Snel zoeken
De Shiba Inu
De shiba inu is van oorsprong een Japanse rashond. Het ras was een periode met uitsterven bedreigd. Vandaag is het een van de meest populaire hondenrassen. De shiba inu is een hond voor mensen die weten hoe ze een hond moeten opvoeden. Zijn koppige karakter eist veel geduld, maar met de juiste zorg is hij een trouwe vriend voor het leven.
TYPE: Jachthond
GROOTTE: 33 tot 40 centimeter
GEWICHT: 7 tot 12 kilogram
VACHT: Kort met een ruwe bovenvacht en een zachte ondervacht
KLEUR: Rood, zwartbruin, sesam (mix van zwarte, rode en witte haren)
LEEFTIJD: 12 tot 16 jaar
KARAKTER: Alert, actief, onafhankelijk, slim, lief
GESCHIKT VOOR: Actieve gezinnen met oudere kinderen, koppels en alleenstaanden
ORIGINE: Japan
De shiba inu, of shiba, is een actieve, vriendelijke en nieuwsgierige hond die zich niet graag onderwerpt aan anderen. Shiba inu’s vertonen namelijk zelfstandig en onafhankelijk gedrag. Ze zijn beschermend over hun territorium, waardoor ze goede waakhonden zijn. Ze merken snel vreemden op, maar zullen niet onnodig blaffen. Door hun sterke wil en onafhankelijkheid zijn ze soms moeilijk in de omgang. Maar met de juiste opvoeding zijn shiba inu’s trouwe vrienden voor het leven.
Energie | Hoog | Intelligent | Hoog |
Algemene gezondheid | Goed | Levensduur | Hoog |
Sociaal | Normaal | Kindvriendelijk | Normaal |
3 weetjes over de Shiba inu
1. Eén van de oudste hondenrassen
De oudste restanten van deze hond dateren van 7000 voor Christus. Daarom weten we dat de hond bestond voor ze in Japan aanwezig was. Deze honden waren gekend bij het Jomon-jin volk.
2. Vroeger waren er 3 soorten Shibas
Zo’n honderd jaar geleden bestonden er nog drie verschillende soorten Shibas. Tegenwoordig is er de Shiba Inu, die kenmerken vertoont van de vroegere Shibas. De reden voor het verdwijnen van de oudere versies is de tweede wereldoorlog , de Shiba was bijna volledig uitgestorven.
3. Van waar komt de naam?
Niemand weet met zekerheid waar de naam vandaan komt. ‘Inu’ is hond in het Japans, ‘Shiba’ is een soort hout. Waarom deze hond dus Shiba noemt is door niemand echt geweten, we zijn de origine van de naam verloren. Eén theorie is dat het hout dezelfde kleur heeft als de vacht van de Shiba Inu.
Karaktertrekken Shiba Inu
De shiba staat gekend voor de shiba-schreeuw. Shiba inu’s kunnen met een hoge stem schreeuwen of piepen om hun baasje duidelijk te maken dat ze gehoord willen worden. De schreeuw komt voor als de shiba inu’s opgewonden zijn, maar ook als ze geïrriteerd of bang zijn. Als ze vrolijk zijn leggen ze hun oren plat, wat bij andere honden wijst op angst. Daarbovenop lijken sommige shiba’s te glimlachen als ze goed gezind zijn.
Met oudere kinderen in het gezin kunnen shiba inu’s over het algemeen goed overweg. Met jongere kinderen hebben ze het vaak moeilijker. Shiba inu’s kunnen heel koppig zijn, wat moeilijker is om uit te leggen aan jongere kinderen. Ze kunnen ook dominant worden tegenover kinderen. Bij een juiste opvoeding en vroege socialisatie kunnen ze wel het juiste gedrag aanleren. Deze honden zijn erg actief en ze spelen graag. Daardoor zijn ze een goede match voor gezinnen of mensen die graag actief bezig zijn.
Met andere dieren zijn shiba inu’s niet erg sociaal. Een vroege socialisatie is erg belangrijk om te leren omgaan met andere dieren. Shiba inu’s kunnen heel dominant zijn, wat ervoor zorgt dat ze de baas willen spelen over andere dieren. Kleine dieren zoals konijnen houd je beter weg van dit ras. Shiba inu’s hebben namelijk van oorsprong een jachtinstinct.
Origine in Japan
De shiba inu is een oud Japans ras dat al meer dan twee millennia bestaat. Oorspronkelijk waren het jacht- en waakhonden die werden ingezet om te jagen op kleine prooien. De naam ‘shiba’ heeft twee betekenissen. In het Japans betekent ‘shiba’ ‘kreupelhout’, wat verwijst naar het jagen op prooien tussen het kreupelhout. De term is ook gelinkt aan hun kleur. De volledige benaming ‘shiba inu’ betekent ‘kleine hond’.
Aan het begin van de negentiende eeuw kwamen er vele vreemde rassen naar Japan, die werden gekruist met de shiba inu. Daardoor ontstonden er nieuwe rassen en kruisingen en werd er niet langer ingezet op het fokken van het zuivere ras. Dit zorgde ervoor dat het ras bijna uitstierf en dat shiba inu’s een zeldzaamheid werden. Sinds 1928 werden zeldzame shiba inu’s met een goede stamboom ingezet om opnieuw raszuiver te fokken.
In 1934 werd er een officiële rasstandaard vastgelegd voor het fokken van de shiba inu’s. Later kreeg het ras in Japan de status van ‘nationaal natuurmonument’, wat het ras populairder maakte. Vandaag is het ras vrij gekend, vooral in Japan zelf.
Verzorging en opvoeden van een Shiba Inu
De shiba inu is een vrij actieve, maar koppige hond. Je moet je shiba inu dus trainen met veel geduld en zorg. Zorg er ook voor dat shiba’s voldoende beweegruimte hebben, zoals een tuin. Als ze zich vervelen, gaan ze zich misdragen.
Veel training en geduld nodig
Shiba inu’s kunnen zich snel vervelen, waardoor voldoende training en beweging van groot belang is. Het zijn koppige honden en ze hebben nood aan een training met een rustige en geduldige aanpak, maar wel kordaat. Ze hebben behoefte aan een duidelijke leider, omdat ze anders zelf de leiding willen nemen. Het baasje moet van bij het begin duidelijke grenzen stellen. Een goede methode is de shiba inu’s voldoende aandacht geven, maar soms ook passieve weerstand bieden. Bij ongewenst gedrag negeer je ze dus best. Zorg ervoor dat je de aandacht goed verdeelt en dat je de training uitdagend en gevarieerd houdt.
Een vroege socialisatie is bij dit ras uiterst belangrijk zodat de honden snel leren hoe ze met andere dieren en mensen moeten omgaan. Zo leren ze zich iets minder dominant te gedragen en gehoorzaam te zijn. Door hun aangeboren jachtinstinct durven shiba inu’s al eens weg te lopen. Zorg er dus voor dat je ze aan de leiband houdt bij een wandeling.
Dagelijkse beweging
Shiba inu’s hebben ongeveer een uur beweging per dag nodig. Ze houden van wandelen, zowel bij goed als bij slecht weer. Houd ze wel altijd aan de leiband, aangezien ze door hun aangeboren jachtinstinct durven weg te lopen. Een omheinde tuin is voor dit ras een sterke aanrader omdat shiba’s niet graag lang binnen zitten. Ze hebben behoefte aan ruimte om te kunnen bewegen, anders kunnen ze zich misdragen. Ten slotte zijn ze ook uitstekende jogmaatjes.
Vacht verzorgen
De shiba inu heeft een pluizige, korte vacht met een zachte ondervacht. De vacht klit niet snel, waardoor je ze niet vaak hoeft te borstelen. Dit ras ruift wel twee keer per jaar, telkens twee tot vier weken lang. Daarom moet je tijdens de rui de vacht grondiger borstelen. De hondenharen komen makkelijk van kledingstukken of meubels.
Aangepaste voeding en zorg
Shiba inu’s zijn vleeseters. Ze krijgen daarom best droog- en natvoer met weinig granen. Natvoer bevat meer proteïnen en vocht, wat urinaire infecties helpt voorkomen. Brokken bevatten dan weer meer koolhydraten en dus calorieën. Kies hierbij voor brokken met minder koolhydraten, die zijn bovendien voordeliger dan natvoer. Bij droogvoer moet je de shiba inu voldoende water geven, zodat hij genoeg vocht opneemt. Afwisselend droog- en natvoer geven zorgt voor een goede balans. Je kan er ook voor kiezen je shiba inu rauw vlees te geven. Voor vleeseters kan deze methode het immuunsysteem en de spijsvertering versterken.
Ziektes en afwijkingen bij Shiba’s
Als de shiba inu correct gefokt wordt, heeft het ras weinig kans op ziektes. Bij dit ras komt momenteel geen inteelt voor. Toch zijn er enkele aandoeningen die frequenter voorkomen. Zo heeft de shiba inu een verhoogde kans op heupdysplasie. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupkom die erg pijnlijk kan zijn. Zorg ervoor dat je je hond bij een erkende en gecontroleerde fokker koopt, dan is de kans op ziektes of afwijkingen kleiner.
Hou oud wordt een shiba inu?
Een gezonde shiba inu haalt de leeftijd van 12 tot 16 jaar oud. Het is een kleine tot middelgrote hond die veel beweegt maar toch een redelijk rustige levensstijl heeft. Veel hangt uiteraard af van genetische ziektes en de algemene levenscondities van de hond.
Wat kost een Shiba Inu?
De aankoopprijs van een shiba inu kan heel verschillend zijn. Voor een pup tel je tussen de 1.350 en de 2.000 euro neer. Wil je graag een pup met een stamboom, dan betaal je uiteraard meer. Naast de aankoopsom moet je ook rekening houden met andere kosten.
Is het je eerste hond, dan moet je natuurlijk ook benodigdheden in huis halen zoals een eet- en drinkbak, hondentuig, speelgoed en eventueel een hondenhok. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor de voeding betaal je jaarlijks zo’n 500 euro en als je hond speciale voeding nodig heeft, tel je hier best nog wat bij.
Een hond heeft ook medische zorg nodig. Veel baasjes laten hun hond castreren of steriliseren, de hond wordt ziek, hij moet geopereerd worden of je gaat simpelweg naar de dierenarts voor een jaarlijkse controle. Gemiddeld betaal je tussen de 200 en de 300 euro aan medische kosten per jaar. Uit onderzoek blijkt dat andere verzorgingskosten, zoals vachtverzorging, kunnen oplopen tot ongeveer 300 euro.