige bottumor die overal in het skelet kan optreden, veelal in de voorpoten. Bij de rottweiler komt ook vaak een voorstekruisbandlaesie voor. Dit is een aandoening waarbij de voorste kruisband (gedeeltelijk) gescheurd is. Daardoor vermindert de stabiliteit van je hond.
Ten slotte kan ook pyometra voorkomen bij teven. Dit is een bacteriële ontsteking van de baarmoeder.
Hoeveel kost een rottweiler?
De prijs van een rottweiler kan erg variëren. Voor een pup zonder stamboom tel je tussen de 500 en de 700 euro neer. Wil je graag een pup met een stamboom, dan kan je rekenen op een prijs tussen de 1.000 en de 1.300 euro. Koop je rottweiler zeker bij een erkende en gecontroleerde fokker. Een stamboom is geen garantie voor een betere gezondheid, maar je krijgt wel meer informatie over de afkomst van je hond. Zo kan je meer te weten komen over de gezondheid en het karakter van de ouders. De ouders moeten namelijk een test afleggen voor ze goedgekeurd worden om mee te fokken.
De aankoopprijs van je hond beslaat slechts een klein deel van het totale kostenplaatje. Er zijn namelijk ook andere kosten waarmee je rekening moet houden, zoals een eet- en drinkbak, hondentuig en speelgoed. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor voeding betaal je jaarlijks zo’n 500 euro, en als je hond speciale voeding nodig heeft, loopt het kostenplaatje op.
Daarnaast heeft een hond ook medische zorg nodig. Veel baasjes kiezen voor een jaarlijkse controle bij de dierenarts, of ze laten hun hond castreren of steriliseren; en soms wordt de hond ziek of moet hij geopereerd worden. Gemiddeld betaal je tussen de 200 en de 300 euro aan medische kosten per jaar. Bovendien zijn er ook andere verzorgingskosten, zoals nagelverzorging, wat kan oplopen tot ongeveer 300 euro.