De Weimaraner is een atletische en energieke hond die geliefd is voor zijn mooie, grijze vacht. Dit uiterst intelligente ras heeft nood aan veel fysieke en mentale uitdaging. Mits een consequente training vormt de Weimaraner het ideale gezelschapsdier voor actieve gezinnen.
TYPE: Voorstaande hond
GROOTTE: 57 tot 70 centimeter groot
GEWICHT: 27 tot 40 kilogram
VACHT: Korte vacht
KLEUR: Verschillende tinten grijs
LEEFTIJD: 10 tot 13 jaar
KARAKTER: Koppig, intelligent, energiek, beschermend
GESCHIKT VOOR: Actieve gezinnen
ORIGINE: Duitsland
De Weimaraner is altijd te vinden voor een wandeling en sportwedstrijdjes, zoals een spelletje voetbal in de tuin. Zolang hij bij zijn gezin kan vertoeven is hij gelukkig, want dit ras heeft snel last van verlatingsangst. De Weimaraner is dus niet gemaakt om lang alleen te blijven. Indien hij wel lang alleen is, kan hij uit protest destructief gedrag vertonen. Hoewel je de Weimaraner hierin kan trainen, houd je hier best wel rekening mee.
Energie | Hoog | Intelligent | Hoog |
Algemene gezondheid | Normaal | Levensduur | Gemiddeld |
Sociaal | Gemiddeld | Kindvriendelijk | Hoog |
Snel zoeken
3 weetjes over de Weimaraner
1. Een van de snelste honden
De Weimaraner kan een snelheid halen van 56 kilometer per uur, wat hem één van de snelste honden ter wereld maakt. Dit ras heeft dus nood aan een goede gehoorzaamheidstraining, want eenmaal hij gaat lopen, kan je hem niet meer inhalen.
2. Grijze geest
De Weimaraner heeft als bijnaam ‘de Grijze Geest’. Deze naam heeft hij te danken aan de snelheid en geniepigheid waarmee deze hond met grijze vacht zich tijdens het jagen voortbeweegt. Hij flitst dus voorbij, zoals een geest.
3. Gestreepte pups
De Weimaraner heeft bij de geboorte vaak een gestreepte vacht die echter na enkele dagen vervaagt.
Karakter van de Weimaraner
De Weimaraner is erg aanhankelijk en bouwt zowel met zijn baasje als met de andere gezinsleden snel een goede band op. Hij is goed in de omgang met oudere kinderen en vormt het ultieme speelmaatje. Voor kleine kinderen daarentegen kan de Weimaraner door zijn energieke karakter soms overweldigend overkomen. Laat je kind nooit alleen met de hond en leer beide hoe ze met elkaar moeten omgaan. Naar vreemden durft de Weimaraner al eens blaffen, maar na een kleine introductie gedraagt hij zich snel rustiger.
De Weimaraner kan leren omgaan met andere dieren. Mits een vroege socialisatie kan hij het vooral goed vinden met andere honden. Bij een puppy zal de socialisatie makkelijker verlopen dan bij een oudere Weimaraner. Bovendien kan een tweede hond de verlatingsangst van de Weimaraner verhelpen, omdat hij dan altijd gezelschap heeft.
Geschiedenis van de Weimaraner
De naam ‘Weimaraner’ verwijst naar de Duitse stad Weimar, waar het ras in de negentiende eeuw werd ontwikkeld. Enkele edellieden in Weimar wilden de ultieme jachthond creëren die hen kon helpen bij de jacht op groot wild. Daarom kruisten ze onder andere de bloedhond en enkele Franse en Duitse jachthonden met als doel zo tot een moedig, intelligent en energiek ras te komen. Later werden deze honden ook ingezet bij de jacht op klein wild, zoals vogels en konijnen.
Het ras werd officieel erkend in 1897, waarna de Duitse Weimaraner-club werd opgericht om verantwoord fokken te stimuleren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ras populair in meerdere landen, wat echter tot onverantwoord fokken leidde. Dat zorgde voor gezondheids- en gedragsproblemen bij het ras, waardoor de populariteit afnam. Tegenwoordig wordt er terug verantwoord gefokt en is het ras weer zeer populair, vooral vanwege zijn uiterlijk.
Verzorging van de Weimaraner
De Weimaraner heeft nood aan een consequente training en veel beweging. De Weimaraner is een echte atleet die destructief gedrag kan vertonen als hij niet genoeg beweging krijgt. Wie voldoende tijd voor hem vrijmaakt, krijgt een gehoorzame, liefdevolle en actieve viervoeter in huis.
Langdurige, consequente training
Weimaraners zijn erg intelligent en leergierig, wat het trainen ten goede komt. Hun intelligentie gaat echter vaak gepaard met koppigheid. Het is dan ook erg belangrijk dat je hen altijd een stap voor blijft, anders zijn Weimaraners je misschien te slim af. Dankzij een langdurige, consequente training worden Weimaraners gehoorzame honden. Bovendien moet je hen ook leren omgaan met hun jachtinstinct, zodat ze niet van je weglopen tijdens een wandeling.
Veel beweging
Weimaraners hebben veel beweging nodig en zijn graag actief in de buitenlucht. Ze hebben dagelijks in totaal zeker een uur of meer beweging nodig. Weimaraners houden van grote wandelingen, maar moeten ook af en toe kunnen rennen. Ze vormen dan ook het perfecte jogmaatje en zijn ook goed in andere sporten, zoals frisbeeën of zwemmen. Zorg ervoor dat je hen voldoende afwisseling kan bieden.
Vacht
De Weimaraner is kortharig, dus vraagt zijn vacht niet veel verzorging. Af en toe borstelen met een rubberen borstel volstaat om losse haren te verwijderen. Hij heeft zelden een bad nodig; alleen wanneer hij erg begint te stinken, kan je een bad overwegen.
Weimaraner voeden
Omdat de pups snel groeien, is het belangrijk dat Weimaraners niet al te veel calorieën binnenkrijgen. Dit voorkomt dat de honden té snel groeien, met gewrichtsproblemen tot gevolg. Een actieve hond zoals de Weimaraner zal dus meer voeding nodig hebben dan een ietwat kleiner ras, maar let erop dat je de voeding altijd aanpast aan de behoefte van je hond. Een volwassen Weimaraner heeft gemiddeld nood aan zo’n tien tot vijftien gram voer per kilo lichaamsgewicht per dag. Verdeel dit over twee maaltijden per dag, zodat je hond het voedsel goed kan verteren.
Een Weimaraner eet best droogvoer. Brokken bevatten namelijk koolhydraten, wat deze voeding geschikt maakt voor dit uitermate actieve ras. Een dieet met droogvoer is ook het goedkoopst. Natvoer kan zeker ook, maar kies dan voor voeding met voldoende voedingsstoffen.
Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je hond voldoende vers water heeft, want een hond drinkt veel. Contacteer je dierenarts als je met vragen zit rond voeding of als je je zorgen maakt over het gewicht van je Weimaraner.
Ziektes en afwijkingen
De Weimaraner is over het algemeen vrij gezond. Toch komen er zoals bij elk ras enkele genetische afwijkingen voor. Ze hebben net zoals andere grote hondenrassen aanleg voor heup- en elleboogdysplasie. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupkom die erg pijnlijk kan zijn. Elleboogdysplasie is een pijnlijke afwijking die tot kreupelheid leidt en in meerdere vormen voorkomt.
Daarnaast is dit ras vatbaar voor distichiasis, een ziekte waarbij haren uit de ooglidrand groeien en voor oogontstekingen zorgen. Bij de Weimaraner komt ook het Wobbler syndroom voor. Dit is een ziekte waarbij de halswervels ten opzichte van elkaar verschuiven, wat tot beschadiging van het ruggenmerg leidt.
Hoeveel kost een Weimaraner?
De prijs van een Weimaraner kan erg variëren. Voor een pup met een normale stamboom tel je tussen de 600 en de 1.000 euro neer. Wil je graag een pup met een uitstekende stamboom, dan kan je rekenen op een prijs tussen de 1.500 en de 3.000 euro. Een stamboom is geen garantie voor een betere gezondheid, maar je krijgt wel meer informatie over de afkomst van je hond. Deze bepaalt ook of je al dan niet met je hond mag fokken. Goedkopere pups dienen vaak uitsluitend als gezinshond.
De aankoopprijs beslaat slechts een klein deel van het totale kostenplaatje. Er zijn namelijk ook andere kosten waarmee je rekening moet houden, zoals een eet- en drinkbak, hondentuig en hondenkussen. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor voeding betaal je jaarlijks zo’n 500 euro; en als je hond speciale voeding nodig heeft, loopt het kostenplaatje op.
Daarnaast heeft een hond ook medische zorg nodig. Veel baasjes kiezen voor een jaarlijkse controle bij de dierenarts, of ze laten hun hond castreren of steriliseren; en soms wordt de hond ziek of moet hij geopereerd worden. Gemiddeld betaal je tussen de 200 en de 300 euro aan medische kosten per jaar. Bovendien zijn er ook andere verzorgingskosten, zoals tandverzorging, wat kan oplopen tot ongeveer 300 euro.