Snel zoeken
De Cane corso
De cane corso heeft een groot beschermingsinstinct, waardoor hij in sommige landen op de lijst van gevaarlijke hondenrassen staat. Mits een goede opvoeding is de cane corso een leergierige, zachtaardige en trouwe hond. Deze grote hond is zeer aanhankelijk naar zijn baasje toe en zal nooit zonder reden agressief zijn.
TYPE: Molosser
GROOTTE: 58 tot 72 centimeter
GEWICHT: 40 tot 50 kilogram
VACHT: Korte, ruwe vacht
KLEUR: Zwart, grijs, rood
LEEFTIJD: 10 tot 12 jaar
KARAKTER: Trouw, zachtaardig, waakzaam, leergierig
GESCHIKT VOOR: Actieve gezinnen, koppels, alleenstaanden
ORIGINE: Italië
De cane corso is een alerte en zeer waakzame hond. Hij is heel beschermend over zijn territorium en blaft om zijn terrein te bewaken. Blaffen doet hij niet meer dan nodig is. Daarnaast gedraagt hij zich naar vreemden toe eerder terughoudend, terwijl hij zijn baasje in het oog houdt. Als zijn baasje aangeeft dat de situatie goed is, zal de cane corso zich op zijn gemak voelen.
Affectie | Normaal | Speels | Zeer hoog |
Energie | Hoog | Intelligent | Gemiddeld |
Algemene gezondheid | Gemiddeld | Levensduur | Gemiddeld |
Sociaal | Hoog | Kindvriendelijk | Gemiddeld |
3 weetjes over de cane corso
1. De oude Romeinse garde
Deze grote honden werden gebruikt door de Romeinen als oorlogshond. Ze maakten deel uit van de troepen. Daarnaast waren het ook waakhonden en bodyguards. De naam is afkomstig uit het latijn.
2. Krachtpatser
Een Molosser is een grote hond van het type dog. Deze honden zijn gekend voor meer spiermassa te hebben dan andere honden. De grote cane corso is een echt krachtpatser. De term Molosser is afkomstig van het Molossiërs volk, gekend in de tijden van de oude Grieken.
3. Enorm loyaal en empathisch
De grote loebas is groot, stoer en sterk. Maar onder dit uiterlijk straalt een groot hart. Dit hondenras is zeer loyaal aan zijn eigenaar en zal alles doen om hen blij te maken. Ze zijn niet zeer sociaal met andere mensen of dieren, maar geven al hun liefde uit aan hun eigen familie. Daarbij zijn ze ook heel empathisch en soms emotioneel. Ze voelen situaties aan en spiegelen hun gedrag naar dat van hun eigenaar.
Karakter en gedrag van de cane corso
Met kinderen kunnen cane corso’s over het algemeen goed omgaan. Ze zijn heel speels en houden van hun gezin. Bovendien zullen ze hun gezin beschermen bij gevaar. Daarom is het van belang dat kleine kinderen in het oog worden gehouden, zeker als er vriendjes komen spelen. Soms zien cane corso’s het spel als een gevaarsituatie. Dit kan leiden tot onaangename omstandigheden.
Met andere dieren zijn cane corso’s moeilijker in de omgang. Aangezien ze zeer beschermend zijn over hun eigen territorium, laten ze moeilijk andere dieren toe. In het begin gedragen ze zich afstandelijk ten opzichte van andere dieren. Met een goede socialisatie kunnen deze honden leren met andere dieren om te gaan, maar ze zijn best het enige huisdier in het gezin.
Origine in Italië
De cane corso is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Italië. Reeds in de dertiende eeuw kwam hij voor. Hij is verwant aan de Italiaanse mastiff en stamt af van de oude Romeinse strijdhonden. Strijdhonden werden ingezet tijdens arenagevechten en als soldaat in de oorlog. Daar haalt de cane corso dan ook zijn beschermingsinstinct vandaan. Later werd hij vooral gebruikt als waakhond op grote Italiaanse boerderijen. Hij beschermde het erf tegen vreemden, zowel dieren als mensen.
De naam ‘cane corso’ kan twee betekenissen hebben. ‘Cane’ is het Italiaanse woord voor ‘hond’. ‘Corso’ betekent in het Keltisch ‘machtig’ en het Latijnse woord ‘cohors’ betekent ‘bewaker’. Welke betekenis de juiste is, is niet duidelijk, maar ze kunnen allebei toegeschreven worden aan dit ras. Vandaag is de cane corso een gezelschaps-, jacht- en beschermingshond. Dit ras wordt onder andere ingezet door de politie. In 1996 werd het ras pas officieel erkend.
Verzorging en opvoeden van een cane corso
De cane corso heeft voldoende aandacht nodig. Hij wordt destructief als hij niet goed wordt opgevoed en geen aandacht krijgt. Hij heeft nood aan veel beweging en consequente training. Met geduld kom je als baasje heel ver en je krijgt een trouwe viervoeter in de plaats.
Consequente training is belangrijk
Cane corso’s hebben nood aan een consequente training. Vroege socialisatie is bij dit ras uiterst belangrijk. Zo leren ze met soortgenoten omgaan en houden ze hun beschermingsinstinct in bedwang. Het baasje moet een duidelijke leidersfiguur zijn die duidelijke grenzen aangeeft en genoeg geduld heeft. Cane corso’s zijn intelligent en leren snel bij, maar ze kunnen soms koppig zijn. Het is noodzakelijk om voldoende te trainen en de honden positief te belonen.
Veel dagelijkse beweging
Cane corso’s zijn grote honden en ze hebben nood aan veel beweging. Het zijn oorspronkelijk werkhonden en daardoor zijn ze heel actief. Als je ze niet aan het werk zet, moeten ze hun energie ergens anders kwijt kunnen. Voorzie daarom voldoende activiteiten zoals wandelen, joggen of andere sportieve bezigheden.
Dagelijks een wandeling van een uur of een aantal kortere wandelingen volstaan, maar zorg ervoor dat de honden daarnaast ook genoeg bewegingsruimte hebben. Cane corso’s zijn vanwege hun grootte en hun energie niet gemaakt om lang binnen te zitten. Een (grote) tuin, waarin ze de hele dag kunnen spelen komt zeker van pas. Geef ze ook regelmatig aandacht, anders kunnen ze destructief worden.
Kortharige vacht
Cane corso’s zijn kortharig en hun vacht heeft niet veel verzorging nodig. Borstel ze wekelijks om losse haren te verwijderen. In de ruiperiode kan je ze best vaker borstelen. Cane corso’s hebben niet vaak een bad nodig. Modder kan je ook makkelijk verwijderen met een borstel of een vochtige doek.
Voeding
Hoe groter en actiever de hond, hoe meer voeding hij nodig heeft. Pas de voeding dus altijd aan de behoefte van je hond. Bovendien heeft je hond tijd nodig om aan nieuwe voeding te wennen als je overschakelt.
Een cane corso eet best droogvoer of rauw voedsel. Brokken bevatten koolhydraten en dus calorieën, wat goed is voor een actief ras. Een dieet met droogvoer is het voordeligste, maar rauw voedsel kan meer voordelen hebben voor de gezondheid van je hond. Een gezonde cane corso eet ongeveer vijftien gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Deze voeding verdeel je best over twee maaltijden.
Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je hond vers en voldoende water heeft. Een energieke hond moet veel kunnen drinken. Als je vragen hebt rond voeding of als je je zorgen maakt over het gewicht van je cane corso, dan ga je best langs bij je dierenarts.
Ziektes en afwijkingen
Bij de cane corso komen enkele erfelijke afwijkingen voor die bij vele grote honden voorkomen. Ze hebben aanleg voor heup- en elleboogdysplasie. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupkom die erg pijnlijk kan zijn. Elleboogdysplasie komt in meerdere vormen voor. Het is een pijnlijke afwijking die tot kreupelheid leidt. Daarnaast is dit ras gevoelig voor maagkantelingen. Als een maagkanteling, ook wel maagtorsie genoemd, niet snel behandeld wordt, kan je hond hieraan sterven.
Bij de cane corso komt ook regelmatig een voorstekruisbandlaesie voor. Dit is een aandoening waarbij de voorste kruisband (gedeeltelijk) gescheurd is. Daardoor vermindert de stabiliteit van je hond. Uit Nederlands onderzoek bleek dat ook epilepsie steeds vaker voorkomt bij dit ras. Het is een ernstige aandoening waar vaak niets aan gedaan kan worden. Informeer dus altijd goed bij je fokker welke maatregelen werden genomen om erfelijke afwijkingen te voorkomen.
Wat kost een cane corso?
De aankoopprijs van een cane corso is heel uiteenlopend. Voor een pup zonder stamboom tel je tussen de 400 euro en de 800 euro neer. Wil je graag een pup met een stamboom, dan reken je best op een prijs tussen de 1.000 euro en de 1.800 euro. Een stamboom geeft geen garantie op een betere gezondheid, maar geeft wel meer informatie over de afkomst van je hond. Zo kan je meer te weten komen over de gezondheid en het karakter van de ouders. Zorg ervoor dat je je cane corso bij een erkende en gecontroleerde fokker koopt.
De aankoopprijs van je hond is slechts het begin van het kostenplaatje. Je moet namelijk ook rekening houden met andere kosten. Je moet benodigdheden aankopen zoals een eet- en drinkbak, hondentuig, speelgoed en eventueel een hondenhok. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor de voeding betaal je jaarlijks zo’n 500 euro en als je hond speciale voeding nodig heeft, tel je hier nog wat bij. Zeker bij de cane corso, die vrij veel voeding nodig heeft, reken je best wat extra.
Een hond heeft ook medische zorg nodig. Veel baasjes laten hun hond castreren of steriliseren, de hond wordt ziek, hij moet geopereerd worden of je gaat simpelweg naar de dierenarts voor een jaarlijkse controle. Gemiddeld betaal je tussen de 200 en de 300 euro aan medische kosten per jaar. Bespaar dus zeker niet op de aankoopprijs van je hond, maar ga na welke hond de beste gezondheid heeft. Zo kan je heel wat uitsparen aan medische kosten. Daarnaast zijn er ook andere verzorgingskosten, zoals bijvoorbeeld nagelverzorging. Deze kunnen oplopen tot ongeveer 300 euro.